Artikeln innehåller reklamlänkar

Pyssla i det gröna – soliga, sköna septemberdagar

En trädgård full av septemberpyssel.

Foto: Tine Edinger

Ännu är det skönt att vara ute i trädgården och njuta av sena sysslor. Planera in en pysseldag – gör buketter och kransar, plocka äpplen och baka muffins. Njut av den krispiga septemberluften!

Det är nu som vårlöksblomningen ska planeras. Skissa upp trädgården och var du vill ha tulpaner, krokus, allium och andra sorter. Tänk igenom färgkombinationer som passar till perenner och buskar intill.

Plantera vårlökar i september.

Foto: Tine Edinger

Har du redan köpt lökar skriv då in sortnamnen i din skiss när du planterar dem. Spara din ritning och notera gärna på våren hur resultatet blev och om du ska komplettera ytterligare.

Sensommarbukett

Enkel, söt sensommarbukett av det trädgården bjuder.

Hortensia, dahlia, rosenskära, blodtopp och ett knippe rönnbär.

Foto: Tine Edinger

Hortensia, dahlia, rosenskära, blodtopp och ett knippe rönnbär.

Murgröna blommar på hösten

Murgrönan blommar under hösten, i september-oktober, men först då den är omkring tio år gammal, i det adulta, vuxenstadiet då bladet också ändrar sin form.

Blommande murgröna.

Foto: Tine Edinger

Den sena blomningstiden gör att blomknopparna ofta fryser bort på exemplar i mellersta Sverige. Blommorna är gulgröna och sitter i små, runda flockar. Frukten är ett blåsvart bär som mognar sommaren efter blomningen.

Gör ljusarrangemang med höstblommor

Glascylinder med ljus och höstblommor.

Foto: Tine Edinger

Det blir väldigt vackert med blomster runt blockljuset i glascylindern. Tänk på att ha ljuset under uppsikt och se till att blommorna inte kommer för nära lågan!

Sensommarkrans med nypon – så gör du

Den vackra kransen är bunden av sensommarträdgårdens dekorativa blommor och stjälkar med bär och frukter. Plocka vad du har! I denna krans har vi hortensian ’Bouquet Rose’ samt blommor från klätterhortensia, murgröneblad och blommor, nypon och kärleksört.

Krans med bland annat nypon.

Foto: Tine Edinger

Alla stjälkar är fastsurrade med tunn ståltråd vid en ståltrådsstomme. Klä stommen med grön blomstertejp som gör att blommaterialet inte glider och det blir tomrum längs stommen.

Metallring

Använd gärna en stålring för att få en symmetrisk och stabil bas. Se olika storlekar och köp din här (länk till Skapamer.se).

stålring till krans

Klicka på bilden för att komma direkt till ringen.

Blomstertejp

Floristtejp går att använda till många olika projekt. Se mer och köp grön blomstertejp här (länk till Skapamer.se).

grön blomstertejp

Klicka på bilden för att komma direkt till tejpen.

Blommor i ram

Blommor i ram.

Foto: Tine Edinger

Rama in de vackraste blommorna! En tavelram med öppen rygg exponerar samtidigt en vacker bakgrund. Du hittar sådana ramar i välsorterade inredningsbutiker, eller gör en egen tavelram utan bakstycke enligt tipset nedan.

Gör egen tavelram till höstblommorna

Använd två lika stora tavelramar med glas. Glaset bör inte vara alltför tjockt.

  1. Plocka bort glasen från ramarna, lägg blombladen i det mönster du önskar på det ena glaset.
  2. Lägg det andra glaset ovanpå.
  3. Montera de båda glasen i en av ramarna. Är glasen för tjocka får de inte plats i ramen och kan inte fästas med de metallstift som ska hålla glaset på plats.

Gör äppelsaft av höstäpplena

Gör äppelsaft av höstens skörd.

Foto: Tine Edinger

Vissa år dignar äppelträden av extra riklig skörd. Äppelmos och äppelkakor i långa banor är det många som gör – men har du testat äppelsaft?

Och har du riktigt stor skörd är det en god idé att lämna in till musterier och kanske till och med få dina egna äpplen i buteljform.

Gör äppelmuffins av skörden

Äppelmuffins av höstens skörd.

Foto: Tine Edinger

Muffins är snabba och enkla att baka! Smaksätt på ditt favoritvis – eller använd den kokta äppelmassan från saftkokningen, som mos i kakor och muffins. Tänk bara på att ta bort äppelkärnorna.

Björnbärssylt av höstens bär

Hemmagjord björnbärssylt.

Foto: Tine Edinger

Hemkokt björnbärssylt eller marmelad smakar förstås extra gott, särskilt om du inte gjort några mängder. Att avnjutas till en lyxig födelsedagsfrukost, afternoon tea eller som tillbehör till en läcker ostbricka. Vill du ha en slät marmelad utan björnbärskärnor, sila fruktmoset och släng kärnorna.

Så gör du häftigaste buketten
0:44

Efter reklamen: Så gör du häftigaste buketten

(0:44)

Slå på ljud