Så lyckas du få vackert kring växthuset

Växthus.

Att sitta i det här växthuset och titta ut över prunkande blomsterrabatter måste vara himmelskt. Tack vare den bakomvarande muren har miljön runt växthuset fått en självklar rumslighet.

Foto: Alamy/TT

Att inreda sitt eget växthus är både roligt och viktigt. Men glöm inte området utanför – inramat av en fin miljö lyfter växthuset estetiskt och blir trädgårdens vackraste rum. En plats att längta till.

Drömmen om ett växthus blir verklighet för allt fler. De senaste årens ökande trädgårdsintresse har resulterat i fler sålda växthus. Och de används inte bara som odlingsplats utan lika mycket som trivselrum.

Växthus

Placeringen av växthuset vid ett träd ger det ett sammanhang. Singel eller stenmjöl fungerar utmärkt som golv till en liten sittgrupp och en kruksamling.

Foto: Cecilia Möller

Praktiskt och mysigt även utanför växthuset

Förutom användning och inredning av växthuset är det klokt att redan vid planeringen fundera igenom vad man vill med området runt växthuset. Inte minst att det ska finnas plats att ”växa” med tiden. För det är ju inte bara inne i växthuset som det ska bli praktiskt, snyggt och mysigt, utan även utanför.

– Annars är det lätt att växthuset blir som en isolerad ö, en kuvös mitt på en gräsmatta, säger Hanna Schagerlöv, inredare, växthussäljare och trädgårdsentusiast.

Växthus.

Växthuset ligger nära en annan byggnad. Genom att välja samma färg får man en fin helhet. Enhetligt val av krukor hjälper till.

Foto: Tia Borgsmidt

Växthuset i sig har ett kallt uttryck med allt glas, så det behövs grönska och andra element för att mjuka upp intrycket. Försök att dra parallellen till ditt hus, tipsar Hanna. Till huset är det självklart att skapa en trädgård.

Se även: Plantera klematis – så gör du!
1:22

Efter reklamen: Se även: Plantera klematis – så gör du!

(1:22)

Slå på ljud

Rama in med häckar och träd

– Tänk på samma sätt och gör växthuset tillsammans med den närmsta omgivningen till en sammanhållen enhet. Betona en rumskänsla och rama in med häckar och träd. Se till att skapa ett golv utanför växthuset där man kan sätta ett litet möblemang.

Växthus med trästomme.

En stenläggning utförd med lite extra omsorg blir som ett stycke konst.

Foto: Anna Örnberg

Odlingslådor och blommor utanför

Gillar du att odla vill du kanske ha odlingslådor i närheten, eller blomsterrabatter.

– Skaffar man ett växthus blir det lite av en livsstil, säger Hanna. En samlingspunkt i trädgården där man gärna vill vara. Och att sitta i sitt växthus och titta rakt in till grannen är sällan särskilt lockande.

Växthus med odlingslådor utanför.

Odlingslådor nära växthuset känns naturligt. Lika fint vare sig de fylls med bär, grönsaker eller blommor.

Foto: Anette Brunsell

Skapa något fint att titta ut på från växthuset

– Det är inte alla som bor med utsikt över en vacker sjö, säger Hanna och ler. Då gäller det att istället ordna så man får något fint runt växthuset att titta ut på. Själv bor Hanna i ett villaområde och har sett till att bädda in sitt växthus med blommande höga växter och en klättrande minikiwi som även ger välbehövlig skugga.

Hanna tipsar: Så skapar du en fin miljö kring ditt växthus

1. Se växthuset och närmsta omgivning som ett sammanhållet rum.
2. Bo in dig i växthuset innan du gör för mycket. När man börjat använda växthuset blir det mer tydligt hur man vill ha det.
3. Utöka växthusets golv och låt det fortsätta utanför. Vill du bryta av med en annan markbeläggning än vad som finns inne i växthuset, bör det harmoniera.
4. Gångar som leder till växthuset upplevs som inbjudande.
5. Odlingslådor med grönsaker eller blommor känns naturligt att ha nära växthuset.
6. Jobba med häckar för att rama in. De kan vara strikt klippta för ett modernt uttryck eller blommande och friväxta, som bambu eller bärbuskar. Även ett långt hallonland kan ge häckkänsla.
7. Se till att skapa plats för regnvattentunnor, det finns väldigt vackra i trä. Kanske du ska fundera på att gräva ner en tank med pump utanför växthuset, det finns numera många olika lösningar.
8. Med vintergröna växter blir det fint på vintern också.
9. Glöm inte bort baksidan av växthuset. Gör det fint även där, genom glaset syns allt.
10. Satsa på ett planteringsbord utanför, även om du har ett inne. Det är smidigt att slabba med vatten och jord utan att behöva städa efter sig.
11. Arrangera någon form av hylla med krukor, jord och annat som är praktiskt att ha till hands. Det går att göra även en sådan plats fin.
12. Ett möblemang utanför ser inte bara trevligt ut – ibland är det faktiskt för varmt att sitta inne. Välj material som tål sol och fukt, eller köp möbler billigt på loppis som kan bytas efterhand.
13. Satsa på krukor – ett enkelt sätt att få det grönt och blommigt i direkt anslutning till växthuset.

Fruktträd och städsegröna växter

Några fruktträd i närheten ökar på trivseln. Tänk också på att det ska kännas trevligt att använda växthuset under alla årstider. Några tips är att städsegröna buskar ger form när andra växter fällt löven, och spaljéer och fristående klätterställningar ger höjd och lite variation i en annars vinterplatt och vissen trädgård.

Växthus.

Här har växthuset fått en tydlig inramning och stark rumskänsla tack vare singelgolvet och den låga formklippta häcken.

Foto: Malin Björkholm

Fråga grannarna om trädgårdstips

– Och slutligen: får du idétorka kring hur du ska ha det runt växthuset så fråga grannar och vänner, råder Hanna. De ser på trädgården med andra ögon och kan komma med bra förslag.