Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdOdla sparrisOdla på balkong

Konsten att bygga en bonsai: Magiska miniatyrträd

03 nov, 2021 
Per-Ola Ohlsson
Maria Arborelius är expert på bonsaiträd.
Det är en konst att kunna skapa sina egna bonsaiträd och det krävs en stor portion tålamod om man själv vill driva upp dem från sticklingar. Det vet Maria Arborelius, en av Sveriges främsta experter på området. Den äldsta bonsaien i hennes trädgård är från 1979.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ordagrant betyder bonsai ett träd i en skål och det är precis vad det handlar om. I den ursprungligen kinesiska konstformen, som på senare tid förknippas mest med Japan, formar man genom klippning och beskärning ett miniatyrträd i en kruka.

Kan göra bonsai av nästan alla träd

– Man kan ta i stort sett vilket svenskt träd eller buske som helst och forma det till en bonsai. Jag har själv flera kastanjer, ekar, björkar och bokar och jag har även bonsai av oxbär och måbär, berättar Maria Arborelius.

Det här är en bonsai av en kinesisk en. Även här har Maria Arborelius med hjälp av död
ved mitt på stammen skapat intrycket av ett mycket gammal träd.
Det här är en bonsai av en kinesisk en. Även här har Maria Arborelius med hjälp av död ved mitt på stammen skapat intrycket av ett mycket gammal träd.

Maria Arborelius vet vad hon pratar om. Hon är kretsansvarig i södra Sverige inom Svenska Bonsai Sällskapet och har själv hållit på att odla fram miniatyrträd sedan hon var i 20-årsåldern. I hennes 650 kvadratmeter stora trädgård i stadsdelen Limhamn i Malmö har hon ett 70- tal bonsaier i kruka plus ett stort antal som står på tillväxt på friland.

Annons
Se också: Följ med in i Årets Trädgård 2021Brand logo
Se också: Följ med in i Årets Trädgård 2021

– Jag läste en artikel om bonsai när jag var student och blev intresserad. På den tiden fanns det inte mycket skrivet om det i Sverige, men jag hittade en del böcker på engelska, berättar hon.

En resa till Heidelberg i Tyskland där det fanns ett Bonsaicentrum och museum som var rena paradiset för bonsaiintresserade fick hennes intresse att växa ytterligare och strax därefter fick hon kontakt med Svenska Bonsaisällskapet.

En bonsaiodlares specialverktyg. Här finns olika konkavtänger och andra redskap för att
klippa och beskära rötter och grenar och eloxerad aluminiumtråd för att linda grenarna.
En bonsaiodlares specialverktyg. Här finns olika konkavtänger och andra redskap för att klippa och beskära rötter och grenar och eloxerad aluminiumtråd för att linda grenarna.

– Jag fick vara med på en kurs under en helg där jag fick lära mig hur man planterar och beskär bonsaier. Jag hade inga pengar att köpa något för så de första bonsaierna jag skaffade tog jag som självsådda plantor i trädgården, berättar hon.

Annons

Kastanjen från 1979 som står mellan japanska lönnar och rhododendron i hennes trädgård är en av de tidigaste hon skaffade sig.

– Den tog jag som en självsådd kastanj i mina föräldrars trädgård. Därför vet jag hur gammal den är, berättar hon. Hon har också en bonsai av en avenbok från tidigt 90-tal, en av oxbär som hon köpte från en plantskola 1995 och några japanska lönnar som hon hittade vid ett tempel som självsådda i Osaka i Japan 2000.

Spännande bonsai av ett lärkträd i stilen dödved.
Spännande bonsai av ett lärkträd i stilen dödved.

– I Japan kan ett träd i en kruka inte kallas för bonsai förrän efter 25 år. De äldsta vederlagda bonsaierna är över 800 år gamla, men det finns de som påstås vara bortåt 1 000 år gamla. I fjärran östern går en bonsai i arv i generation efter generation och vårdas ömt som en familjemedlem.

Annons
En bonsai av en azalea. Lägg märkte till att blommorna har naturlig storlek medan
bladen formar sig efter miniatyrträdets storlek.
En bonsai av en azalea. Lägg märkte till att blommorna har naturlig storlek medan bladen formar sig efter miniatyrträdets storlek.

– De flesta av mina bonsaier har jag drivit upp själv. Det är bara någon enstaka som jag köpt färdig. Men det är inte alla som har samma tålamod som jag har, säger Maria Arborelius med ett leende. Det krävs också mycket skötsel. Förutom att man ska beskära blad, grenar och rötter och binda upp grenarna med metalltråd, Maria rekommenderar bruneloxerad aluminiumtråd, för att förmå dem att växa i den riktning man vill. Bonsai behöver vattnas regelbundet - ibland så ofta som två gånger om dagen.

Annons

– Men det är samtidigt en avkoppling. Jag kan bli sittande framför en bonsai i timmar och studera den innan jag kommer fram till hur jag vill att den ska formas. Det finns en lång rad stilformer när det gäller bonsai.

Maria Arborelius visar oss några exempel när vi går runt i hennes trädgård. Som till exempel jin och shari som skapas med död ved på trädet så att det ser ut som om det drabbats av till exempel ett blixtnedslag, kaskad som ger sken att trädet växer nedåt, som utmed en klippa, och informellt upprätt som är den vanligaste stilformen.

Synliga rötter är en viktig detalj på en bonsai. Det får man fram genom att man årligen
klipper de djupaste rötterna och kortar sugrötterna under de första åren. Pålrötterna som
går på djupet behövs inte på en bonsai utan tas succesivt bort helt.
Synliga rötter är en viktig detalj på en bonsai. Det får man fram genom att man årligen klipper de djupaste rötterna och kortar sugrötterna under de första åren. Pålrötterna som går på djupet behövs inte på en bonsai utan tas succesivt bort helt.

En riktig bonsai ska också ha synliga rötter på ytan av jorden och det skapas genom att man klipper de djupare rötterna och kortar sugrötterna och helt avlägsnar de tjocka pålrötterna.

Annons

– Synliga rötter gör att trädet ser äldre ut. Det finns också en stilform där man låter rötterna växa över en sten. Maria Arborelius bonsaier står aldrig inomhus. Hon har medvetet valt träd och buskar som tål det svenska vinterklimatet och de står ute på vintern.

– Men om man vill ha en inomhusbonsai kan man till exempel forma en benjaminfikus, rosmarin eller myrten, föreslår hon.

Visst kräver bonsaierna en hel del jobb med för Maria är det oftast avkopplande.
Visst kräver bonsaierna en hel del jobb med för Maria är det oftast avkopplande.

Så skapar du en bonsai

 • En bonsai kan i princip göras av alla träd och buskar. Med markägarens tillstånd kan man få ta plantor av till exempel bok, ek och andra svenska träd.
 • Genom att tidigt på våren beskära grenar och blad formar man miniatyrträdet att växa i den riktning man önskar. Man ökar då också förgreningarna mer.
 • Blad eller barr beskärs eftersom man vill få fram mindre, mer proportionella, blad på miniatyrträdet. Spara ett par bladpar. Blommor och bär behåller däremot sin ursprungliga storlek, vilket skapar en kraftfull effekt.
 • Grenar beskärs efter tycke och smak. Tänk på att en stilren bonsai har en framsida som vänds mot betraktaren. Det ger trädet ett tredimensionellt djup.
 • Grenar tvingas att växa i en viss riktning genom att man lindar dem med metalltråd. För att inte skada trädet rekommenderas eloxerad metalltråd.
 • Sugrötterna ska klippas årligen under de första åren medan pålrötterna, som går på djupet och hindrar trädet från att blåsa omkull, avlägsnas helt.
 • Vattna regelbundet och duscha gärna kronan på trädet varje dag. Hur mycket och hur ofta man ska vattna beror på trädets art, krukans storlek och luftfuktigheten, men vid varma och torra perioder kan det krävas bevattning två gånger om dagen.
 • Använd porös och genomsläpplig jord för att förhindra att vatten blir stående i krukan, vilket i sin tur kan leda till att rötterna ruttnar.
 • Gödsla med halva styrkan av ett flytande fullgödselmedel en gång i veckan så länge trädet växer till sig och ska formas. Färdig bonsai gödslar man mindre ofta och sparsammare.
 • Utrusta dig med en stor portion tålamod. Det tar flera år att forma en stilren bonsai.

Vanliga bonsaistilar

Informellt upprätt bonsai - den vanligaste stilformen.

Trädet är upprätt, men slingrande stam och grenverk i tydliga avsatser.

Annons

Kaskadstil bonsai

Ger sken av att trädet växer nedåt, som utmed en klippa. Kronan ska sträcka sig nedanför krukans botten.

Dödvedbonsai

Trädet saknar stora delar av sin bark och ger intryck av att ha träffats av blixten och ger intryck av hög ålder. (jin=dödved i toppen, shari=dödved på stammen).

Bonsai med kvastform

Populär bland arter som har en kraftig förgrening. Ingen öppen front utan kvastlik krona. Rot över sten - stammen växer på en sten och rötterna omfamnar denna på väg ner mot jorden.

Halvkaskad kallas den här bonsaistilen. Azalean ser ut att växa över ett vattendrag.
Halvkaskad kallas den här bonsaistilen. Azalean ser ut att växa över ett vattendrag.

Halvkaskad bonsai

Liknar kaskad, men här efterliknar den ett träd som hänger ut över vatten. Behöver inte hamna under krukhöjd.

Annons

Formell upprätt bonsai

Kräver rak stam och anses vara en av de svåraste stilarna.

Vindsvept bonsai

Ska ge sken av ett vindpinat träd på en blåsig kust med alla grenar åt samma håll.

Rot över sten bonsai

Stammen växer på en sten och rötterna omfamnar denna på väg ner mot jorden.

Den japanska lönnen 'Deshojo' skiftar i färg från ceriserosa på våren, till grönt under sommaren och på hösten till rött. Trädet tål ej frost.
Den japanska lönnen 'Deshojo' skiftar i färg från ceriserosa på våren, till grönt under sommaren och på hösten till rött. Trädet tål ej frost.

Nybörjarmisstag med bonsai

 • Att gräva upp och plantera en bonsai mitt i sommaren.
 • Att rötterna ruttnar på grund av för dålig dränering i krukan.
 • Att slarva med gödningen.

Skötsel av bonsaiträd

 • Vattna regelbundet och duscha gärna trädets krona varje dag. Hur mycket och hur ofta man ska vattna beror på trädets art, krukans storlek och luftfuktigheten, men vid varma och torra perioder kan det krävas vattning två gånger om dagen.
 • Använd porös och genomsläpplig jord för att förhindra att vatten blir stående i krukan, vilket i sin tur kan eda till att rötterna ruttnar.
 • Gödsla med halv dos flytande fullgödselmedel en gång i veckan så länge trädet växer till sig och ska formas. En färdig bonsai ska gödslas sparsammare och mer sällan.
 • Under vintern kan bonsaierna behöva skyddas från kylan. Ett sätt är att ta upp bonsaiträdet ur krukan och gräva ner rotklumpen i jorden, till våren planterar man om trädet i krukan. Står trädet kvar i sin kruka under vintern bör det placeras i skydd från kalla vindar. Håll även noga koll på våtan, om jorden blir blöt tar rötterna skada. Man kan även ställa krukorna i odlingslådor som isoleras och skydda träden med ett tjockt lager löv. Nyplanterade träd, träd i små krukor eller växter som inte tål frost kan övervintras i ett växthus som med hjälp av frostvakt håller minst fyra plusgrader.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Annons