Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Så väljer du rätt buskar till din trädgård

28 mar, 2017 
Eva Malmström
Här är bra tips och råd när du ska välja buskar till trädgården.
Något av det roligaste med trädgård är att plantera nytt! Trädgårdsarkitekt Anette H Gårdhagen på Lykkans Design- trädgårdar hjälper oss med tips på hur du ska planera och tänka när du ska plantera buskar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Buskar kan ge skydd, blomning och grönska

Hur ska jag tänka?

Varför vill jag ha buskar? Vilken funktion ska de ge? Behöver du insynsskydd, eller längtar du efter vacker blomning och höjd i rabatten? Är det bladens färg som lockar eller är det kanske grenarnas kulör som är viktig för dig. Du behöver helt enkelt tänka till lite innan du springer iväg till plantskolan.

Romantisk samplantering

Plantera vinbärsbuskar - så lyckas du!Brand logo
Plantera vinbärsbuskar - så lyckas du!

Ett tips är att plantera tre buskar som är fina tillsammans och kompletterar varandra i färg och blomning. Exempel på det är purpurfläder Sambucus nigra f. porphyrophylla Black Lace, tillsammans med en brokbladig kornell och en kornell med svarta eller röda grenar. Här får du fläderns mörka blad och rosa blommor tillsammans med kornellernas vitkantade blad och vackra vinterstammar.

Annons

Lite mer stramt

Vill du ha det lite mer stramt och samtidigt ett effektivt skydd är bambu ett bra alternativ. Bergsbambun kan bli en fin häck, men tänk på att den inte vill ha för blåsigt och soligt.

Satsa på under- vegetation

När du ska plantera en grupp med tre buskar gör du ett stort gemensamt hål till dem. Blanda upp den befintliga jorden med jordförbättring som kompost och kogödsel. Plantera sedan någon typ av marktäckare under buskarna så underlättar du skötseln. Den tacksamma flocknävan passar bra, liksom exempelvis waldsteinian om du vill ha något som är lägre.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons