Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Skötselråd – så får du azalea att trivas

06 nov, 2019 
Redaktionen
Vit azalea
Låt säsongens ljuvligaste växt bjuda på överdådig blomning nu när vi behöver det som bäst! Välj och vraka bland de vackra vita eller färgstarka sorter i nyanser från ljusrosa och cerise till laxrosa och rött.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I Norden säljs mer än tre gånger så många vita azaleor som i resten av Europa. Framförallt gillar vi svenskar det vita, här är hälften av alla sålda azaleor vita. Kanske beror det på att en vit blomma lättare passar in i den nordiska inredningsstilen och att den lyser upp mest under den mörkaste årstiden.

Eftersom azalean även trivs på ett bord en bit in i rummet är det lätt att använda den som en inredningsdetalj. Sätt den gärna under en lampa så framträder blomman mer och trivs dessutom bättre. En blommande azalea är en lyx som vi gärna unnar oss nu!

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Azaleor i olika färger på bord
Ett par blommande azaleor blir hemmets finaste blickfång. Och det bästa är att blomman finns i många fantastiska färger.

Höstazalea säljs från september

  • Kallas även Vogelazalea och säljs från september till nyår.
  • Blomningen pågår 4–8 veckor under den mörka årstiden.
  • Finns i ett 15-tal varianter, från vitaste vitt till mörkaste rött i olika teckningar, alla med stora dubbla blommor.
  • Azalean är en utmärkt luftfuktare som förbättrar luftkvaliteten inomhus.
  • Ursprunget till de krukväxter vi har hemma är de vilda azaleorna som växer längs Himalayas sluttningar och i japanska bergstrakter.

Skötselråd azalea

Azalean har ett rykte om sig att vara svårskött och känslig, men sköter man den på rätt förvandlas blomman till en trogen, rikblommande kompis. En grundregel är att undvika för mycket vatten, uttorkning och direkt solsken.

  • Vattna regelbundet och låt aldrig blomman torka ut helt. Enklast är att varje dag ge den 1–1,5 dl rumstempererat vatten i ytterkrukan. Är jorden våt, hoppa över vattning den dagen och låt jorden torka upp lite.
  • Undvik att ge näring under blomningsperioden.
  • En knoppig azalea behöver stå ljusare än en utslagen.
  • Ställ aldrig azalean intill ett varmt element, då blir luften för torr. Bäst trivs blomman i ett ljust fönster eller under en lampa inne i rummet.
Kvinna vattnar rosa azalea
För att din azalea ska trivas gäller det att vattna regelbundet och att aldrig låta blomman torka ut helt.

4 populära sorter av blomman

  • Madame Trouch (vit)
  • Terra Nova (ljusrosa)
  • Nordlicht (röd)
  • Hülsten (vit med cerise kant)

Så väljer du rätt krukväxt

Välj ett exemplar med friska blad, stora knoppar med tydlig färg och gärna en eller ett par utslagna blommor. Har alla blommorna slagit ut står den inte fin så länge. Blomman får heller inte bara ha gröna knoppar – då orkar den sällan slå ut i vanlig inomhusmiljö.

Av Monne Ljungberg

Foto: Anna Ramstedt/Arvidssons i Fjärås, Blomsterfrämjandet, Blomsterlandet, Flower Council, Plantagen, Shutterstock/TT

Annons