Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

Pynta med torkade ormbunkar – kransar, girlanger och buketter

06 sep, 2021 
Anna Örnberg
Två olika torkade dekorationer med torkad ormbunke.
Torkade blommor och blad är superhett igen. Plocka gröna ormbunksblad och gör fina kransar och festliga girlanger – de håller sig lika vackra även när de skiftar färg.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Örnbräken, Pteridium aquilinum, är en mycket vanlig ormbunke som växer utmed vägrenar och i skogskanten. Den finns i mängder, är alldeles gratis och fyllig att arbeta med. Bladen rullar ihop sig och blir lockiga när de torkar. Fram på högsommaren, när den känns lite prassligt styv i bladen kan den börja plockas.

Den kan plockas grön, när den börjar skifta mellan grönt och brunt eller när den blivit helt höstbrun. Använd sekatör och klipp av de hårda styva stjälkarna. Arbeta med den färsk. Då är den tålig och lätt att arbeta med.

Så gör du höstens snyggaste kransBrand logo
Så gör du höstens snyggaste krans

Använd grön spoltråd för att binda kransar och girlanger. Eller torka den, för att sedan använda bladen i arrangemang av torkade blommor. Bunta bladen med ett gummiband om stjälkarna och ställ buntarna i korgar eller kartonger.

Annons

Torkad ormbunke i bukett

Torkad ormbunke i en vas.

Ett par enstaka blommor på höga stjälkar – några vallmokapslar, ett par blå bolltistlar, fina gräs eller vad du har. Sätt till ett par torkade ormbunksblad, och vips har du fått en fyllig och praktfull bukett!

Girlanger med torkade ormbunkar

För en festgirlang, använder du ett cirka 12–15 mm grovt hamparep som stomme. Bind och spänn upp repet mellan två fasta punkter, i bekväm arbetshöjd. Klipp bort bladens grova långa stjälk. Lägg sedan hela blad mot repet och surra fast bladets nedre del med grön spoltråd.

Annons
Girlanger på bordet med torkad ormbunke.
Vackra platta blad får du om du torkar dem i press mellan tidningspapper med press ovanpå som ändå lämnar plats för fukten att avdunsta.

Lägg nya blad lite omlott med de föregående och fortsätt surra samtidigt som du flyttar dig längs repet, så du till sist klätt in hela replängden med blad. När bladen torkar och börjar krulla ihop sig, blir girlangen fint fluffig och fyllig.

Höstkrans med torkad ormbunke

Dörrkrans till hösten med torkad ormbunke.
Lyckas du pricka in precis den tid, då ormbunksbladen börjar skifta från sommargrönt till höstens gyllene gulbruna nyanser, får du härliga blad att binda en stor höstkrans med.

Använd en kransstomme av halm eller virade grenar. Dela ormbunksbladen i mindre delar och gör rejäla knippen av blad i blandade nyanser. Bind dem färska, tätt och fylligt på kransstommen, med hjälp av grön spoltråd.

Annons

En knotig gammal gren fäst rakt över kransen, ger härlig skogskänsla. Låt kransen ligga ner några dagar medan bladen torkar, så får de finast form.

Pressade ormbunksblad i ram

Pressade ormbunksblad i ram.

Pressade ormbunksblad blir dekorativa bakom glas och ram. Välj ut ett stort blad till en väggtavla, eller ett mindre att ställa i ram på ett sidobord.

Här har en sida från Nordisk fauna med orm-bunken som motiv fått bilda bakgrund också.

Torkade ormbunksblad runt ljuslyktan

Ormbunksblad i krans runt en ljuslykta på ett bord.
Stora glasburkar eller cylindervaser blir fina ljuslyktor. Häll lite fin sand i botten, så står blockljusen stadigt. Kring de nu brandsäkra ljusen, kan du dekorera med en höstkrans bunden av ormbunksblad och rosennypon.

Använd vanlig, billig metalltråd på spole, så kallad najtråd, från byggvaruhuset. Lägg den 3–4 varv i en rund krans stor nog att enkelt kunna träs om ljuslyktan. Linda sedan ett varv med tråden runt de föregående varven av tråd, så de håller ihop.

Dela ormbunksbladen i mindre delar och lägg ihop i knippen, som sedan surras fast vid kransstommen med hjälp av grön spoltråd. Bind knippena omlott med varandra, tätt utmed kransen och blanda då och då in klasar av rönnbär eller nypon från rosenbuskar.

Lägg den färdiga kransen på plats runt ljuslyktan och låt den torka liggandes på plats.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Annons