Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Dyra misstagen i trädgården som många gör – och hur du undviker dem

30 aug, 2023 
I ekonomiskt utmanande tider som dessa fyller trädgården en viktig funktion för vårt mående, enligt trädgårdsexperten Johanna Nordenskiöld.
Hon berättar för Allas om vad hon tycker att man ska lägga pengarna i trädgården – för att få så mycket som möjligt för dem.
– Kunderna prioriterar verkligen sina trädgårdar ännu mer i tider som dessa, förklarar hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så gör du egen växtnäring - av matavfallBrand logo
Så gör du egen växtnäring - av matavfall

Just nu råder hög inflation och det är många som oroar sig för att de ska få det sämre och att fritiden ska påverkas negativt av det ekonomiska läget.

Trots det upplever Johanna Nordenskiöld, Plantagens kategorichef, att vi ändå lägger mycket mer tid och pengar på våra trädgårdar. Hennes analys är att trädgården fyller en viktig funktion för vårt mående.

– Jag upplever att trädgård och växter är ett viktigt bidrag till avkoppling och till paus från bruset runt omkring oss. Ett brus som är starkare nu än vad det varit tidigare; allt från ekonomisk oro till oroligheter i världen, säger hon till Allas och lägger sedan till:

Annons

– Blommor och växter är levande lycka!

Vidare ger hon sina bästa tips på hur man prioriterar sin trädgårdsbudget för att undvika dyra misstaget som många gör.

Johanna Nordenskiöld: Många har trädgård som intresse

När vi når Johanna befinner hon sig i tulpanernas största industriland: Nederländerna. Detta för att närvara vid den storslagna trädgårdsmässan Plantarium Groen-Direkt, där hon också hade ett prestigefyllt uppdrag som jurymedlem när ”Årets bästa marknadsinnovation” skulle utses.

Över ett telefonsamtal pratar vi om varför hon tror att intresset för trädgård är så stort just nu, även när många konsumenter drar ner på sina privata kostnader.

– Kunderna prioriterar verkligen sina trädgårdar ännu mer i tider som dessa. Det startade redan under pandemin när vi var mycket hemma och många fick då upp intresset för att odla, förklarar hon för oss och fortsätter:

Annons

– Man har kanske byggt trädäck, investerat i fler krukor och samlat kunskap om odling. Det blir då naturligt och enkelt att fortsätta odla intresset.

Johanna Nordenskiöld har mångårig erfarenhet i trädgårdsbranschen och ett brinnande intresse för växter, hållbarhet och biologisk mångfald. I dag arbetar hon som kategorichef för Plantagens tre nordiska marknader: Norge, Sverige och Finland.

Trädgårdsexperten: Så undviker du dyra misstagen

En vanlig miss många gör när de vill investera i sin trädgård är att handla på sig massa dyra verktyg. Något som Johanna menar inte är nödvändigt.

– Nej, verkligen inte. Man kan klara väldigt mycket med ett par bra handskar, en skottkärra och en bra grävspade, säger hon och uppmanar till att ”hålla det enkelt”.

Annons

Det man däremot inte ska kompromissa på är jorden. Det kan faktiskt bli en dyr affär i det långa loppet om man tar genvägar när det handlar om det grundläggande arbetet. För att inte tala om besvikelsen man känner, när ens växter inte tar sig ordentligt.

– Bra jord och bra förarbete. Bra jord är egentligen nyckeln.

Kan man köpa ”billig jord” och göra den bra? Med gödsel eller liknande?

– Det går, men jag skulle satsa på premiumjord, speciellt vid odling i kruka. Den innehåller det växterna behöver och gör växterna rättvisa, säger trädgårdsexperten och utvecklar med att ge ytterligare tips på hur man kan förbättra redan befintlig jord i trädgården:

– Ett annat tips är att använda kogödselkompost till jordförbättring i planteringsbädd, naturligt och gynnar mikrolivet i jorden.

Annons