Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Plantera sommarkrukor på balkong och uteplats

21 maj, 2021 
Anette Frennessen
Delad bild på sommarkrukor på uteplats och balkong. Till vänster: Petunia 'Lavender Sky'. Till höger: Årets pelargon 2021, 'Astrid'.
Foto: Blomsterfrämjandet/Hanna Wendelbo
Med hela sommaren framför oss är det ett sant nöje att plantera för säsongens blomstersymfoni på uteplats och balkong. Välj bland nyheter och tidigare favoriter!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Plantera palettblad på balkong och uteplats för bladens skull

Palettblad i amplar på en uteplats.
Foto: Hörnhems

Palettblad finn i en mängd olika färger och former. Plocka bort de små blomkolvarna som annars ta kraft från de färgstarka bladen.

Se också: Så skapar du blomstrande sommarkrukor

Så skapar du blomstrande sommarkrukorBrand logo
Så skapar du blomstrande sommarkrukor

Begonia på balkong och uteplats är en klassiker

Bolivia bolivensis blommar i sommarkruka.
Foto: Blomsterfrämjandet

En retroväxt som seglar upp i sommartoppen. Begonia bolivensis 'Mistral Pink' är utsökt med sitt hängande, svepande växtsätt. Trivs i både skugga och halvskugga.

Annons

Nemesia blommar i alla väder

Nemesia Sunsatia blommar i alla lägen på balkonger och uteplatser.
Foto: Hanna Wendelbo

Nemesia Sunsatia-serien 'Blood orange' är mycket tålig och blomrik i alla väder. Doftar gott på kvällen. Gillas av bin och humlor.

Bästa skötselråden för sommarkrukor på uteplatsen och balkongen

 • En nyinköpt planta bör planteras om när du kommer hem från butiken. Första krukjorden har nu dränerats på all sin kraft och ny näring behövs.
 • Ge dina sommarblommor en stor kruka. Då finns det plats för rötterna att bre ut sig och jorden håller fukten bättre, vilket gör att plantan frodas extra mycket.
 • Se till att dina växter är riktigt genomvattnade innan du planterar om dem. Då får de fina rottrådarna en ärlig chans att etablera sig i den nya krukan.
 • Lägg gärna i långtidsverkande gödning när du planterar. Detta ger då kraft varje gång du vattnar. Så småningom, när denna gödning tagit slut behöver du ändå komplettera med näring vid vattningen.
 • Plocka bort överblommat med jämna mellanrum så att dina blommor ser fräscha ut och stimuleras till ny knoppsättning. Detta gäller även så kallade självrensande växter, så att mögel inte får fäste i det vissna.
 • Vattna helst på morgonen så att jorden hinner torka upp under dagen och risken för svampangrepp minskar. Kvällsvattning fungerar också – undvik däremot vattning mitt på dagen, då avdunstar vattnet direkt. Vattendroppar kan också ge fula brännhål på bladen om solen skiner.

Skapa ett blomsterhav på balkong och uteplats

Flera olika petunior samplanterade på en balkong.
Foto: Christina Uhlin

I bakgrunden sträcker röda margeriten, Argyranthemum 'Margarita' sitt ansikte mot solen. Framför samsas storblommiga petunian Petchoa 'BeautiCal Bordeaux' med småpetunian Calibrachoa 'Unique Cranberry Punsch'. I mitten står den mörkare petunian 'Cardinal Rim' på tillväxt.

Annons

Det finns en petunia för alla smaker

Upptäck det stora utbuden av petunior. Det finns något för alla stilar med blommor och plantor i olika storlekar. Välj mellan små- eller storblommiga, hängande eller upprätta, färgsprakande eller mer diskreta. Du kan alltid hitta en petunia som passar till din uteplats eller balkong.

Ny petunia 2021 – Cabaret Good Night Kiss

Petunia Cabaret Good Night Kiss är en nyhet för 2021 till balkong och uteplats.
Foto: Hörnhems

Petunia Cabaret Good Night Kiss är en nyhet för i år. Den är en elegant och uppseendeväckande minipetunia med ceriserosa blommor i ny läcker nyans. Perfekt blickfång i ampel vid entrén eller på uteplatsen.

Annons

Mystical Midnight Gold – petunianyhet 2021

Mystical Midnight Gold är en ny petunia för 2021.
Foto: Hörnhems

Dubbelblommande petunian Mystical Midnight Gold har ett kompakt växtsätt med blommor i blekgult och mörk purpur. Extravagant i stilen och som gjord för moderna uteplatser med svarta trädetaljer. Passar i ampel eller kruka – gärna på piedestal så den hamnar i blickfånget!

Prinsessan Estelles pelargon på uteplats eller balkong

Prinsessan Estelles pelargon på en balkong.
Foto: Owe Dahlqvist/Hörnhems

Nu har prinsessan Estelle fått en pelargon uppkallad efter sig, en zonalpelargon med söta blommor. De vita blombladen är rosa i kanterna och i blommans mitt. Vackert mönstrade blad.

Annons

Årets pelargon 2021 på balkongen eller på uteplatsen

Årets pelargon 2021, 'Astrid', på en uteplats.
Foto: Blomsterfrämjandet

Zonalpelargonen 'Astrid' är både tålig och rikblommande. Sorten har fyllda blommor som skimrar i olika nyanser av rosa och aprikos. Trivs lika bra inomhus i fönstret som ute på balkongen. Så snart nätterna blivit frostfria kan den flyttas ut, men tills dess får den stå inomhus på ljus plats.

Rosa blåkrage trivs på uteplats och balkong

Rosa blåkrage på uteplatsen.
Foto: Hörnhems

'Delight Pink' är så där härligt skir och frodig som bara en blåkrage kan vara. Vattna rejält, jorden får inte torka ut.

Annons

Petunia 'Lavender Sky' på balkong och uteplats i sommar

Petunia 'Lavender Sky' samplanterad med blomstertobak och hängverbena på uteplats.
Foto: Blomsterfrämjandet/Hanna Wendelbo

Petunia 'Lavender Sky' är utsökt med sin generösa och ymniga blomning. Den ljusa lavendelfärgen med sitt mörkare violetta öga i mitten gör den oemotståndlig. Här i en utsökt samplantering med väldoftande blomstertobak och hängverbena i två matchande nyanser.

Andra populära ettåriga växter till uteplats och balkong

 • Gyllenlack, vårblomman som bara fortsätter hela sommaren. Fjärilsfavorit!
 • Snötörel. En liten oansenlig växt som fyller ut och blir fantastisk.
 • Nemesia. Väldoft i stora mått. Älskas av bin och humlor.
 • Femtunga. Klassisk hos de som har upptäckt storheten, växer till sig över hela sommaren.
 • Svartöga. Retroväxten som numera finns i många olika färgnyanser. Utmärkt i ampel eller som klätterväxt.
 • Blomstertobak. Väldoftande, tålig och alldeles underbar.
Annons