Sommarprojekt – svenskarnas favoritfix!

Inte bara slappa i hängmattan, nej då: sommarprojekt står också högt upp på svenskens semesterlista. Att fixa uteplatsen och ordna i trädgården hamnar i topp.

Hela 68 procent svarade att de brukar ägna delar av semestern till att fixa i hem och trädgård.

– Semestern är ett perfekt tillfälle att fixa i hemmet och att det just är att ordna uteplatsen som toppar listan är kanske inte så förvånande, det är ju där man gärna vistas en skön sommardag, säger Sofie Struwe, sälj- och marknadschef på Clas Ohlson, som beställt undersökningen.

Vilsam altan

34 procent av svenskarna uppgav att de tänker bygga eller reparera sin uteplats, altan eller balkong. Det näst vanligaste, att fixa i trädgården handlar till exempel om att rensa i rabatten, ansa träden och klippa gräsmattan.

På tredje plats på listan har semestersvensken ambitionen att ägna sommaren till att måla om utomhusfasader.

Någon vi helst inte vill göra är fixa förvaringen eller tapetsera om.

Lista mot stress

Undersökningen visar också att två av fem svenskar använder sig av att-göra-listor. Det stämmer också överens med vad psykologen inom stress- och stresshantering Anna Bennich menar, om vår förkärlek till att punkta ner göromål på listor:– Jag har under mina föreläsningar frågat flera hundra personer om hur de på olika sätt hanterar sin stress, och i linje med undersökningen så svarar närmare hälften att de använder sig av att-göra-listor. Listorna fyller en funktion i vår snabbt snurrande värld. Idag hanterar vi allt fler saker på kortare tid och behöver hitta sätt att ha kontroll över dem.Lättvirkade dynor till din uteplatsLäs mer

Anna Bennich.

Psykolog Anna Bennich om vikten av att göra listor.

Vi lever i en ”effektivitetsromantisk” tid, menar Bennich, och då krävs strategier för att mentalt kunna släppa alla göromål mellan varven.– Att ha dem nedskrivna är en sådan strategi. Det är också tillfredsställande för oss att kunna bocka av saker, det tydliggör att vi faktiskt får saker gjorda och det i sin tur känns belönande.Första hjälpen: Slipp bråken på semesternLäs mer

Glöm inte njuta

Men semesterfixaren får passa sig så listan inte fylls, på och fylls på. En av punkterna får gärna vara att slänga sig just i en solstol men en bok och njuta.

Resultatet av listan på 15 punkter går att se för den som vill i verkligheten – den mäter över 60 kvadratmeter och hänger på en husfasad på Odenplan i Stockholm.

Fixarlista på husfasad.

Listan för sommarprojekt upphängd på en husfasad i Stockholm.

Sommarprojekten vi helst vill göra:

 1. Fixa uteplatsen
 2. Ordna i trädgården
 3. Måla om
 4. Lägga nytt golv
 5. Byta taket
 6. Renovera rummet
 7. Fixa fönster/dörrar
 8. Rensa förrådet
 9. Renovera badrummet
 10. Bygga om tvättstugan
 11. Göra om köket
 12. Se över elen
 13. Snygga till staketet
 14. Fixa all förvaring
 15. Tapetsera om

Källa: Undersökningen är utförd av Kantar Sifo på uppdrag Clas Ohlson.

Foto: TT, Clas Ohlson.