Trubbiga och smutsiga beskärningsredskap orsakar fula sår i växterna som får svårt att läka bra. Det bäddar för svamp- och virusangrepp. Så här sköter du din sekatör.
1. Det är en fördel att ha en sekatör som går att plocka isär. Rengör alla delar med diskmedel, vatten och stålull.
Foto: Anders Kronborg
2. Det är bara den ena sidan av bladet – den vassa – som ska skärpas. Använd ett bryne. Var noga med att hålla bladet i samma vinkel under arbetet.
Foto: Anders Kronborg
3. Efter slipning uppstår en liten kant – slipskägg – på den andra sidan. Lägg bladet plant mot brynet och slipa bort kanten.
Foto: Anders Kronborg
4. Olja fjädrar och fästen och montera ihop sekatören. Gör några provklipp i luften. Ett svagt skärande läte tyder på en lyckad slipning. Klipp försiktigt i tidningspapper – är sekatören skarp ska det gå lätt.