Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

Sensommarens vackraste kransar, buketter och arrangemang

08 sep, 2021 
Pernille Albers
Två olika arrangemang med sensommarblommor. Till vänster: En rokoko-boll i kruka. Till höger: En krans med sensommarens vackraste blommor.
Lägg till några gula eller orange blommor och få en vacker och intensiv bukett. Gullris, ringblommor eller gula små krysantemum gör sig perfekt i sensommarbuketten.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Generös och fyllig bukett på sensommaren

En fyllig och generös sensommarbukett i vas.

Gillar du stora uppsättningar kan du använda flockblommiga växter som slöjsilja (kallas populärt spetsblomster) eller hundkäx och kvistar med bär och blad. Ställer du buketten mot väggen får långa kvistar ett bekvämt stöd.

Prova dig fram och arrangera tills du är nöjd. För ett lite rufsigt uttryck kan du låta blommorna sticka ut en bit över kanten. Här har vi inte fördelat de gula inslagen jämnt över buketten, utan samlat krysantemum i grupper för att skapa härliga blickfång.

Annons
TV: Så gör du höstens snyggaste kransBrand logo
TV: Så gör du höstens snyggaste krans

Detta behöver du till sensommarbuketten

Jätteverbena, gul minikrysantemum, eukalyptus med bär, fröställningar av jungfrun i det gröna, lila och vit slöjsilja, kvistar med snöbär, blommor från fjärilsbuske, klematis, röda lyckoklöver, oxalis, samt kvistar med gröna blad.

Gyllene blomsterkrans

En gyllene krans med sensommarblommor.

Vacker krans med gräs, grönsaker och gula inslag av gullris och ringblomma.

Annons

Detta behöver du till sensommarens vackraste blomsterkrans

Halmstomme, spoltråd, skaft-tråd, sax eller tång, gullris, grönrosa, hortensior, humlerankor, gröna omogna minitomater, breda grässtrån, kärleksört, rosa riddarsporrar, ringblommor, vita och rosa dahlior, samt nypon.

Så här gör du en sensommarkrans

  1. Klipp stjälkarna till 10 cm längd. Fäst spoltråden i stommen. Placera en blomma på stommens ytterkant och fäst genom att vira spoltråden två gånger kring stjälken.
  2. Lägg på nya blommor så de täcker första stjälken och fortsätt så runt hela kransen. Gå systematiskt tillväga och bind ytterkanten först, sedan insidan och till sist kransens mittparti.
  3. Avsluta med att lyfta på blommorna du började med och bind de sista blommorna in under dem. Fäst spoltråden och klipp av den.

Arrangemang med stickblommor i glasflaskor

Flera glasflaskor med stickblommor bildar ett arrangemang.

Våga prova dig fram med färger och former. Kan du inte bestämma dig för en favorit är det fint att göra mindre buketter i mindre vaser och ställa tillsammans som ett arrangemang eller utspridda på bordet.

Annons

Liten rokoko-boll i kruka

En låg och kompakt klassiker som är fin på middags-bordet och som inte skymmer gästen mitt emot.

Rokoko-boll med sensommarens vackraste blommor.

Detta behöver du för rokoko

Rosa luktärtor, både utslagna och i knopp, lila blommor från fjärilsbusken, rosa och orange rosenskäror, åkertistlar och fröställningar från dikeskanten, lila och rosa zinnia, orange ringblommor och guldvallmor.

Tips för att lyckas med rokoko

Tänk på att binda blommorna tätt och med bindningspunkten högt upp på stjälken för ett kompakt uttryck. De yttersta blommorna placeras lägre för en fint rundad form. En rokokobukett består oftast enbart av blommor, men gröna blad kan arrangeras som en manschett undertill.

Annons

Vild sensommarbukett

Sommarbukett i vattenglas.

Denna augustibukett är lite spretigt och medvetet slarvigt bunden med snirkliga blomstänglar som ger volym och höjd.

Detta behöver du för en sensommarbukett

Rosa och röda rosenskäror, vita rosor, vita dahlior, rosa riddarsporrar, överblommad klematis och höstanemoner, mörkröd lövkoja, blommande rosa höstanemoner och till sist gula stänk av gullris.

Buketten är löst bunden så att den kan bre ut sig ordentligt i vasen.

TV: Så fräschar du upp dina växter – 6 skötselråd som fungerarBrand logo
TV: Så fräschar du upp dina växter – 6 skötselråd som fungerar
Annons