Färgsprakande tagetes – från bortglömd till trendig

Tagetes 'Burning Embers' blommar i en rabatt.

Ett underbart hav av Linnétagetes 'Burning Embers'

Foto: Karen Elise och Lars Lindberg

Tagetes är härligt färgsprakande. De senaste åren har den tagit klivet från stel tråkblomma till het och trendig. I krukan och rabatten är den dessutom en riktig glädjespridare – dessutom är den lätt att odla.

För ungefär femtio år sedan fanns tagetes i en hel del trädgårdar och offentliga planteringar. Växten prydde sommarrabatter i långa rader och lös med starka färger i krukor och balkonglådor. Men så tröttnade man och den ansågs ful, stel och trist.

För ett par år sedan började tagetesryktet spira igen och den blev trendig och omtyckt. Det är inte konstigt att en så färgstark, glad och lättodlad växt tar plats i våra planteringar. Det är snarare underligt att den fick vara ute i kylan så länge.

Se också: Så skapar du blomstrande sommarkrukor

6:30

Efter reklamen: Så skapar du blomstrande sommarkrukor

(6:30)

Tagetes är tålig och värmeälskande

Tagetes älskar värme eftersom den kommer från Mexiko, Central- och Sydamerika. Ge den en plats i solen, näringsrik jord och lagom med vatten så mår den allra bäst. Fast den blommar också snällt i utsatta lägen ända tills frosten tar den. Växten ger mycket o utbyte för en liten arbetsinsats.

Orange sammetstagetes.

De dubbla blommorna på sammetstagetesen är som små fulländade konstverk.

Foto: Karen Elise och Lars Lindberg

Blommornas färger går från crèmevitt till härligt rött. Tagetes är dessutom fina som snittblommor. Det räcker till exempel med en enda stor tagetes i vasen för att det ska bli vackert.

Mördarsniglar älskar tagetes

Tagetes är också en snigelmagnet. Mördarsniglarna älskar växten. Därför kan du plantera tagetes som en fälla. Plantera dem lite här och där i trädgården. När sniglarna börjar äta på växten vet du att djuren vaknat och att det är hög tid att inleda årets snigeljakt. Du får också veta var sniglarna håller till.

Liten tagetes 'Lemon Gem' i kruka.

Liten tagetes 'Lemon Gem' passar fint i kruka. Sätt den på en plats där du kan njuta av växtens ljuvliga citrondoft.

Foto: Karen Elise och Lars Lindberg

Växten har en speciell doft. Alla människor tycker inte om den. Men det gör fjärilarna, de landar gärna på en tagetes med enkla blommor för att suga nektar. Tagetes kan vara bra mot rotsnårsnematoder som orsakar jordtrötthet hos rosor.

Gul sensommarkrans med rengana, gullris och tagetes.

Gul och glad sensommarkrans av renfana, gullris och tagetes. Stommen är stickmassa och oasis i en hjärtform.

Foto: Karen Elise och Lars Lindberg

Plantera tagetes i rabatten ett år innan du ska odla rosor där eller plantera tagetes helt enkelt intill rosenplantorna. Tycker du att gul och orange tagetes inte passar i färg kan du välja den vackra 'Strawberry Blonde' som blommar i färger från mahognyrött till aprikos och citrongult.

Alla tagetes är ätliga men särskilt liten tagetes med sin distinkta citronsmak är god. Krydda med bladen, lägg blommorna i sallad eller dekorera tårtor med dem. Det finns många sätt att njuta av tagetes.

Mexikansk dragon eller lakritstagetes.

Mexikansk dragon eller lakritstagetes, Tagetes lucida, doftar och smakar dragon och anis och används som en sådan krydda. Växten blir 80 centimeter hög och får små gula blommor sent på säsongen. Blad och blommor ger dragonsmaken, både de färska och torkade.

Foto: Karen Elise och Lars Lindberg

Tre tagetessorter vi gärna odlar

Liten tagetes eller kryddtagetes, Tagetes tenuifolia.

Finns i många olika sorter som blir 20-40 centimeter höga. Blommorna finns från gult till orange. Bladen och blommorna smakar citron och är goda i mat och på bakverk.

Kryddsmör med både smak och dekoration av tagetes.

Kryddsmör med både smak och dekoration av tagetes.

Foto: Karen Elise och Lars Lindberg

Sammetstagetes, Tagetes patula.

Finns i tusentals varianter. Växten blir 10-30 centimeter hög och blommorna är dubbla, enkla eller enfärgade, finns från ljust gult till djupaste rött. Det är effektfullt att blanda några olika sorter i rabatten eller krukan.

Stor tagetes, Tagetes erecta.

Får stora blommor på raka stjälkar som kan bli upp till 90 centimeter höga beroende på sort. Blommorna är bollformade och finns i många färger från crèmevitt till orange.

Så tar du frö från tagetes

  • Varje tagetesblomma ger massor av frö som kan sparas och sås nästa år.
Tagetesblomma som vissnat med många frön.

Foto: Karen Elise och Lars Lindberg

  • Tagetesfrön är små och avlånga.
Små och avlånga tagetesfröer.

Foto: Karen Elise och Lars Lindberg

  • Istället för att så tagetesfröna ett och ett är det lättare att bredså dem i ett tråg, försök att göra det glest.
Tagetes 'Paprika Gem' satta i ett tråg.

Foto: Karen Elise och Lars Lindberg

  • Här har liten tagetes 'Paprika Gem' bredsåtts i ett tråg.

Lyckas med tagetes – så gör du

Så inomhus i början av april. Se till att jorden är fuktig. Så de små fröna ytligt, täck med cirka en halv centimeter jord. Håll jorden fuktig så gror fröna efter en till två veckor. Plantera om när växterna är 5-10 centimeter höga. Sätt ut dem när risken för frost är över.

Du kan också direktså dem ute när jorden värmts upp eller köpa färdiga plantor.

Toppa gärna när växten fått sina första knoppar, då får plantan fler grenar att blomma på. Nyp av direkt ovanför ett bladpar så kan nya grenar växa ut i bladvecken. Du får vänta lite längre på blommorna, men de blir desto fler.

Plantera ut växterna när risken för frost är över. De trivs bäst i sol och näringsrik jord, men klarar också halvskugga mycket bra. Om de får växa i krukor ska jorden hållas fuktig, gödsla en gång i veckan.

Ta bort vissna blommor så producerar växten fler nya blommor.

Blanda gärna tagetes med andra växter. Du kan också sätta dem i rabatten eller i grönsakslandet.

Tips på ettåriga sommarblommor som är fina och lättskötta