Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Tips: Enkla och fina jularrangemang med amaryllis

24 nov, 2019 
Monne Ljungberg
Olika sorters amaryllisarrangemang står tillsammans på ett bord.
Varje dag är en fest med en amaryllis på bordet. Vilken tur att julens lyxigaste blomma inte är lika dyrbar som den ser ut! Här tipsar vi om fina arrangemang med vinterns vackraste juvel.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Amaryllis är en av våra mest älskade blommor till jul. Men det är faktiskt en ganska ny företeelse. Det var först i början av 1960-talet som vi började betrakta den som omistlig till årets största högtid.

Tips för amaryllis som snittblomma

Vill du ha amaryllis som snittblomma – sätt ett gummiband i slutet av stjälken. Det gör att stjälken inte rullar upp sig.

Se också: Smarta knepet som får amaryllisen att hålla längre

Smarta knepet som får amaryllisen att hålla längreBrand logo
Smarta knepet som får amaryllisen att hålla längre

Även som snittblomma är amaryllis hållbara, läckra fritt hängande som här eller i buketter.

Amaryllis med lök

Amaryllis med lök planterad i sand.
Plantera amaryllis med lökar i sand!

Ett knep för att få amaryllisen att stå vackert i en hög cylindervas är att plantera löken i ett lager av sand. Renen Rudolf och en lavatäckt kvist ger det här lättfixade arrangemanget ett extra lyft.

Annons

Enkel elegans

Fixa en mysig amaryllishörna och låt blommorna få rejält med plats. Blanda olika sorter och sätt gärna ner kvistar av ormhassel som dekoration. De hjälper också till att stötta gängliga blommor.

Amaryllis finns i en mängd varianter och former. 'Sweet Lilian' är rödstrimmig och söt som en polkagris!

Så vacker från knopp till blomma! Utbudet är stort när det gäller röda amaryllis – enkla, dubbla och minivarianter i alla nyanser av rött.

Vit som snö

Visst är vita amaryllis bedårande! Den första helvita blomman lanserades 1904. Idag finns det flera sorter att välja på, varav en del är dubbla. 'Alfresco' är en nättare modell, 'White Wonder' får tre lager kalkblad och 'Marilyn' vinner kampen om störst blomma – upp till 21 cm i diameter.

Härligt i hallen

Plantera löken i en hög urna så att amaryllisen blir riktigt lång. Då kan den stå på golvet i hallen och ge ett extra tjusigt välkomnande. Tänk på att långa stjälkar behöver stöd – inget blir finare än en stadig kvist ilex med vackra röda bär! Göm jorden under ett lager mjuk grön mossa.

Lång amaryllis planterad i urna.
En riktigt lång amaryllis ger ett ståtligt intryck.

Minns du de gamla spiralmadrasserna? När madrassen kasseras blir spiralerna perfekta blomstöd till en amaryllis. Tänk på att trä spiralen över blomman innan den slagit ut.

Annons

Leta i köksskåpen – en gammal vinkaraff kan bli bästa vasen till en amaryllis! Pynta den med ett par julkulor, knyt fast snöre i valfri färg och häng upp.

Lyft fram löken!

Vit dekorsten i krukan matchar den vita amaryllisen medan kanderade äpplen plockar upp blomlökarnas runda former.

Hur får jag julblommorna att vara länge?

Julblommorna har lite olika krav för att de ska må riktigt bra. Här får du tips på hur du sköter de fyra vanligaste.

Julstjärnan

Sätt den ljust och utsätt den absolut inte för drag eller kyla. Julstjärnan tappar lätt bladen när den utsätts för drag, kyla eller vattnas fel. Låt torka upp lätt mellan vattningarna.

Amaryllis

Planterad amaryllis ska köpas knoppig och placeras ljust i normal rumstemperatur. Vattnar du för mycket blir stängeln lång.

Vit amaryllis på snitt i vinkaraff.
En gammal vinkaraff passar perfekt som vas.

Azalea

Vill ha jämn fuktighet men ska inte stå i vatten hela tiden. Låt torka upp något mellan vattningarna men får den stå torrt tappar den lätt blad och blommor. Klarar att stå en bit in i rummet, men är plantan mycket knoppig behöver den stå i fönstret för att orka slå ut. När du köper växten ska du välja en planta där knopparna visar färg. Några blommor får gärna vara utslagna.

Hyacint

Löken innehåller det mesta av den näring och fuktighet som knoppen behöver för att utvecklas. De utvecklade blommorna behöver mer vatten, men jorden måste torka upp mellan vattningarna.

Foto, idé och styling: Anna Jeppsson

Annons