Tareq Taylor tipsar om bästa kryddväxterna

Tareq Taylor tipsar om sina favoritkryddor under sommaren.
Kocken Tareq Taylor älskar både mat och trädgård. Här är hans sommarfavoriter bland kryddväxterna vi gärna har i våra rabatter.

Tareq Taylor är en kock som både bjuder på sig själv och sina recept. Under de 25 år som han har arbetat som kock har han medverkat i olika tv-program som Trädgårdstider och Go’ kväll, drivit restauranger samt gett ut kokböcker.

Tareq tycker också mycket om växter. Speciellt svag är han för planteringar som är lite vildvuxna och allra bäst tycker han om de växter som går att äta!

Här är några av Tareqs favoriter. Alla fungerar ypperligt att planera i balkonglådan, i en kruka eller direkt i rabatten när risken för nattfrost är över. Ett soligt läge är det bästa valet för samtliga växter.

Se också: Så torkar du kryddor i 4 enkla steg

4 enkla steg: Så torkar du kryddor hemma
1:00

Efter reklamen: 4 enkla steg: Så torkar du kryddor hemma

(1:00)

Slå på ljud

Tagetes

Det finns många sorter och variationerna är oändliga. Kryddtagetes, till exempel ’Red Gem’ och ’Signet Lemon’, är ätliga. Kryddtagetes har en smak av citron och är en vacker krydda att smaksätta och dekorera olika maträtter med. Blomman på kryddtagetes är liten, röd eller och gul och bladen är finflikiga. Både blad och blommor kan ätas.

Lavendel

Lavendel bjuder precis som tagetes på härlig doft. Hela lavendelplantan går utmärkt att äta men godast är de små blommorna som helst plockas halvt utslagna. Blommor kan användas både torkade och färska i såväl olika bakverk och efterrätter som till dekoration av sallader och kötträtter.

Knippe av Tareq Taylors sommarfavoriter.

En knippe vackra smaksättare! Foto: Blomsterfrämjandet

Timjan

Det finns flera hundra arter av timjan, men det är främst kryddtimjan som används till matlagning. Timjan passar bland annat till vilt, pasta, potatis, soppor och örtte.

Rosmarin

Rosmarin passar bra till lamm, kyckling, inläggningar med fetaost eller som smaksättning av vinäger. Rosmarin passar både i kryddgården och i rabatten, men gör sig allra bäst i kruka.

Salvia

Salviasläktet består av närmare 1000 arter av örter, halvbuskar och buskar. Tareq använder gärna både kryddsalvia i matlagningen.

Mynta

Myntor är fleråriga växter med mycket god spridningsförmåga och frisk smak. Passar till örtte och till smaksättning av sallader, såser, lammrätter samt kylda drycker som smoothies. Kan både torkas och frysas. Frys gärna isbitar med små myntablad i, perfekta till drinkar året om.

Citronverbena

Citronverbena doftar starkt av citron och det är härligt att gnida några blad mellan fingrarna och dra in aromen. Doften dröjer sig kvar lång tid efteråt!

Av Blomsterfrämjandet