Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Trädgårdsexperten tipsar: Detta kan du göra i trädgården nu

25 feb, 2021 
Sara Wizén
Anni Jähde håller upp buskar hon dragit upp från roten.
Graderna stiger, snön smälter bort och suget efter att påta i trädgården växer. Vår expert Anni Jähde berättar vad du kan göra nu – men varnar för att ta i för mycket när det fortfarande finns risk för frost.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Anni Jähde är förstås ute i trädgården när hon svarar i telefonen. Hon försöker hålla fingrarna i styr.

– Det är verkligen fortfarande tidigt, det ska man komma ihåg. Jag märker själv att jag går och tar lite för mycket nu, jag kan knappt låta bli, men det är lite säkrare söderut, säger Anni som bor i Helsingborg.

Hon berättar att det inte är läge att städa för mycket i rabatterna eftersom det fortfarande kan komma frost och snö.

– Ta lite grann, var inte för nitisk. Om skotten på de nya perennerna ligger bara, så kan de frysa när det kommer köldbakslag, säger hon.

Se också: Anni visar hur du beskär dina äppelträd på rätt sätt

Så beskär du dina äppelträd – på rätt sätt!Brand logo
Så beskär du dina äppelträd – på rätt sätt!

Tid för beskärning och städning

För vårarbetet i trädgården finns det inga datum eller veckor att gå efter – det är vädret som styr. Men med senaste dagarnas mildare väder på många håll i landet har Anni ändå några tips att ge till den som vill påta i trädgården i helgen.

Annons

– Nu är det jättebra att beskära sina äppelträd. När det börjar bli lite mildare och innan de börjar knoppas, det är den perioden man har på sig att beskära dem.

Det är även läge att beskära andra prydnadsbuskar, som till exempel syrener.

– Om de är risiga och det är tätt med grenar inne i busken, då kan man behöva ta av lite av de gamla grenarna hela vägen ner.

Plantera vårkänsla med penséer

Annars är det mest städning som gäller oavsett om det är trädgården eller balkongen som ska förberedas för våren. Har man gräsmatta är det kanske dags att ta tag i krattan och rensa bort löv och kvistar som lagt sig över vintern.

Sedan går det förstås att plantera lite för att skapa mer vårkänsla.

– Jag har sett nu att penséerna kommit i butikerna, så varför inte plantera en sådan liten vårkruka. De klarar lite frostgrader, så de är jättebra så här tidigt, säger Anni.

Annons

Så fröer inomhus

Hon tipsar också om att man kan så fröer inomhus för att plantera ut senare i vår.

– Det är lite tidigt för tomat, men verkligen sista sucken för chili om man ska hinna få fram i tid. Sen kan man så kronärtskocka och jätteverbena till exempel.

Vad längtar du efter nu Anni?

– Det är ju att rensa bort de gamla, vissna perennerna. När man börjar se de här nya skotten som kommer och känner ”åh, nu är de här igen, nu börjar det igen”, det är en himla härlig känsla.

Annons