Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

Skapa vårstämning med vackra orkidékrukor

19 jan, 2021 
Anette Frennessen
Två olika orkidéarrangemang.
När en orkidé flyttar hem till dig kan det vara en bra idé att titta runt bland dina övriga krukväxter. Placera dem efter färg och form och du får växter som lyfter och framhäver varandra. Så här blir de bästa kompisar!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den högresta oncidium 'Sweet Sugar' med sin generösa blomning fyller sin plats på ett underbart sätt. Till vänster randig krysantemum framför sliderankan. Till höger sticklingar av skvallerreva i bruna apoteksglas.

Orkidéer i fönstret.

En bra nybörjarorkidé

Mönjeliljans mörkgröna blad är en fin bakgrund till alla gula blommor och framhäver dem ytterligare. Vi har planterat vår oncidium 'Sweet Sugar' i en glaskruka som döljs av ett lager mjuk och härlig mossa i en gammal, rostig gallerkruka. Det blir en spännande kontrast mellan rost, mossa och mängder av gula skira blommor. Oncidium vattnas 2-4 ggr i månaden, beroende på väder och inomhusklimat.

Annons

Se också: Superknepet som får din orkidé att blomma igen

Superknepet som får din orkidé att blomma igenBrand logo
Superknepet som får din orkidé att blomma igen

Sänk ner två tredjedelar av krukan i vatten och låt växten dra i 20 minuter, häll bort överflödigt vatten. Duscha gärna regelbundet. Blommar rikligt och länge och har man tur doftar den fantastiskt. En bra nybörjarorkidé.

Så här vill orkidén ha det

Dessa råd är generella, läs mer om hur just din orkidé vill ha det, för att uppnå bästa resultat.

  • Orkidéer vill gärna stå ljust och luftigt. Jämför hur de lever i naturen, högt uppe i trädkronorna. Dragiga fönster är okej, men de gillar inte kallras.
  • Häng dem gärna i en ampel och låt stänglarna hänga fritt.
  • Orkidéer gillar inte elementvärmen, försöka att undvika detta, eller ställ dem i en stor ytterkruka som skyddar dem från värsta hettan. Många hybrider klarar av vår inomhustemperatur, brudorkidén är den som klarar det bäst.
Insidan av en orkidé.
Visst är det spännande att spana in orkidéns innersta! Oncidium används ofta för att få fram nya rikblommande och blomvilliga hybrider.

De flesta vill stå så ljust som möjligt, men skydda dem från vår- och sommarsol.

Annons
  • När du vattnar dina orkidéer, gör det ordentligt genom att doppa hela krukan, låt dra en stund, sedan bör krukan rinna av. Var noga med att vatten inte blir kvar i krukan eller att vatten blir stående i bladrosetten, då kan plantan ruttna.
  • Tillsätt gärna näring när du vattnar, använd specialnäring som inte är så stark som annan krukväxtnäring.
  • De flesta orkidéer bör planteras i särskild orkidékompost istället för jord.

Reslig och fantastisk orkidé

Reslig orkidé i kruka.

Cymbidium, läcker och elegant med ståtligt bladverk och extremt hållbara blommor. En favorit, helt enkelt! Just denna har en underbar färgställning med vårgröna blad och blommor med färger från limegult till senapsgult, orange och mörkt vinrött. Här i sällskap av spräcklig rexbegonia, karlbergare och doftranka längst till höger.

En cymbidium vattnas varannan eller var tredje vecka, beroende på väder och inomhusklimat. Då sänker man hela krukan i vatten för att låta den dra cirka 10 minuter. Behöver stå svalt stor del av året och särskilt utomhus om ­sommaren för att ha en chans att blomma om.

Annons
Cymbidium kan ha ett raffinerat mönster i blomman.
Cymbidium kan ha ett raffinerat mönster i blomman.

Stylingtips till orkidékrukan

  • Gruppera dina växter, gärna riktigt nära varandra som här, och tänk i olika höjder. Ta hjälp av piedestaler, böcker, lådor och liknande. Här bildar växterna i fönstret en behaglig triangel för ögat, där även den vårgröna sammetsgardinen hjälper till.
  • Du kan få ett lugn i röriga miljöer med endast en färgskala.
  • Här har vi valt ett tredje alternativ med komplementfärgerna grönt och rött. Detta är mycket tacksamt eftersom dessa färger lyfter och framhäver varandra. Man kan inte låta bli att förundras över brudorkidéns fantastiska blomma!

Samplantering av palettblad och orkidé

I en gammal trälåda har vi placerat en läcker smällkaramell av växter, alla planterade var för sig. För att täcka krukkanter och därmed få det hela att se ut som en samplantering lägger man bara på lite mossa. När sommaren kommer trivs både palettblad, echeveria, slideranka och begonia bäst utomhus.

Samplantering av orkidé och palettblad.

Gul brudorkidé, Phalaenopsis, matchar den röda x Burrageara 'Nelly Isler' grex. Båda är lättskötta men 'Nelly Isler' vill ha mer vatten är brudorkidén, men får aldrig bli stående i vatten. Vill gärna stå ljust höst och vinter, men skuggigare om sommaren.

Annons

Orkidéer i badrummet

Orkidéer i badrummet.

I badrumsspegeln strålar ett fantastiskt, trestänglat, exemplar av en småblommig, tvåfärgad brudorkidé, Phalaenopsis. Ett enkelt sätt att få en dubbel upplevelse och känsla av blomsterprakt. Brudorkidén önskar en jämn fuktnivå vid blomning, övrig tid får den gärna torka upp något mellan vattningarna, annars kan plantan börja ruttna. Gillar hög luftfuktighet, duscha ofta men inte på utslagna blommor. Placeras ljust men skuggas mot solen om sommaren. Kanske den orkidé som bäst klarar vår inomhusmiljö, blommorna är mycket hållbara. En söt och lättskött lyktranka slingrar sig på hyllan.

Annons

Tänk på detta när du vattnar orkidéerna

Orkidéer gillar kalkfritt vatten. Ett annat alternativ kan vara att hälla upp kranvatten i kannan och låta det stå ett dygn före vattning, så att det dessutom är rumstempererat. Titta till växterna efter en stund när du vattnat, häll bort överflödigt så att vattnet inte blir stående i krukan.

Lyxigt med orkidéer och palettblad

Palettblad och orkidéer kompletterar varandra.

Ett auktionsfynd, en lockurna av kristall, fungerar utmärkt som orkidékruka och höjer känslan av lyx och flärd. I den gamla kristallskålen samsas två färgmatchande palettblad. Dessa fångar ävenupp den limegröna nyansen i de vita blommornas mitt. Svart skrivbord och mörk vägg lyfter fram gruppen effektfullt.

Annons
Längst in i orkidéns svalg övergår det vita i en ljus limefärg.
Längst in i orkidéns svalg övergår det vita i en ljus limefärg.

Dendrobium kan vara lite mer utmanande, men nya, mer värmetåliga hybrider har kommit till butikerna. Vill ha mycket ljus, jämn vattning och näring om sommaren, men torrare vintervila, då den ofta tappar sina blad. Gillar utomhusliv om sommaren på halvskuggigt ställe.

Lekfull orkidékruka

Zygopetalum eller pajasorkidé är en mycket lättskött nybörjarorkidé som också kan dofta. Den har ett vackert bladverk med blanka, ljusgröna, långa och smala blad. Tillsammans med rexbegonians stora och mönstrade blad, och skvallerrevans vitstrimmiga, mindre och mer anspråkslösa blad bildas en fin kontrast i den låga, vida och rustika lerkrukan.

Annons
Lekfull orkidékruka.

Pajasorkidén vill gärna, till skillnad från många andra orkidéarter, vattnas lite extra, men vatten får aldrig bli stående i krukan. Trivs med mycket ljus men skyddas från direkt solljus, vilket även gäller bladbegonian, som lätt bränns av solen. Till vänster en högrest kamelhårskalankoe i gul kruka.

Annons