Tareq Taylors ätbara favoritblommor!

Tareq Taylor tycker mycket om växter. Och allra bäst gillar han de som går att äta!

Här presenterar vi några av Tareqs favoriter. Alla kan de planteras i balkonglådan, i en kruka eller direkt i rabatten. Ett soligt läge är det bästa valet.

Ätbara blommor:

Tagetes

Det finns sorter med enkla, fyllda och halvfyllda blommor, vissa är nästan bollformade. De finns i alla tänkbara gula nyanser. Höjden varierar mellan 15 och 80 cm.

I Sverige odlas främst tre arter; stor tagetes Tagetes erecta, sammetstagetes Tagetes patula och liten tagetes Tagetes tenuifolia.

Inom liten tagetes finns sorter som kallas för kryddtagetes, till exempel ’Red Gem’ och ’Signet Lemon’, eftersom de är ätliga. Kryddtagetes har smak av citron och kan både smaksätta och dekorera maträtter. Blomman är liten, röd eller och gul och bladen är finflikiga. Både blad och blommor kan ätas.

De flesta tagetes doftar starkt och gott vilket attraherar fjärilar.

Lavendel

Lavendel, Lavandula angustifolia, bjuder precis som tagetes på härlig doft som lockar till sig fjärilar, bin, humlor och andra insekter. Hela plantan går att äta men godast är de små blommorna som helst plockas halvt utslagna. Blommor kan användas både torkade och färska i såväl olika bakverk och efterrätter som till dekoration av sallader och kötträtter.

Timjan

Det är främst kryddtimjan, Thymus vulgaris, som används till matlagning. Timjan är en flerårig växt som blir 10-20 cm hög. Den tål torka bra och är också en vacker marktäckare. Timjan passar bland annat till vilt, pasta, potatis, soppor och örtte.

Rosmarin

Rosmarin, Rosmarinus officinalis, är en flerårig växt med fantastisk smak och arom. Det är en torktålig solälskare. Rosmarin passar bra till lamm, kyckling, inläggningar med fetaost eller som smaksättning av vinäger. Rosmarin passar både i kryddgården och i rabatten, men gör sig allra bäst i kruka. Krukan bör övervintras ljust och frostfritt.

Salvia

Tareq använder gärna både kryddsalvia, Salvia officinalis och stäppsalvia, Salvia nemorosa. Kryddsalvia används främst i matlagning, medan stäppsalvia är en makalös rabattväxt som blommar under lång tid. Det finns många sorter av stäppsalvia på marknaden i olika blå, violett, rosa och vita toner.

Kryddsalvia är en flerårig växt som blir 40-50 cm hög och blommar med vackert purpurfärgade blommor. Salvian passar fint till kött-, fågel- och tomaträtter, pasta, bönor och fetaost.

Mynta

Myntor, släktet Mentha, är fleråriga växter med mycket god spridningsförmåga och frisk smak. Myntor passar till örtte och till smaksättning av sallader, såser, lammrätter samt kylda drycker som smoothies. Kan både torkas och frysas. Frys gärna isbitar med små myntablad i, perfekta till drinkar året om.

En favorit är äppelmyntan som har en fantastiskt fin färgsättning som gör den perfekt till dekoration av bakverk och desserter.

Citronverbena

Citronverbena, Aloysia citrodora, doftar starkt av citron och det är härligt att gnida några blad mellan fingrarna och dra in aromen.

Hackade blad av citronverbena smaksätter allt som passar till citron som fisk, fågel, marinader, drinkar och olika bakverk. Genom att lägga några blad i botten på sockerkaksformen skapas ett vackert mönster och en god citruston.

Citronverbenan odlas med fördel i kruka eftersom den är köldkänslig.

10 vackra ätliga blommor