Så vinner du kampen mot ogräset! John Taylor tipsar

John Taylor i sitt trädgårdsland.

Johan Nilsson/TT

Trädgårdsmästaren och tv-profilen John Taylor bjuder på sina bästa tips för att bekämpa ogräs i trädgården.

För att ge ogräset en rejäl kamp menar John att man måste lära känna sina ogräs i alla dess stadier – från pyttesmå plantor med bara hjärtblad till plantor med karaktärsblad och upp till stora plantor i blom och i fröställlning.

–Man måste inte ta dem när de är pyttesmå, men man måste ta dem innan de sätter frö.

Se också trädgårdsexpertens bästa tips mot mördarsniglar:
1:12

Efter reklamen: Se också trädgårdsexpertens bästa tips mot mördarsniglar:

(1:12)

Slå på ljud

Alla ogräs är viktiga att hitta, men åkervinda, kvickrot och kirskål hör till värstingarna och dem måste man ha extra bra koll på.

–Sedan finns det skelört, rallarros, olika former av plister, våtarv och små veronikor. Det finns hundratals olika ogräs att lära känna. Men det behöver inte alls vara jobbigt. Jag tycker att det är ganska roligt och intressant, säger John.

Bekämpa ogräset tidigt

Att börja ogräskampen tidigt på våren är en bra strategi.–Man kan aldrig slappna av om man vill ha ogräsfritt, det gäller att vara på alerten varenda sekund i sin trädgård.Att skrämma bort ogräset överallt är däremot inte nödvändigt.–Många ogräs är vackra och lockar till sig fjärilar och insekter som vi behöver i trädgården.John tycker därför att man kan lämna ett litet område att vara vilt, kanske en kvadratmeter av gräsmattan där ogräset kan få insekterna att trivas.–Vi borde lyssna mer på entomologerna, de är mina hjältar.Så räddar du gräsmattan efter torkan – John Taylor tipsar!Läs mer

Värstingar – topp tre!

Ogrässtrategi enligt John

  • Lär känna ditt ogräs i alla dess stadier och rensa i rätt tid. Plocka bort dem när de är några centimeter stora och i god tid innan de sätter frö.
  • Håll koll varje vecka. I vissa perioder krävs nästan daglig koll. Maskrosorna kan dyka upp snabbt. Plötsligt slår de ut, och dagen efter är de i blom. Även tistlar och rallar- rosor kan vara väldigt snabba.
  • Kompostera aldrig perenna rotogräs som kvickrot, åkervinda och kirskål.
  • Riv med kultivatorn tidigt på säsongen innan ogräsen har dykt upp. Då försvagas de små, små plantorna som lurar under ytan. Mycket effektivt!
Hönan fixar ogräset.

Hönan fixar ogräset.

Foto: Shutterstock/TT

John tipsar!

Vill du ha hjälp att ta hand om ogräset? Skaffa höns om du bor på landet – de äter allt! Och det finns små flyttbara hönsgårdar