Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdOdla sparrisOdla på balkong

Torkade sommarblommor och växter i krans och bukett

02 nov, 2021 
Maria Bolander
Anna Örnberg
Till vänster: Bordsdekoration med torkade blommor och växter. Till höger: Krans med torkade blad och blommor.
Torkade blommor och blad varar länge och minner om sommaren som varit. Har du sparat något av det du plockade i somras, kan det kompletteras med skatter från skogen och vintergröna kvistar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Torkade växter i vas

Torkade växter i glasflaskor.

Enstaka stjälkar nerstoppade i en flaska ser kanske inte så mycket ut för världen. Många flaskor tillsammans blir däremot riktigt effektfullt! Gör tunna, enkla buketter av överblivna blommor och gräs, bygg på din samling efterhand.

Torkade växter och blommor i vaser.

En riktigt tät bunt av blåbärsris i en vas blir en grön bas som kan användas som stöd för andra växter. Fyll först vasen med blåbärsris och stoppa sedan dina andra blommor på plats, direkt ner i blåbärsriset. Snabbt och superenkelt med naturens eget material!

Annons
DIY: Bind en fin krans med torkade blommorBrand logo
DIY: Bind en fin krans med torkade blommor

Torkade sommarblommor med sand och minnen i ask

En ask med torkade blommor, sand och snäckor.

Spara lite av sommaren att beskåda i en ask eller burk av glas. Snabbt och enkelt gjort. På en bädd av sand vilar blomman från en azurlök, en sandtorkad mini-solros, några kvistar nupna ur ett gullris tillsammans med några fina snäckor.

Annons

Krans med sommarens torkade blommor

Krans med torkade sommarblommor och växter.

Skogen är en skattgömma! Det som inte ser så imponerande ut där det ligger på marken, kan vara fint kransmaterial.

Torra grankvistar bevuxna med lav, nerklippta i korta bitar och bundna med spoltråd på en kransstomme av halm, blir en lågmält vintervacker krans tillsammans med rosépeppar.

Vintergröna växter som inte behöver vatten

Det finns en hel del grönt från butik, trädgård och natur som klarar att vistas inomhus.

 • Silkestall
 • Mjuk-en
 • Kungsgran
 • Cypress
 • Buxbom
 • Lingonris
 • Lager
 • Vide
 • Eukalyptus

Bordsdekoration med torkade blommor och växter

En kvinna dukar ett bord med en bordsdekoration av torkade blommor och växter.

Detta behöver du för att göra en bordsdekoration med torkade blad:

 • Stomme i önskad längd.
 • Torkat växtmaterial.

Så här gör du stor bordsdekoration med torkade växter och blommor:

 • Det finns tre varianter på stomme som kan användas. I blomsterbutiker kan du köpa block av grön oasis, fastnätade på gröna plastbrickor, som kan ställas efter varandra i en lång rad.
 • Du kan också använda en helt vanlig bräda, kapad till önskad längd, och häfta fast en bit kycklingnät längs med hela brädan. Forma nätet, så att den blir avlång med en rundad kulle och stoppa in torkade ormbunksblad i den. Detta alternativ är att rekommendera eftersom det är mer miljövänligt än att använda oasis.
 • Det fungerar också med grå oasis, men det är onödigt att använda hela oasisblocket. Halvera till 4 centimeter tjocklek, 11 x 23 centimeter. Limma fast blocken med trälim, längs med brädan.
 • Arrangemanget är ganska lågt, så stjälkarna klipps korta men får variera lite i längd. Det blir då ett mer levande arrangemang med djup. Mycket av växtmaterialet är sådant som används andra årstider – rosor, bäreukalyptus, risp, blekta ruskusblad, ormbunksblad, harsvans och fröställningar i blek färgskala. Julkänslan infinner sig direkt när det blandas med vintergrönt, torkade apelsinskivor och slarvigt vitmålade kottar.
Arrangemang med torkade växter, blommor och apelsinskivor.
 • Lägg märke till att ormbunksbladen och fröställningarna är brunt vissnade. Det vissna blir en fin kontrast till de mer romantiska blommorna och den mörka färgen ger djup. Det är smart att ha minst en växt, gärna flera som du har gott om och kan slösa med, för som regel går det åt mycket mer än man tror.
 • Börja med att grunda arrangemanget, med vintergrönt, blad och fyllväxter längs med den nedre kanten, så att du döljer brädan eller trågen som oasisen ligger i. Tanken är att det ska se ut som om blommorna står direkt på bordet.
 • För att få dina blommor någorlunda jämnt fördelade, är det smart att arbeta utmed hela arrangemangets längd samtidigt – alltså inte börja vid ena änden och fylla på blommor tills du når slutet.
 • Utgå från det material du har och börja med karaktärsblommorna – de blommor och växter som med sin färg, form och storlek sticker ut lite extra. Här är det rosorna och om tjugo rosor är vad man har, så gäller det ju att få dem att räcka hela vägen. Placera ut dem först.
 • Bygg på arrangemanget och fyll i mellan karaktärsblommorna, en växtsort i taget och upprepa hela vägen. På så vis får du ditt växtmaterial jämnt fördelat över hela arrangemanget.
Torkade apelsinskivor.

Torkade apelsinskivor till dekorationer – så gör du

I vår bordsdekoration har vi torkade apelsinskivor – och de passar faktiskt riktigt bra till flera olika dekorationer.

Annons
 1. Skär apelsiner i ca 5–7 millimeter tjocka skivor.
 2. Gör en liten S-formad krok av ståltråd. Trä kroken genom apelsinskivans ytterkant och häng upp apelsinskivorna på tork. Det tar cirka 10–14 dagar för apelsinskivorna att torka i rumstemperatur.
 3. Har du bråttom, kan de snabbtorkas i ugn, utbredda på ett bakplåtspapper i 50 grader med ugnsluckan på glänt. Men det tar flera timmar innan de är riktigt torra och du får inte plats med så många skivor på en ugnsplåt. Bättre vara ute i god tid och välja den långsamma metoden. Förvara i plåtburk, så håller de i många år.
 4. Flera apelsinskivor kan buntas ihop i ett knippe, och förses med en ”stjälk” av ståltråd, för att kunna stickas fast i arrangemang eller bindas vid kransar.

Kottar passar bra i dekorationer med torkade blommor

Kottar på tråd till arrangemang.

Även kottar är utmärkt utfyllnad i dekorationer med torkade blad.

 1. Tallkottar och grankottar finns att plocka på marken i skogen. Sprid ut dem på tidningspapper och låt dem torka, så öppnar de upp sig.
 2. Du kan använda kottarna som de är eller ge dem en frostbiten, snöig karaktär, genom att måla dem lite slarvigt med vit färg. Takfärg, grundfärg, väggfärg eller hobbyfärg – all vattenbaserad vit färg funkar.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Annons