Taklök – trendig tuffing

Två olika trendiga arrangemang med taklök. Till vänster: Krans med taklök. Till höger: Samplantering med taklök på en stol.

Foto: Anna Jeppsson

Alldeles underbar med sina knubbiga rosetter! Taklöken vet hur man charmar. Dessutom är de både tåliga, lättskötta och får fantastiska blommor!

Taklök har blivit omåttligt populär igen och används gärna i sam-planteringar, i stenpartier och som dekoration vid kranstillverkning.

Den älskas av många för sina perfekt formade bladrosetter i härligt gröna och röda nyanser som, när det är dags för blomning, skjuter iväg stänglar fulla med bedårande små blommor.

Taklök är en mycket tacksam och tålig växt som trivs bäst vänd mot söder och i väldränerad jord. De perfekta rosetterna är vackra med sina tjocka blad som lagrar vatten.

TV: Så gör du höstens snyggaste krans
1:32

Efter reklamen: TV: Så gör du höstens snyggaste krans

(1:32)

Slå på ljud

Det gör att de klarar av att växa i riktigt torra lägen.

Gör ett landskap med taklökar

Spindelvävstaklök, Äkta taklök, Hammarbytaklök och hybriderna Othello, King George och Engels.

Foto: Anna Jeppsson

Släpp loss din lekfulla sida och bygg ett landskap med taklökar i blandade sorter! Här hittar vi bland annat spindelvävstaklök, Äkta taklök, Hammarbytaklök och hybriderna Othello, King George och Engels.

Taklökar är tåliga och klarar att samplanteras i ett större kärl, bara de får stå på en solig plats och slipper för mycket fukt. Våra är planterade i en äldre trälåda av det grövre slaget.

Undvik att fodra lådan med plast, det håller kvar regnvattnet och bidrar till att taklökarna ruttnar. Plantera växterna i väldränerad, sandblandad jord, täck ev bar jord med sand. För att ge landskapet naturliga nivåer används stenar.

Från bara några få miniplantor förökar sig rosettfetblad snabbt och den nästan väller över krukkanten med sina perfekta bladrosetter.

Från bara några få miniplantor förökar sig rosettfetblad snabbt och den nästan väller över krukkanten med sina perfekta bladrosetter.

Foto: Anna Jeppsson

Vi har använt svart, rå skiffer, som kan delas till passande storlek med huggmejsel och hammare.

En söt liten metallbalja rymmer de minsta taklökarna. Samtidigt som de små stegarna är dekorativa stöttar de spindelvävstaklökens långa blomrankor. Det finns oändliga varianter på en minivärld, använd det du har hemma.

Använd sten för en naturlig plantering

Skiffer i krukan tillsammans med taklök ger en naturlig känsla.

Foto: Anna Jeppsson

Med stenar, i detta fall skiffer, kan du få olika nivåer och därmed förstärka känslan av en naturlig växtmiljö. Titta närmare på taklökarna och se att de alla är olika i färgerna, från ljust grönt till allra djupaste rött, via massor av nyanser däremellan.

Rött och grönt är komplementfärger vilket gör det extra vackert när de kombineras i en och samma växt.

Samplantera taklök med kärleksört

Taklök, eller suckulenter, tillsammans med kärleksört i en kruka.

Foto: Anna Jeppsson

Med flera sorters taklök och en kärleksört får du ett krukarrangemang som kan vara dekorativt länge. Här finns flera gröna nyanser, från den blågrågröna japanska kärleksörten till den vackert vårgröna äkta taklöken.

Vissa delar av taklökarnas blad kan till och med dra iväg mot kontrastfärgen rött. Den japanska kärleksörten ger höjd och lite yvighet till skillnad från de små perfekta taklöksrosetterna.

Stanna upp och titta närmare på taklöken när den blommar. Lite äldre taklökar blommar i juli, augusti och en bit in på hösten. Spindelvävstaklökens mörkt rosa blommor är bedårande. De fantastiska blommorna är en fin kontrast till de mer robusta bladen. Här stöttas de av en stege i miniformat.

Stanna upp och titta närmare på taklöken när den blommar. Lite äldre taklökar blommar i juli, augusti och en bit in på hösten. Spindelvävstaklökens mörkt rosa blommor är bedårande. De fantastiska blommorna är en fin kontrast till de mer robusta bladen. Här stöttas de av en stege i miniformat.

Foto: Anna Jeppsson

I den lilla krukan växer rosettfetblad, som ingår i släktet rosenrötter och tillhör familjen fetbladsväxter. Den har en otrolig förmåga att föröka sig med nya små bladrosetter.

Japansk minikärleksört

Det här är en japansk ­minikärleksört och inte heller insekterna kan få nog av de vackra blommorna. Blommar väldigt länge, har du tur kan det gå ett par månader från kärleksörtens knoppar tills blommorna vissnat. Som sällskap i krukan finns äkta taklök och spindelvävstaklök.

Anna Jeppsson

Det här är en japansk minikärleksört och inte heller insekterna kan få nog av de vackra blommorna. Blommar väldigt länge, har du tur kan det gå ett par månader från kärleksörtens knoppar tills blommorna vissnat. Som sällskap i krukan finns äkta taklök och spindelvävstaklök.

Echeveria, taklök eller trädtaklök? Så ser du skillnad

 • Alla tre hör till familjen fetbladsväxter Crassulaceae och är suckulenta växter som lagrar vatten och näring i de tjocka bladen.
 • Taklöken, Sempervivum, är städsegrön och flerårig. Det finns cirka 40 arter. Många taklökssorter är härdiga.
 • Echeveria är vanlig i blomsterbutiken och är mycket lik taklök – fråga i butiken vad du köper. Echeveria måste stå frostfritt.
 • Trädtaklök, Aeonium arboreum, ser ut som taklök på ett litet träd! Det är en växt som trivs i soligt läge, helst utomhus på sommaren, men innan det blir kallt ska den plockas in.

Ta sticklingar av taklök

Sticklingar av taklökar.

Foto: Anna Jeppsson

Att ta sticklingar på en trädtaklök är enkelt, det är bara att knipsa av. Låt sticklingen ligga ett par dagar så att snittytan får torka lite, annars kan den ruttna.

Plantera i väldränerad, sandblandad jord, så kallad så- och kaktusjord. På samma sätt kan du hantera kaktussticklingar.

Trädtaklök växer uppåt

Trädtaklök, som växer mer upprätt än vanlig taklök, i en kruka.

Foto: Anna Jeppsson

Trädtaklöken växer på höjden, till skillnad från andra taklökar som istället breder ut sig. Stammarna är ofta långa och gängliga med en tung krona på toppen.

De kan därför behövas stöttas upp för att bära de praktfulla rosetterna. Den är mycket lättskött och kan växa sig riktigt stor.

Modern samplantering med taklök

En samplantering på stol med bland annat taklök.

Foto: Anna Jeppsson

Samplanteringen i den gamla stolen är ett vackert blickfång. Tänk på att växterna ska trivas under samma förutsättningar och att de gärna kompletterar varandra i utseende.

Spindelvävstaklök, rosettfetblad, kvastsydkaktus och guldopuntia samt lyktranka, klarar sig alla med relativt lite vatten. De varierar i växtsätt, färg och form och olikheterna framhäver det vackra och speciella i varje växt.

Alla dessa klarar sig på mycket lite vatten, ge dem en dusch med blomsprutan då och då så kan arrangemanget stå ett tag. Dela sedan upp växterna och plantera dem i mer lämpliga planteringskärl. Ge dem sandblandad jord, det trivs de bäst med.

Skötselråd för taklöken

Taklökar klarar sig ofta bra utan allt för mycket omsorg – det är lättare att vattna ihjäl dem än att torka ut dem. Med för mycket vatten runt rötterna risker de att ruttna.

Gör en krans med taklök

En krans med mossa och taklök.

Foto: Anna Jeppsson

Passa på att göra en krans med taklök när du ändå ska dela dina plantor! Vi har fäst dem på en mosskrans med ståltråd och blomstertråd.

Väljer du att ha kransen liggande på ett bord går det också att sätta fast minitaklökar planterade i terrakottakrukori miniformat.

Detta behöver du till en krans med taklök

Olika taklökar, mosskrans (finns att köpa färdiga i välsorterade blomsteraffärer eller i trädgårdshandeln), ståltråd, ev spoltråd, dubbeltång (både plattång ochavbitare), ev små terrakottakrukor.

Så hör gör du en krans med taklökar

 1. Använd en färdig mosskrans eller klä en halmstomme med mossa.
 2. Stick ståltråd genom taklökens botten, stick ståltråden i kransen.
 3. Ståltråd med öglor kan du köpa färdiga eller göra själv. Öglan är till för att hålla de små krukorna på plats, de sticks igenom krukans bottenhål och ner i kransen.
 4. Vill du ha en extra hållbar krans snurrar du sedan fast allt med spoltråd.
 5. Spreja kransen med vatten med jämna mellanrum så håller den längre.

Taklök förökar sig snabbt

Passa på att använda de vackra saker som du har. Den här gamla bonsaikrukan har fått nytt liv som växtdagis för taklökarna. Spindelvävstaklökarna var pyttesmå när de planteradesi krukan och det tog inte lång tid innan de hade växt till sig.

Passa på att använda de vackra saker som du har. Den här gamla bonsaikrukan har fått nytt liv som växtdagis för taklökarna. Spindelvävstaklökarna var pyttesmå när de planteradesi krukan och det tog inte lång tid innan de hade växt till sig.

Foto: Anna Jeppsson

Taklökar kan tyckas dyra – men de bildar snabbt många nya plantor så att det till sist blir mycket för pengarna. När det bildas små sidoplantor kan du knipsa av dem och trycka ner dem i jord. Använd ev en pincett så är det lättare att hantera de små. Välj en solig plats och väldränerad jord. Du behöver inte gödsla plantorna.

Visste du detta om taklök?

 • Äldre taklökar får blommor i olika utseende i vitt, gult eller rosa under juli och augusti.
 • Taklök trivs i stenpartier eller intill stenar,i torra rabatter eller i krukor.
 • Bladen är tjocka och lagrar vatten, vilket gör att de klarar riktigt torra lägen. Härdigheten skiftar beroende på sort, men många växer bra över hela landet.
 • De vill stå i väldränerad jord och inslag av sand är bra för dem.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

TV: Så fräschar du upp dina växter – 6 skötselråd som fungerar
1:23

Efter reklamen: TV: Så fräschar du upp dina växter – 6 skötselråd som fungerar

(1:23)

Slå på ljud