Så väljer du rätt höjd på pallkragar och odlingslådor

Lär dig välja rätt höjd och storlek på pallkragen.

Lite planering och eftertanke behövs när du ska satsa på odling i pallkrage eller odlingslåda. Här får du råden som hjälper dig att välja höjd på lådorna.

Så väljer du rätt antal när du ska köpa pallkragar

En pallkrage

Odla i pallkrage: Guide från början till sådd

Jorden torkar ut ganska fort och sjunker dessutom ihop under säsongen. Du begränsar dig gällande vilka grödor du kan odla, de med djupa rötter kommer inte att trivas. Men det finns en praktisk lösning: Placera lådan på gräsunderlag och täck med tidningar innan jord fylls på. Efter en säsong har tidningarna förmultnat och då kan man jobba sig neråt, luckra botten och odla grödor som behöver djup.

Två pallkragar

Kan placeras på vilket underlag som helst och du får fler valmöjligheter. De flesta grödor får plats med rötterna, men det går åt mycket material, jord och kompost för att fylla kragarna.

Tre eller fler pallkragar

Lämpar sig bäst för låga grödor som rädisor, rödbetor, morötter, svartrot, persilja, ampeltomater, låg sallat, pak choi, tatsoi och spenat. Höga växter som dill, jordärtskocka, sparris, majs, potatis, ärter, bönor och plocksallat blir mer utsatta för blåst. Samma sak gäller bukettblommor som dessutom blir svårare att plocka, och i vissa fall syns inte mycket mer än stjälkarna.

Fotnot: En krage är ca 20 cm hög.

Planering och förberedelser

• Välj ut platsen noga med tanke på ljus.• Om underlaget är gräs eller ogräs, klipp så kort det går och ta bort maskrosor.• Måla lådorna om du inte vill ha dem naturella.• Täck botten, och även gångar om de inte ska bestå av gräs.• Täcker du bara i lådorna så låt täckningen gå upp 10–15 cm mot kanterna. Undvik häftklammer, sår i virket förkortar livslängden.• Fyll med minst 30 cm att odla i. Det sjunker ihop under sommaren.Odla i pallkrage – från nybörjare till avanceradLäs mer

Av Anette Brunsell

Mer inspirerande trädgårdsinnehåll hos allas.se: