Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Trädgårdsarbetet vi helst slipper

09 jul, 2020 
Caroline Olovsson
Arg kvinna med krukväxt i famnen.
Att hålla sig i form, njuta av dofter och färger, minska ångesten och få en stund i friska luften. Glädjen i trädgårdsarbete är mångfacetterat och delas av många. Men en prunkande rabatt innebär också en del slit och skit under naglarna. Dessa är trädgårdsarbetets gruvligaste uppgifter.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det som ökar svenskarnas glädje som mest i trädgården är att få se det växande resultatet av ens arbete, att njuta av trädgården och ta in alla dess dofter och ljud. Men för att ha en underbar trädgård att glädjas åt krävs en hel del arbete och det finns en hel del trädgårdssysslor vi tar oss an med en suck.

Se också: Så odlar du i pallkrage

Odla i pallkrage: från start till såddBrand logo
Odla i pallkrage: från start till sådd

Fiskars undersökning ”Trädgårdsglädje” 2020 har utförts i elva länder och visar ett samband mellan att spendera tid i trädgården och upplevd glädje. Hela 90 procent av de svenskar som utför trädgårdsarbete menar att det gör dem gladare. I undersökningen listar Fiskars de måsten svenskarna helst slipper undan och ger sina bästa tips på hur man kan förenkla några av dem.

Här är de 6 trädgårdssysslor som svenskarna uppskattar minst:

1. Grengallring

Att slita i sega trädgrenar och brottas med risiga buskar är ett svettigt arbete. Inte sällan råkar man peta sig själv i ansiktet med någon liten pinne i försöket att trassla isär de kapade grenarna, och oftast ser växten underligt kal och länsad ut när man är klar. Och visst känns det lite brutalt att klippa ned ett träd för att det ska växa.

Annons

2. Städning

Få saker gör en så glad som en tjusig och prunkande trädgård. Tyvärr så är naturen fast i ett evigt kretslopp av förfall och återfödsel. Kroknade kronblad och ruttna rötter måste ständigt plockas bort. Dessutom skapar väder, vind och fåglar oreda bland de tillrättalagda rabatterna, täpper igen takrännan och gör däck och stenläggningar gröna och förrädiskt hala.

3. Gräva

En person med gummistövlar driver ner en spade i jorden

Att ta på sig de slittåliga arbetskläderna, krångla på sig handskar och leta fram den mer eller mindre rostiga spaden som står längst in i trädgårdsförrådet lockar sällan. Efter en stunds grävning så kommer träningsvärken i skuldror och armar som ett brev på posten. Med lite otur stöter man på en stenbumling och när hålet väl är grävt så kommer frågan var all den uppfläkta jorden ska ta vägen.

Annons

4. Rensa ogräs

Lika säkert men oönskat som reklamavbrott under en långfilmen dyker så småningom ogräs upp i rabatten. Det hade gått an om det bara var att rycka bort inkräktaren som hotar att ta kol på de omsorgsfullt planterade blommorna. Men ofta finner man sig själv sittandes på huk, med första bästa skruvmejsel i hand och en maniskt sökande blick medan man bänder upp plant-förbrytare i rötterna.

5. Kratta

En kvinna går igenom ett grönområde med kratta och tunna i händerna

Att räfsa löv känns mycket som att dammsuga marken, och när nya löv singlar ner på den finkammade gräsmattan slås man av att kriget inte går att vinna, men ändå måste utkämpas.

6. Trimma gräs

Precis som med lövkrattningen så är gräsklippningen svettigt, tidskrävande – och en kamp mot en fiende som bokstavligt talat reser sig gång på gång. Även med en robotgräsklippare som rullar omkring i grönskan på egen hand så måste kanter och hörn av trädgården behandlas för hand, liggandes på knä med redskap i handen.

Annons

Allt blir bättre med rätt redskap!

Att gallra, klippa och luckra blir betydligt enklare med rätt redskap för jobbet. Med sekatör, grensax och takrännerensare blir underhållet lite mindre slitigt.

Räfsa smart

De stora högarna av ihopkrafsade löv behöver kanske inte gå till spillo. Samla fallna löv och bädda in de älskade växternas rötter inför kallare dagar. Som bonus kommer gynnsamma insekter som nyckelpigor och guldögonsländor att hitta vinterskydd under bladen. Ett annat alternativ är att ta löven till komposten, där de med minimal ansträngning från dig blir till energirik mylla inför kommande säsonger.

Vi påtar för vår egen skull

En kvinna skär grönsaker och örter

Trots de gruvligare arbetsuppgifterna finns inga tvivel om att en stor del av trädgårdsarbetet görs för att få njuta av trädgården, skörda frukterna av vårt slit.

Annons

När respondenterna i Fiskars undersökning fick ta ställning till påståendet ”det är viktigt hur grannarna uppfattar min trädgård/balkong” var det endast en av fyra svenskar som instämde, medan mer än hälften svarade att de inte tycker att det är viktigt.

I Italien och Polen är trädgårdsägarna av en annan uppfattning – hela 50 procent respektive 55 procent menar att det är viktigt hur grannarna uppfattar ens trädgård eller balkong. Kanske är trädgården en plats där det viktigaste för oss är att uppfylla det egna behovet av närhet till naturen, vilket kan vara en sund påminnelse när vi sliter i grenar och ser våra omsorgsfullt ihopkrattade lövhögar blåsa sönder och spridas över gräsmattan.

Annons