Skapa vinterns finaste entré med kålträd, mossa och ljusslingor

Kål – denna fantastiska grönsak som både smakar gott, gör gott och är så dekorativ. Inte minst gäller det grönkålens friska färg och brysselkålens spännande form.
I fjol blev intresset stort för grönkål i kruka bland vanliga konsumenter. Kål klarar sig fint i kruka utomhus under vintern, från november till januari, och ger ett vackert välkomnande vid entrédörren.
Vinterhärdig kål som tål både snö och kyla
Mikael Dahlberg är grönsaksbonde och odlar bland annat diverse olika kålsorter på sina fält strax söder om Malmö. När intresset för grönkål i kruka plötsligt blev så stort, fick han lägga om arbetet med att hugga av grönkålsstockarna för att i stället plantera dem i hinkar med jord. Det blev en succé!
– Grönkål håller sig fint utomhus under vinterhalvåret och det gäller även andra kålsorter som brysselkål eller svartkål. Och de är rätt dekorativa, säger Mikael.
De här typerna av kål är vinterhärdiga och kan stå ute i snö och minusgrader för att skördas efter behov. De ska helst vara med om en köldknäpp innan de skördas första gången. Och det är något särskilt härligt att gå ut och skörda lite kål till salladen eller woken mitt i vintern.
Så planterar och pyntar du ditt kålträd
Kålplantan grävs upp med rot och planteras i en kruka eller hink med jord som packas hårt så att plantan står stabilt. I och med att ”trädet” har en stor krona av blad kan det lätt dras med av vinterns hårda vindar och hamna snett i krukan.
Du kan använda vilken kruka som helst, men den behöver ha lite volym och tyngd så den inte välter. Du behöver inte isolera eller på annat sätt skydda rötterna, för även de klarar kylan. Jorden kan täckas med olika sorters mossa och eventuellt taklökar, som också trivs bra ute på vintern. Torkade blommor, kottar eller knotiga grenar kan stickas ner och dekorera mossan.
Sedan fyller du så klart på med det pynt du tycker passar hos dig – kanske något riktigt juligt som en tomte eller några änglar. Ljusslingor ger trädet mer glans och får det att träda fram även i mörkret.
Slingor finns i massor av varianter, eldrivna eller med batteri. Tänk på att välja sådana som är ämnade för utomhusbruk. Vira ljusslingan varsamt runt stammen, eller låt den bara ligga i ”kronan” eller helt enkelt på mossan i krukan så kålträdet lyses upp underifrån.
Kål är nyttig supermat
Hela familjen kål är dessutom ovanligt näringstät, men ändå kalorifattig. Den innehåller glukosinolater, en grupp svavelämnen som kopplas ihop med bättre hälsa.
Kål anses dessutom vara antiinflammatorisk och stärkande för hjärthälsan, och dess svavelämnen kan skydda mot vissa cancerformer. Generellt sett är de flesta sorter också rika på vitaminerna C och K, betakaroten samt järn.
- Grönkål innehåller rikligt av A-, C- och K-vitamin, samt järn, betakarotener och lutein. Den innehåller mycket fibrer som ger bra matsmältning och kan hålla nere kolesterolet.
- Brysselkål kryllar av C-vitamin och B-vitaminet folat, som anses särskilt viktigt för kvinnor i barnafödande ålder. Folat är också bra för huden och minnet. Rik på hjärtvänligt kalium samt järn.
Källa: Bland annat allas.se, svt/Vetenskap.
Vintersallad med två sorters kål
4 portioner
- 3 valfria citrusfrukter
- 20 små brysselkål
- 6–7 blad grönkål
- 1 fänkål
- 2 rödlök
- 1 halloumi
- 2 msk olivolja salt och peppar
Dressing
- 1 lime, både zest och saft
- 2 tsk honung
- 2 tsk senap
- 2 msk olivolja salt och peppar
Garnering
2 dl valnötter och hasselnötter. Kan ersättas med pumpa- eller solroskärnor.
Gör så här
- Skär bort skalen från citrusfrukten och skär skivor, som sedan delas.
- Blanda dressingen för att ha den färdig. Riv zest från limen och kläm ur saften i en skål. Lägg i honung, senap, olivolja och rör om. Smaka av med salt och peppar.
- Klyfta eller dela brysselkålen och fräs den i olivolja på medelvärme i en stek- eller wokpanna.
- Skär lök och fänkål i tunna strimlor. När brysselkålen blivit lite mjuk och börjar få färg tillsätts löken och efter en stund fänkålen.
- Skiva halloumin och stek den för sig, några minuter på var sida så att den får fin färg.
- Dra bort mittnerven från grönkålen och dela i mindre bitar. Lägg även i den i stekpannan när de övriga grönsakerna nästan är klara. Grönkålen ska bara bli varm.
- Lägg upp grönsakerna på ett stort fat. Lägg på citrusfrukterna och osten. Garnera
- Recept: Sassa Orebring