Lästips: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Skapa härliga sommarkrukor med mörka toner och pastell

24 maj, 2022 
AvMalin Björkholm
AvAnette Frennessen
Dahlia och borstnejlika i krukor.
Sommarblommor är växtvärldens svar på plock-godiset! Det finns massor av sorter att välja på och kombinationerna ännu fler. Som extra piff kan du kombinera med fleråriga växter som blir en pålitlig kompis i krukan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Vad är sommarblommor?

De växter vi brukar köpa för att plantera i krukor under sommaren kallas sommarblommor. De är så kallade ettåringar, annueller och överlever oftast inte våra vintrar.

Sommarblommor - bra att tänka på

  • Ju större kruka, desto lättare är det att behålla fukten som växterna behöver. Dessutom kan både plantor och rötter bre ut sig ordentligt.
  • Dräneringshål i botten är viktigt, annars finns det risk att rötterna ruttnar. Ett annat alternativ är att lägga lecakulor i botten som också dränerar.
  • Använd en näringsrik krukplanteringsjord – denna kallas ofta urnjord.
  • Tryck till lätt runt plantorna så att det inte bildas luftfickor där rötterna torkar.
  • Lämna ca 5 cm upp till krukans kant så blir det inte översvämning när du vattnar.

Tips! Om du använder lecakulor som dränering, lägg en bit fiberduk över innan du fyller på med jord. Då blir det lättare att separera jord och lecakulor, som kan återvinnas.

Se även: Så skapar du blomstrande sommarkrukorBrand logo
Se även: Så skapar du blomstrande sommarkrukor
Begonior i krukor.
Olika sorters begonia i ljusa toner och några med mörka blad i sällskap med snötörel, vit femtunga, fuchsia och lönnar och en pampig citrusplanta.

Tänk på att tillsätta näring

Även om du väljer att plantera i näringsrik jord behöver sommarblommorna extra tillskott under säsongen för att orka producera prakten.

Annons

När du planterar kan du välja att lägga i långtidsverkande korn som pytsar ut näringen över en längre tid.

Ett annat alternativ är att välja näring i flytande form som blandas i vattnet.

Blomlåda med blommande växter.
Snyggaste utsikten! Blomlada med palettblad i morka toner, småblommig snoflinga, petunia i både lime och lime/morkt. Hängande penningblad, rabatteternell och murreva, brokig så kallad variegerad murgrona, femtunga i vitt.
Palettblad, penningblad och eldkrona.
Annons

Eldkronan trivs på ljus plats

Eldkrona är en liten buske med utsökta nyanser i blomman. Hos oss klarar den inte vintern utomhus, men kan övervintra frostfritt och ljust. Vattna då och då under vintern, formklipp på våren i samband med jordbyte. Utplanteringsväxt för krukor och urnor i första hand. Vill gärna ha ljus, solrik placering.

Mörk batat, borstnejlika, silvernjurvinda och snötörel.
Mörk batat, borstnejlika och hängande silvermnjurvinda framför sirlig snötörel.

Silvernjurvinda - passar i flera lägen

Silvernjurvinda blir fin i både sol och skugga och tål, regn, blåst och några minusgrader på hösten. Planteras i väldränerad jord i kruka med dränering. Får långa rankor med tätt sittande njurformade, silverskimrande blad. Kan övervintras ljust och frostfritt och dessutom delas.

Petunia och alunrot i kruka.
Bubbelgumsrosa petunia blir ett piggt inslag till den mörka alunroten med vacker ådring i bladen. Alunrot är en fantastiskt fin växt som tål kyla och dessutom klarar att övervintra i frosttåliga krukor.

Alunrot klarar att övervintra

Alunrot är en fantastiskt fin växt som tål kyla och dessutom klarar att övervintra i frosttåliga krukor. Mixa perenner och sommarblommor

Daggsalvia är egentligen en perenn växt som ska skyddas med lättare övertäckning på vintern, särskilt om de är planterade i krukor och lådor. Finns även vitblommande sorter.

Palettblad, oxalis, pelargonia, dahlia.
Kontraster. På den här ljusa terrassen kommer de mörkbladiga till sin rätt! Palettblad och oxalis i mörka toner, pelargoner i vitt, dahlia i ljust aprikost och mörkt rött, klöver i grönt och mörkt.
Krukor med ljusrosa grusnejlika, mörk triangeloxalis, salvia.
Ljusrosa grusnejlika, mörk triangeloxalis tillsammans med silvrig salvia med vackert ludna blad.
Kruka med mörk batat och blå lobelia.
Dramatisk kombo! Mörk batat och blå lobelia.
Annons