Sätt upp fågelholkarna redan nu!

Häng upp fågelholkarna redan nu!
Utan skickliga luftakrobater som talgoxe och blåmes skulle fruktträden krylla av frostfjärilslarver. Ett sätt att locka fåglarna till trädgården är att sätta upp holkar.

Locka fåglarna till holken!

En holk kan se ut på olika vis. Formen är inte avgörande, är den för stor invändigt kom – mer fåglarna att fylla den med kvistar till dess att den passar.

Viktigare är storleken på ingångshålet. Många av de mindre fåglarna vill ha ett hål som är ca 3 centimeter i diameter.

Se också: Beskära rosor - klippen som alltid är rätt att göra
0:39

Efter reklamen: Se också: Beskära rosor - klippen som alltid är rätt att göra

(0:39)

Slå på ljud

Nya och fräscha holkar är inte lockande för fåglarna. Häng upp holkarna på vintern (eller på hösten) så att de hinner få några månader utomhus innan våren kommer.

Placera holken i skugga och i skydd för stark blåst. Väderstrecket spelar ingen roll. Sätt holken så pass högt från marken att inte katter kommer åt, minst 150 centimeter, gärna högre.

Gråsparvar vill bo i kolonier. Sätt upp flera holkar nära varandra, eller som här, ett gruppboende med separata rum.

Gråsparvar vill bo i kolonier. Sätt upp flera holkar nära varandra, eller som här, ett gruppboende med separata rum. Detsamma gäller bl a starar och tornseglare. Andra arter vill ha rejäla avstånd till närmaste holk. Foto: Anders Kronborg

Det finns holkar i andra material  än trä. Träbetong, en blandning  av träfiber och betong, har lång hållbarhet och goda isolerande egenskaper vilket ökar ungarnas chanser till överlevnad.

Det finns holkar i andra material än trä. Träbetong, en blandning av träfiber och betong, har lång hållbarhet och goda isolerande egenskaper vilket ökar ungarnas chanser till överlevnad. Ger bra skydd mot bland annat ekorrar och rovfåglar. Foto: Anders Kronborg

Av Henrik Hanell

Läs också: John Taylor tipsar: Så väljer du träd till trädgården