Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Starta tidigt med vintersådd

19 jan, 2021 
Marie Kasimir
Växthus redo för vinterodling av grönsaker.
Smygstarta odlingen genom att så på vintern. Du kan vinterså i pallkrage och på friland, i kallväxthus och tunnelväxthus.
Så grönsaker mitt i vintern? Jodå, det går! Det gäller bara att så sent på säsongen då det inte är risk för mildväder som kan locka fröna att gro för tidigt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vitsen med att vinterså är att få tidig skörd, men också att minska arbetsuppgifterna under våren då det finns mycket att göra i trädgården. En smart tjuvstart, helt enkelt.

Se bara upp så att du inte sår för tidigt. Om de små plantorna hinner dyka upp stryker de troligen med vid första bästa frostknäpp. Från zon fem och uppåt kan du i regel börja vinterså redan på hösten, till exempel från november och vintern ut. I mildare zoner rekommenderas från december till februari.

Se också: 11 fröer som kan sås i januari - mars

11 fröer som kan sås i januari – marsBrand logo
11 fröer som kan sås i januari – mars

De vintersådda fröna gror inte förrän temperaturen är rätt, men då sätter de full fart. Se de angivna tiderna som ett riktmärke och experimentera själv. Men det gäller att odla rätt saker. Fröerna måste vara köldtåliga, som asiatiska bladgrönsaker och många vanliga grönsaker är. Grönsakerna får också gärna vara snabbväxande, så det snart blir ledigt för nya sådder på odlingsplatsen.

Annons
Grönsaker växer upp genom marken i vinterodlingen.
När plantorna kommit upp gäller det att se upp med kraftiga temperaturväxlingar. Var redo att lägga på och ta av fiberduken.

Bra att börja med är sallat, spenat, morot och dill. Välj gärna en skyddad växtplats och förbered växtplatsen för vintersådd redan under hösten. Gödsla och jämna till jorden. Odlar du i pallkrage är det smidigt att lägga på ett lock efteråt ifall det kommer mycket snö. Bäst är att så precis innan jorden fryser. Eller strö ut fröna på frusen jord.

Täck med ett lager jord som inte är frusen och platta till jorden efteråt. Spreja över lite vatten för att fukta jorden, eller lägg på några nävar snö. Ett lock eller galler skyddar sådden från grävande djur.

Annons

10 grönsaker du kan så på vintern

  • Broccoli
  • Dill
  • Grönkål
  • Majrova
  • Morot
Nyskördade morötter som odlats på vintern.
Morötter är en av flera rotfrukter som kan sås på vintern. Sommarmorötter ger extra tidig skörd.
  • Pak choi
  • Persilja
  • Salladslök
  • Sallat
  • Spenat
Så dina grönsaker i plastklädda brätten på vintern.
Smart är att vinterså i plastklädda brätten eller plastbackar med lock utomhus. Plantera ut småplantorna i kökslandet så snart våren anlänt så får du rekordtidig skörd. Du som har balkong kan så i en rymlig balja.
Annons