Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Sara Bäckmo: 5 tips för att slippa mördarsniglarna!

07 jul, 2020 
mikaela alex
Sara Bäckmo och mördarsnigel
Äter mördarsniglarna upp allt du odlar? Här är trädgårdsgeniet Sara Bäckmos bästa tips för att bekämpa de små, slemmiga djuren.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sara Bäckmo är inte bara aktuell som en av årets sommarpratare i P1 – hon är trädgårdsexpert, grönsaksodlare, bloggare, vloggare, författare och föreläsare.

Se Saras 5 bästa tips mot mördarsniglar:Brand logo
Se Saras 5 bästa tips mot mördarsniglar:

I en av sina videor på Youtube tar hon upp en stor och viktig fråga för alla trädgårdsfantaster: Sniglar. Framförallt mördarsniglar – som har varit ett stort problem för många de sista veckorna när regn och svalare temperaturer lockat fram de bruna slemkryparna.

Som vi rapporterat om tidigare ser sommaren 2020 ut att bli ett riktigt drömår för skadedjuren, tack vare en regnig majmånad.

Och även en expert som Sara Bäckmo harproblem med mördarsniglar i sin trädgård ibland. Här är hennes bästa tips för att bekämpa dem!

Annons

Var gör mördarsniglarna mest skada?

Identifiera först vilken eller vilka delar av trädgården som är mest utsatta för sniglarna, och börja göra dina bekämpningar där.

– Man hinner ju inte bekämpa hela trädgården! Jag är fyrabarnsmamma och arbetar ganska mycket, och jag skull behöva spendera en heltid här ute i trädgården om jag skulle springa runt och nosa på alla platser och göra alla insatser, säger hon i videon.

Hon beskriver att för henne själv är hennes tunnelväxthus de mest utsatta platserna, då de gränsar till betesmarker som är vildvuxna delar av året

– När det är fuktigt väder väller sniglarna in!

Kombinera metoder

– Jag gör nog inget specifikt. Jag har inga geniala knep, utan jag gör de sakerna som jag tror att folk i allmänhet gör, säger Sara Bäckmo, och beskriver att hon använder sig av flera olika metoder i sin trädgård.

Här är Saras metoder mot sniglarna:

1. Klippa sniglarna

– Jag försöker vara ute en gång om dagen minst, oftast på kvällen. Då klipper jag sniglar.

Annons

Mellan varje snigelklippning doppar Sara sedan saxbladen i en blandning som heter ferramol, ett gift som tar död på sniglarna. Hon sprider samtidigt ut ferramolet, och låter de klippta sniglarna ligga. Då dras andra mördarsniglar dit och luras att börja äta på de döda sniglarna och då får de i sig giftet och dör de också.

2. Sprid ferramol

Ett medel som Sara brukar köpa på stora påsar, och strössla ut runt utsatta plantor, längs väggarna till tunnelväxtuset och även längs med tomtgränsen. Detta görs upprepade gånger under hela säsongen, men framförallt under våren. Ferramol är godkänt för KRAV-odling.

3. Vattna med nematoder

Ännu ett medel mot sniglar, som Sara Bäckmo vattnar med var sjätte vecka. När man köper det kommer det i pulverform som man sedan blandar ut med vattnet.

– Det är små rundmaskar som letar sig in i snigelkroppen och skapar en mättnadskänsla hos snigeln.

Då drar sig snigeln undan och dör istället för att äta på dina grödor.

Annons

4. Snigelfällor

Framförallt efter ett regnoväder kan det vara smart att sätta ut fällor för sniglarna.

– Det kan vara ett halverat citrusskal som jag sätter upp och ned i landet, alternativt att jag gillrar en fälla med surdeg.

5. Engagera barnen

Ett sista tips från Sara Bäckmo är att involvera barnen och låta dem samla upp sniglar.

– Det gör de helt enkelt för att få lite stålar. Jag betalar en krona per snigel – några tior per dag kan minsann gå åt!

Se hela klippet om sniglar här:

Foto: Youtube, TT, SR

Annons