Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Smarta tricket gör att din amaryllis håller längre!

21 nov, 2017 
Minna Wallén-Widung
En röd och en vit amaryllis. Så här får du dem att hålla längre än till jul.
En slokande och trött amaryllis är ingen vacker syn. Med det här smarta tricket får du blomman att hålla sig snygg och ståtlig längre.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Få din amaryllis att hålla längre än till jul

Förutom julstjärnan och hyacinten finns det väl knappast någon blomma så är så starkt förknippad med julen som just amaryllisen. Den här tiden på året kan vi riktigt frossa i den resliga växten, och den kommer i alla färger från klarröd till klassisk vit och härligt rosarandig.

röd, blommande amaryllis.
Foto: IBL Bildbyrå

Med hjälp av en snygg kruka eller en elegant glasvas fixar du snabbt och lätt ett vackert jularrangemang. Frågan är bara hur länge du får njuta av det? Dessvärre har amaryllisen en förmåga att relativt snabbt börja sloka och hänga.

Smarta knepet som får amaryllisen att hålla längre

Smarta knepet som får amaryllisen att hålla längreBrand logo
Smarta knepet som får amaryllisen att hålla längre

Många testar då att skära av stjälken och använda amaryllisen som en snittblomma i stället, men det dröjer inte länge förrän den blir trött och hängig.

Annons

Ta ut luften ur stjälken

Men i blomsteraffärerna ser man aldrig några slokande amaryllisar. Vad är hemligheten? Tidningen Land tipsar om floristernas bästa trick för att få amaryllisen att hålla sig fin längre. Allt handlar om att släppa ut luften ur stjälken.

Vit, blommande amaryllis.
Foto: IBL Bildbyrå

Gör så här:

1. Ta en nål och stick ett litet hål längst upp på stjälken, så att luften kommer ut och vatten kan komma in.

2. Placera blomman i en hink med vatten. Låt den stå där i några timmar så att den suger upp så mycket vatten som möjligt.

3. Lyssna! Du kan testa om tricket fungerar genom att lyssna efter ett pipande ljud när vattnet sugs in och luften sipprar ut.

4. Flytta över din amaryllis till en annan vas genom att hålla ett finger över öppningen i stjälken längst ner. På så sätt förhindrar du vattnet från att rinna ut igen.

Ett annat sätt att låta din amaryllis leva längre som snittblomma är att hänga den upp och ner i till exempel ett fönster. Häll vatten i stjälken och låt blomman vara sin egen vas!

Källa: Land, Leva&Bo

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons