Lästips: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Så räddar du gräsmattan efter torkan – John Taylor tipsar!

15 aug, 2018 
https://image.allas.se/image-105723?imageId=105723&width=1320&height=689
Marcus Alm
Efter en torr sommar med vattenbrist och bevattningsförbud ser många gräsmattor bruna, torra och livlösa ut. Vi ringde upp John Taylor för att reda ut vad som kommer hända med våra gräsmattor – och vad vi kan göra för att hjälpa dem.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Att rädda gräsmattan efter torka:

Har din gräsmatta blivit gul eller till och med brun i sommar? Du är inte ensam! John Taylor, trädgårdsmästare på Tjolöholms Slott, har tipsen för att rädda din älskade matta!

– En vanlig gräsmatta kan ha uppemot åtta olika sorters gräs som allihopa reagerar olika på torkan. Vissa sorter klarar sig, medan andra torkar och dör. Om du tar en titt på din gräsmatta kommer du se gröna fläckar bland allt det gula och bruna – hur mycket som är grönt beror på vilka grässorter du har.

John Taylors torra gräsmatta under augusti 2018
Torra gräsmattor har blivit ett normalt inslag i svenska trädgårdar i sommar. På bilden syns John Taylors gräsmatta på kolonilotten i augusti 2018. Foto: John Taylor

Väldigt många har valt att inte vattna sina gräsmattor i sommar till följd av låga grundvattennivåer – och det är helt rätt prioriterat enligt John Taylor.

Annons

Att gå på gräsmattan kan skada den

– Väldigt många vet ju att gräsmattan kommer tillbaka nästa sommar och har därför valt att inte spendera sitt vatten på gräset. Men på grund av de olika sorternas gräs som överlever olika mängder torka så kan det bli fläckar på sina ställen.

Däremot kan det skada mattan permanent om man går på de torra delarna. Enligt John Taylor är dammet man kan se när man trampat på en torr fläck till stor del dött gräs – och risken att man trampar eller sparkar upp gräs med rötter och allt är stor.

För att hjälpa din gräsmatta kan du, förutom att vattna den, passa på att så nytt gräs. Du borde dock vänta lite till innan du påbörjar det projektet.

– Jag har märkt att september är den perfekta tiden att så gräsfröer. Tidigare, i augusti till exempel, så är det för varmt och senare, exempelvis i oktober, så är det för kallt. Du vill ha en nattemperatur på mellan 12 och 15 grader när du sår gräs. Att så nytt gräs, eller lägga en ny rulle gräs, är inte svårt och kan absolut vara värt arbetet.

Beskära rosor - klippen som alltid är rätt att göraBrand logo
Beskära rosor - klippen som alltid är rätt att göra

Kan man klippa gräset efter torkan?

Efter en större regnskur ser man ofta hur delar av gräsmattan vaknar till liv direkt efter en lång torka – och man kan känna ett sug att klippa den. Är det en bra idé?

Annons

– Ja, man kan ju bara se efter regnet som kom över Skåne igår (09/08 -18) hur delar av gräsmattan växt på bara några timmar. Det skadar inte att klippa gräsmattan – vi nordeuropéer är vill ju gärna ha det fint och sätter mycket stolthet i våra gräsmattor – men det är bra att komma ihåg att gräsmattan bara är en del av din trädgård, precis som blommorna i rabatten.

Om du anlagt en ny gräsmatta i vår finns det en risk att du får lägga en ny nästa år.

– Det beror helt på om gräset hunnit rota sig eller ej. Om gräset hann rota sig innan extremtorkan – och man kanske hunnit vattna den något – så har en ny gräsmatta samma möjlighet att överleva som en äldre.

Men om rötterna inte hunnit sätta sig så kan alltså resultaten bli allt annat än positiva.

Exotiska växter växer som aldrig förr i Sverige

Däremot så finns det många grödor som klarar sig bättre än normalt i Sverige till följd av värmen som legat över landet sedan i maj.

John Taylors grannes valnötsträd i augusti 2018
Exotiska växter och grödor växer som aldrig förr i Sverige. Foto: John Taylor

– Exotiska växter som bananträd, mandlar och fruktträd växer fantastiskt bra! Min granne på kolonilotten har valnötsträd där hela trädet hänger från vikten av alla nötter som uppstått i år.

Läs också:

Här är John Taylors nya arbetsplats: ”Har en stark ambition”

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons