Ta vara på squashskörden – så här lyckas du

Squash påminner om gurka men tillhör pumpasläktet. Det finns många sorter att välja mellan och man skiljer på vinter- och sommarsquash. Sommarsquashen är oftast avlång och grön eller gul till färgen. I butik kallas de 25–30 cm långa frukterna för zucchini. Ska du handla utländska fröer på nätet får du lättare napp om du söker efter squash eller courgette.
Squash kräver sin yta
Ska man säga nåt negativt om den här växten är det att den tar stor plats. Beräkna en kvadratmeter till varje planta, eller en per pallkrage. Ge den riktigt välgödslat, helst ren kompostjord, sol och jämn vattning. Då kan varje planta att belöna dig med 20–30 frukter. Vissa plantor producerar periodvis mest hanblommor och då blir det ingen frukt. Gardera genom att odla två plantor och se till dem dagligen. Då hinner du plocka frukterna som små – en squash kan växa upp till fem centimeter på en dag – och använda en del av hanblommorna i matlagningen.
Hur noga man än plockar är det märkligt nog lätt hänt att någon squash lyckas hålla sig dold och växer sig monsterstor. Sent på säsongen kan du låta ett par squasher växa ut till full storlek, ca 50 cm. Med lite tur klarar de då att lagras svalt och torrt i upp till tre månader. Mindre frukter håller bara några dagar eller högst en vecka i kylskåp. Ur de fullväxta exemplaren kan du passa på att samla frö till nästa säsong.
Alla storlekar av squash kan användas
- 10–20 cm långa: Använd som gurka eller halvera och lägg på grillen. 20–25 cm långa. Perfekt att rosta som chips.
- 25–50 cm långa: Grovriv och använd i soppor, såser och brödbak. Riven squash går bra att frysa.
- Alla storlekar: Lämpar sig till tsatsiki, inläggningar, grovriven i plättar och falsk ostkaka, tärnad i paj.
Han- och honblommor av squash
Honblommans skaft har en förtjockning under blomman, ett fruktämne som på den bortersta blomman i bildenredan har formen av squash. Hanblommornas skaft är däremot långt och jämnsmalt.
Så lyckas du med odlingen
Pumpasläktet älskar sol och värme, så det är ingen mening att bli ivrig och så för tidigt. I zon 3–4 räcker det gott att förgro plantor i början/mitten av juni. De gror snabbt och är färdiga för utsättning efter två, tre veckor. De tål absolut ingen frost.
Har du mycket att så, spara squashen till sist. Du hinner ta en tidig skörd av spenat eller asiatiska grönsaker i samma bädd innan det är dags för squashen. Täck gärna barjorden runt plantorna med ett ca 20 cm tjockt lager med gräsklipp. Det hjälper till att hålla fukten, motar bort ogräset och tillför näring i takt med att gräset bryts ner. Fyll på nytt klipp ett par gånger under säsongen så att lagret inte blir för tunt, då kan det fröa av sig och slå rot.
Det är bra att gödsla med guldvatten runt plantan när blomningen sätter igång – en del färsk urin och tio delar vatten. Känn ingen oro för lukt. Plantorna drabbas sällan av sjukdomar.
Laga mat med squash: Recept på Chicagoblandning
Det finns massor av goda recept med squash. Här är en av våra favoriter, nämligen Chicagoblandning som är en röra som passar perfekt till det grillade i sommar.
Det här ger dig ca 1,5 liter grönsaksröra
- 1 kg squash
- 200 g gul lök
- 3 dl vatten
- 2 dl ättiksprit, 12 %
- 3 dl strösocker
- 1 msk salt
- 1 msk gula senapsfrön
- 1 röd paprika
- ½ grön paprika
Gör så här
- Dela squashen på längden. Riktigt stora squashfrukter behöver även skalas. Kärna ur, skär runt kärnhuset med en liten kniv och skrapa ur med en sked. Skär fruktköttet i mycket små tärningar. Lägg tärningarna åt sidan.
- Skala och finhacka löken.
- Mät upp vatten, ättiksprit, socker, salt och senapsfrön i en rymlig gryta, 2½ liter eller större. Lägg i den hackade löken och sjud 5 minuter.
- Dela paprikorna, kärna ur och ta bort mellanväggarna. Skär i mycket små tärningar. Lägg ner i ättikslagen och låt sjuda ca 15 minuter.
- Diska och hetta upp glasburkar i ugnen till 100°.
- Fyll de varma burkarna med blandningen. Förslut burkarna. Ställ dem upp och ner och låt svalna. Förvaras svalt.