Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Trädgårdskalender mars-april: Hjälp gräsmattan, förgro potatis och fixa hallonlandet

19 apr, 2021 
Anni Jähde
Anni Jähde ger gräsmattan en bra start i mars-april.
Det här är underbara, men ack så förrädiska månader. Ljuvligaste vårvärmen kan skifta till sträng vinter. Njut av dagar i trädgården, men var inte för ivrig...
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ge gräsmattan en bra start på året

När gräsmattan torkat upp efter vintern och du har hunnit klippa ett par gånger är det dags att ge den lite kärlek.

En trött gräsmatta med kompakt jord kan behöva luftas. Det innebär att man på ett eller annat sätt gör små hål i grässvålen så det kommer luft ner till gräsrötterna. Förutom syre tränger också gödsel och vatten lättare ner.

En bra metod är att vertikalskära. En vertikalskärare både luftar och skär gräsrötterna som då stimuleras att växa.

Se också: Så lyckas du med tidig potatisskörd

Så lyckas du med tidig potatisskördBrand logo
Så lyckas du med tidig potatisskörd

Är gräsmattan sliten och ojämn är toppdress en bra lösning. Toppdress är en jordblandning utan så mycket näring och läggs på gräsmattan i ett tunt lager.

Annons

Toppdressen fyller upp små håligheter, gör att gräsmattan håller kvar fukten längre och ger gödslet bättre effekt. Det finns toppdress att köpa i påsar, men det går att blanda egen av plantjord och sand.

Lägg ut toppdressen i högar runt om på gräsmattan. Sopa eller kratta ut, då kommer toppdressen ner mellan grässtråna. Ett lager på cirka en eller två centimeter är lagom. Har du djupa ojämnheter du vill få bort, ska du toppdressa i omgångar istället för att lägga på ett tjockt lager. Gräset måste kunna växa upp genom toppdressen.

Att gödsla är den viktigaste insatsen du kan göra för gräsmattan, oavsett om du toppdressar och vertikalskär eller inte. Ett gräs som tränger undan mossa och ogräs. Tre omgångar gödsel per säsong brukar rekommenderas, den första på våren och sedan med 6-7 veckors mellanrum.

Ge inte mer än vad som står på gödselpåsen för att undvika övergödning. Låter du gräset ligga vid klippningarna eller har en robotklippare får gräsmattan naturligt mer näring av klippet, och det bör räcka med att gödsla två gånger.

Så för tätare gräs

En person sår gräsfröer i mars-april för en tätare gräsmatta.

Passa på att så gräsfrön när du kickar igång din gräsmatta på våren. Det är perfekt om du också toppdressat. Den magra jordblandningen är bästa tänkbara grund för gräsfröna.

Annons

Så främst på partier där det varit slitet, men gärna hela gräsmattan – det brukar ge ett mycket fint resultat. Glöm inte vattna om det blir torrt.

Njut av vårfärg i krukorna

Det första vårtecknet är små blommor som dyker upp i rabatterna.

Utbudet av vårblommor till utekrukorna utökas i takt med att de svenskodlade sorterna blir fler. Komplettera dina krukor med gyllenlack i alla möjliga färger och den blålila cinerarian som brukar dyka upp i butikerna efter den allra tidigaste pensévågen.

Få tidigare potatis – förgro i jord

Du kan vinna ett par veckor genom att förgro potatisen. Den här metoden ger knölarna en bra start.

Potatis förgror i jord i mars-april.

Lägg sättpotatisen i ett tråg med ett cirka fem centimeter tjockt lager jord som ska hållas lätt fuktig. När blasten och en del rötter kommit fram lite är det dags att plantera ut knölarna – men skydda mot frost och kyla med fiberduk. Fryser blasten kommer det ny, men du förlorar tid.

Klipp ner hallonbusken i mars-april

Henrik Hanell klipper ner hallonbuskarna i mars-april.

Klipp ner alla stänglar till marken. Lägg sedan på rejält med kogödsel innan skotten börjar växa, och gödsla ytterligare en gång i början av juni.

Annons

Hallon vill växa i en jord med något lägre pH-värde. Har du möjlighet att hämta lite barrskogsjord är det perfekt att lägga på. Annars går det bra med naturlig torv eller rododendronjord.

När det gäller sommarhallon klipps de stänglar som burit bär ner på hösten. Spara årsskotten, som blommar och får bär året därpå. Skördetid: juli-augusti.

Förbered årets pallkragar i mars-april

Det har börjat växa i pallkragarna.

Snart dags att så och plantera i pallkragar och odlingslådor igen. Förbered dem redan nu genom att rensa bort ogräs och rester av fjolårets odling.

Jorden sjunker ner ganska mycket på bara ett år. Fyll på med ny och se samtidigt till att jorden får ordentligt med näring. Köp kogödsel på påse och häll i. Blanda med befintlig jord och addera gärna kompostjord eller lite barkmull. Det ger en bra näringskick och samtidigt volym.

Annons