Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Rosor för alla platser i trädgården - hela året

13 maj, 2015 
Agneta Nisbeth
Poppius är en av många rosor vi rekommenderar här.
Sugen på att skaffa rosor? Här hittar du bland annat förslag för skuggiga lägen, sorter som är särskilt fina till rosenbågar och andra härdiga och friska skönheter.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Rosor för ett tufft klimat

’Poppius’ (Spinosissima-Gruppen), en av få rosor med svenskt eller finskt ursprung. ’Poppius’ blir cirka 1 meter i zon 8, i zon 1 kan den bli uppåt 3 meter. Upprätt växtsätt med bågböjda, rödbruna grenar. Även nyponen är rödbruna. Ormbunksliknande blad som ofta får violetta fläckar. Blommar rikligt i 3–4 veckor, ibland med enstaka blommor senare på säsongen. I söder inleds blomningen i månadsskiftet maj, juni, i de kallaste delarna i juli. Fungerar fint i norrlägen och skugga. Zon 8.

Se också: Beskära rosor - klippen som alltid är rätt att göraBrand logo
Se också: Beskära rosor - klippen som alltid är rätt att göra

Fler tips för tuffa klimat: För zon 7 är andra tips ’Alba Maxima’, ’Frankfurt’ och ’Polstjärnan’ (den härdigaste klätterrosen), och zon 6 klarar även ’Officinalis’, apotekarros, ’Hybrida’ (klättrare), ’Zigeunerknabe’ och ’Husmoderrose’.

Annons
'Venusta Pendula
’Venusta Pendula’ kan bli upp till fem meter hög och går att ha i skugga.

Rosor för skuggiga lägen

’Venusta Pendula’, klättrande arvensisros som växer kraftigt, tätt och mycket brett och ofta blir 4–5 meter hög. Den är härdig och lättodlad, blommar mycket rikligt från slutet av juni till slutet av juli med vita, ofta svagt rosa blommor. Knopparna är mörkt rosa.

’Venusta Pendula’ passar också för fuktig jord och norrliggande växtplatser. Kanske allra finast som solitär när den får växa naturligt och fritt. Den är också ett exempel på ros som klättrar bra utan stöd, då med långa, veka och bågböjda grenar. Nominerad till Rosens dag 2009. Zon 5.

Annons

Fler tips för skugga: ’Belle de Crécy’, ’Celestial’, ’Félicité-Perpétue’ (klätterros) och ’Highdownensis’.

’Ispahan’ (Damascena-Gruppen) drabbas sällan av sjukdomar.
’Ispahan’ (Damascena-Gruppen) drabbas sällan av sjukdomar.

Särskilt friska rosor

’Ispahan’ (Damascena-Gruppen). Denna Årets ros 2009 har lång blomningstid, från midsommar till slutet av juli. Stora, fyllda till tätt fyllda blommor i rosa, de yttre kronbladen är ljusare än de inre. Stark och mycket behaglig doft. Zon 5.

Fler tips på extra friska rosor: ’Chevy Chase’ (klättrare), ’Glory of Edzell’ och Pink bells (’Poulbells’).

FLAMMENTANZ är den bästa röda klätterrosen och är också fin som snittblomma. Växer kraftigt och därför inte lämplig för båge i Skåne, men riktigt bra i trakterna från Stockholm och uppåt.
FLAMMENTANZ är den bästa röda klätterrosen och är också fin som snittblomma. Växer kraftigt och därför inte lämplig för båge i Skåne, men riktigt bra i trakterna från Stockholm och uppåt.

Rosor med fin höstfärg på bladen

Klätterrosen FLAMMENTANZ (Kordeasii-Gruppen) är den härdigaste rödblommande klätterrosen. I strängare klimat blir den 3 meter, i varmare zoner upp till 5 meter. Skuggtålig och blommar rikligt i klasar. Bladen är gröna och matta eller svagt glänsande.

Annons

Engångsblommar rikligt i juli och ger mycket nypon. Svag doft. Friskt och fint bladverk men kan bli gles nertill. Tål att planteras i skugga. Inga problem att beskära med häcksax. Zon 6.

Fler tips på rosor med vacker höstfärg: ’Single Cherry’ och ’Dart’s Defender’.

'Aksel Olsen
’Aksel Olsen’ får rikligt med avlånga vackra nypon. Det här är en egenskap att glädjas åt under höst och vinter.

Nyponfröjd

’Aksel Olsen’ (Helenae-Gruppen) klätterros som kan bli åtminstone 7 meter om den har stöd. Mörkgröna och något glänsande blad. Gulvita till vita blommor, ganska små och först skålformade, sedan nästan flata, som växer i yviga blomställningar om 30 till 100 blommor.

Annons

Rikligt med långa, ellipsformade eller nästan klotrunda nypon i tegel- till orangerött. Frisk och skuggtålig. Zon 4.

Läs också: Föröka dina rosor genom okulering

'Lykkefund
’Lykkefund’ är en sort som trivs bra mot exempelvis murar. Kraftigväxande.

Fler tips på talrika/säregna nypon: ’Complicata’, ’Highdownensis’, ’Kiese’, ’St Nicholas’, ’Dart’s Defender’.

Rosor till väggar, murar & plank

’Lykkefund’ (Helenae-Gruppen) har danskt ursprung och få men stora, kloböjda taggar. I Danmark finns flera exemplar som är 9-10 meter höga och växer i träd. Blommorna doftar starkt och är krämvita, ibland åt det rosa hållet, och de är samlade i yviga blomställningar, ibland med 80 eller fler blommor. Trivs bra även i fuktiga jordar. Zon 3.

Annons
Austinrosen
Austinrosen ’Alchymist’ gulorange blommor framträder fint på en rosenbåge.

Fler tips för väggar, murar & plank: ’Great Western’, ’Russelliana’ (klättrare) och ’Valdemar’ (klättrare).

Bågar, pergolor, rosengångar

’Alchymist’ (Moderna Buskros-Gruppen) är en användbar ros som även kan bindas upp användas som klätterros. Bladen är dekorativa och glänsande, blommorna medelstora till stora och klargula men skiftar i färg mot orange vid sol och värme. Klotrunda nypon. Vackrast som solitär buskros. Zon 3–4.

Fler tips för bågar, pergolor & rosengångar: ’Alba Maxima’, ’American Pillar’ (klättrare), ’Excelsa’, ’Paul’s Scarlet Climber’, ’Blush Rambler’ (klättrare).

John Taylors bästa tips för att lyckas med rosorna.

Annons