Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Släng inte julens blommor – plantera om dem för en andra chans istället

10 dec, 2020 
Karin Elmberg
Hyacint och cyklamen kan planteras ut efter julen.
Låt hyacinten och hennes julvänner återuppstå som trädgårdsväxter. Här tipsar vi om hur du får julblommorna att komma igen!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I efterdyningarna av julhelgen går många på sparlåga, inte minst alla växter som prytt hemmet. Flera av dem, som lökväxterna, är egentligen vårblommare som trädgårdsmästarna programmerat om till att blomma vid fel årstid.

Hyacinter planterade inomhus kan planteras ut efter julen.
När tjälen släppt sitt grepp gräver du ner hyacintlökarna, ungefär tre gånger så djupt som lökens höjd. De kommer inte att orka blomma om i vår, men ni ses igen kommande vårar.

De går ­utmärkt att spara för ett nytt liv utomhus. Också de traditionella krukväxterna kan återuppstå som trädgårdsväxter, eller förbli på fönsterbrädan med lite ny boost.

Se också: Så gör du arrangemang med hyacinter

Så gör du arrangemang med hyacinterBrand logo
Så gör du arrangemang med hyacinter

Plantera ut dina julrosor efter julen

Julrosor utplanterade i trädgården efter jul.

Julrosen längtar ut så fort som möjligt. Den tål några minusgrader, men skydda den gärna lite extra med torra löv eller barkmull.

Annons

Julens små träd trivs inte inomhus

Små granar på rad. Miniträden kan planteras ut direkt efter jul.

Små träd som minigranarna på bilden ovan lider i stugvärmen. Liksom julrosen kan de ställas ut så fort den strängaste kylan är över. Allra bäst mår de nergrävda, skydda annars krukan på samma vis som för julrosor.

Tulpaner mår som bäst när de får planteras ut

Tulpaner som fått planteras ut efter jul.

Liksom hyacinterna kommer tulpanerna att leva upp i sin naturliga miljö. Ge dem gärna extra lökgödning så att de orkar bilda blomanlag.

Annons

Utomhus trivs cyklamen som bäst

Cyklamen kan planteras ut efter julhelgen.

Cyklamen trivs bäst på en sval plats, ställ den om möjligt så ljust och svalt det går för återhämtning.

Azalea kan med fördel planteras i trädgården

Azalea planterad inomhus under julen kan planteras ut efter julhelgen.

Azalean är en surjordsväxt precis som rododendron och blåbär. Plantera ut den på en halvskuggig plats där jorden inte torkar ut.

Annons

Även amaryllis kan planteras ut

Flerfärgad amaryllis.

Amaryllisen är inte svår att få att blomma om på nytt. Driver du den till hösten påskyndas blomningen några månader, men det är svårt att tajma in advent och jul.

Orkidéerna mår som bäst när de får planteras ut efter jul

Minibrudorkidéer.

Orkidéerna har sin storhetstid nu på vintern. Minibrudorkidéerna blommar länge och får ofta nya blomknoppar på den gamla stängeln.

Annons

Så tar du hand om ­julblommorna efter nyår

Nu behöver julväxterna först ta igen sig på en så sval och ljus plats som möjligt. Sedan kan de med god omvårdnad och lite tur återuppstå – som balkongväxter, i rabatten eller på fönsterbrädan.

Lökväxter som hyacint, amaryllis och tulpan: Knipsa gärna av blommorna som kommer nu och använd som snittblommor. Det spar kraft från löken och skyndar på återhämtningen. Sköt plantorna som om de var vanliga krukväxter. Bladen samlar nu näring till löken. Till våren planterar du ut lökväxterna i trädgården så kan de blomma där under kommande vårar. Undantaget är amaryllis, den är inte härdig. Låt den gärna växa till sig i rabatten under sommaren, men till hösten måste den grävas upp och tas in för att drivas på nytt. Och räkna då inte med blomning till jul, i fortsättningen kommer din amaryllis att blomma senare, som en tidig vårblomma.

Annons

Azalea: Plantera ut på en halvskuggig plats, gärna intill andra surjordsväxter som rododendron. Gödsla lite under försommaren. I oktober tar du in azalean på nytt, full med blomknoppar!

Fetbladsväxter: Flera är härdiga och kan planteras ut till våren. Undantag är echeveria som trivs ute sommartid men inte är vinterhärdig.

Julros och primula: Planteras ut till våren som perenner.

Cyklamen: Ansa bort vissna blommor och blad genom att försiktigt skruva och rycka bort stjälken. Då lossnar den vid knölen och lämnar inte kvar stumpar som kan ruttna. Plantera om i ny blomjord till våren i och låt gärna din cyklamen stå utomhus sommartid så kommer nya blomskott till hösten.

Orkidé: Plantera vid behov om i egen kruka med orkidékompost och ge orkidén en plats på fönsterbrädan.

Julgruppsgrönska som murgröna, slideranka och ormbunkar: Plantera om i ny jord till krukväxter. Murgrönan och flera ormbunkar är härdiga och kan växa vidare utomhus till våren.

Gröna små träd: Flertalet är inga enar, utan ädelcypressen ’Ellwoodii’. Den är härdig åtminstone till zon 3 om den står skyddat.

Svåra att blomma om: Julstjärna, begonia, kalanchoe och tazetter får ett värdigt slut i komposten.

Annons