Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Trender i trädgården 2022 – trendspaning

09 mar, 2022 
Anni Jähde
Köp dagens blommor från en flowertruck eller blomsterkiosk.
Köp dagens blommor från en flowertruck eller blomsterkiosk.
I år handlar det om grönska och blomning i massor – 2022 är året då vi lockas av naturen, odlingstraditioner och att vara tillsammans. En del gör till och med verklighet av livsförändrande drömmar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Trenderna för trädgård rör sig inte lika fort som inom inredning och mode, inte heller brukar trädgårdsmänniskor vara överdrivet trendkänsliga.

Men om man byter ordet trend mot strömning eller intressen blir det kanske lite mer jordnära. För visst sker förändringar även inom trädgårdsvärlden. Det som sker i samhället, såväl lokalt som globalt, påverkar mycket.

Jan Rundgren, trendanalytiker, trädgårdsdesigner och kolonist, har tittat närmare på trädgårdstrenderna 2022.

10 lättodlade blommande perenner - för sol till halvskuggaBrand logo
10 lättodlade blommande perenner - för sol till halvskugga

Vi flyttar till landet. Strömningarna mot en grönare tillvaro har skruvats upp. Nu handlar det inte bara om att odla grönsaker på kolonilotten eller en bit av villatomten. Drömmen är istället att ställa om helt, att flytta ut på landet och bli så självförsörjande som möjligt.

Annons

– Att ta hand om jorden och odlingstraditionerna är enormt starkt, säger Jan Rundgren.

Trendigt att flytta ut från städerna

Under de två senaste åren har de som flyttat ut från Stockholm varit fler än de som flyttat in. Landsbygden och det lugna livet lockar många unga, och i nyheterna rapporteras om glesbygdsorter som plötsligt vaknar till liv igen när barnfamiljer vill ha dagis, mataffär och kommunikationer. Jan Rundgren har själv sett exempel i sin närhet.

Jan Rundgren kallar den största strömningen just nu för ”Jorden vi ärvde”.
Jan Rundgren kallar den största strömningen just nu för ”Jorden vi ärvde”.

– Min gudson på 30 år flyttade plötsligt till landet, skaffade får och startade hundpensionat. Och han är alltså inte unik. Det finns avfolkade byar som på kort tid fyllts med bofasta tack vare att man kan jobba på distans och med så många olika saker.

Annons

– Landsbygden blir en het potatis i valrörelsen om det fortsätter så här, tror Jan Rundgren. Här är en ny generation med krav som politikerna behöver lyssna till. Men även i äldre generationer ändrar en del levnadssätt; bestämmer sig för att flytta permanent till sommarstugan, minska på sitt prylberg, skala bort utgifter och jobba mindre.

Läs mer och beställ magasinet här

Tiden läggs i stället på natur, trädgård och odling för självförsörjning. Det är inte bara gamla hus på landet som köps (till upptrissade priser!) även om den romantiska torpdrömmen är stor och närs inte minst av en massa instagramkonton.

Annons

Det satsas också på nybyggen i modern arkitektur med naturen inpå knuten för verksamheter som yogaretreats, hotell, konstgallerier och studios för olika konsthantverk. Växterna har fått ett nytt värde. De växter vi väljer är gärna sådana som passar till livet nära naturen och som överlever i evigheter.

Snödroppar, pioner och krollilja till exempel. Att vårda växter vi fått eller kulturarvssorter känns också viktigt. Och snittblommorna frodas i massor – att odla sådana har många tagit till sitt hjärta till och med som försörjning. Blomsterbönder har snabbt blivit ett begrepp och sidan om lokalproducerade grönsaker har snittblommor odlade på nära håll och i säsong blivit eftertraktade. Även i våra egna trädgårdar vill vi odla blommor med grönsakerna – det är ju så vackert!

Värdet i växterna märks på flera plan. Konsumenter är beredda att betala för kvalitet och letar gärna efter svenskodlat, även när det gäller krukväxter.

Annons

Gröna krukväxter trendigt 2022

Intresset för gröna inomhuskrukväxter, som monstera och andra bladväxter, är så stort att svenska odlare har kunnat ta upp produktionen igen efter flera år då det inte gått att konkurrera med importerade växter. ”En ny grönaväxt-våg” kallar en av våra svenska odlare det. På auktions- och försäljningssajter säljs krukväxtsticklingar säljs till skyhöga priser. Samlare av gröna växter kan betala många tusentals kronor för eftertraktade sorter och en del gör fina affärer genom att sedan själv föröka och sälja vidare.

De gröna krukväxterna kan inte bli för många. Gärna uppdrivna av sticklingar.
De gröna krukväxterna kan inte bli för många. Gärna uppdrivna av sticklingar.

– Ett ökat intresse för gröna växter syns även tydligt i trädgårdsbutikerna, säger Jan Rundgren.

Till och med de stora kedjorna har breddat utbudet med lite mer udda och roliga krukväxter – till och med flera varianter av samma sort. Dessutom sker det en hel del med ytterkruksdesignen, det finns mycket nytt och spännande där. Men också ett ökat intresse för riktigt gamla ytterkrukor, eller foder som man sade förr. Samlarna siktar in sig på krukor ända från 1920-talet och framåt.

Annons

Maxat grönt i städerna. Dragningen mot en mer naturnära livsstil speglar av sig i städerna med massor av takodlingar, prunkande balkonger och gröna väggar som ger pollinatörerna anhalter för att hitta föda.

– Och tänk om hela Globen i Stockholm kunde täckas med växter! Det vore häftigt, säger Jan Rundgren.

Buketter, buketter, buketter – med färska blommor eller torkade eller blandat.
Buketter, buketter, buketter – med färska blommor eller torkade eller blandat.

Men det är ju en dröm som är för bra för att bli sann. Eller? Vad som är starkt på gång är däremot perennplanteringar mellan bostads- och kontorsfastigheter. Överhuvudtaget är fler gröna inslag och färre och mindre hårdgjorda ytor ett måste i takt med ökande temperaturer och kraftiga regn.

Annons

Växter är till hjälp när klimatet förändras. Det gröna i städerna handlar inte bara om växter, där sådana inte kan planteras satsar man ändå på grönt i färger på byggnader och glas. Och runt hörnet kanske det står en flowertruck som säljer dagens snittblomsbuketter, nyss levererade från en odlare utanför stan.

Rekoringarna, där småskaliga matproducenter säljer direkt till konsumenter efter beställningar via Facebook, slår rekord och varorna tar slut direkt. Närproducerat och personlig kontakt med odlaren värderas så högt av stadsborna att det är värt omaket att ta sig till utlämningsstället en angiven tid och sedan vingla iväg hemåt med varorna på cykeln oavsett väder.

Att umgås i trädgården är trendigt 2022

2022 festar vi tillsammans i trädgården.
2022 festar vi tillsammans i trädgården.

Trädgårdsfester, dukade bord och kärlek. Visst är det delvis pandemin som gett oss längtan efter det naturnära livet och att känna jorden med händerna. Många har tänkt till, och kanske haft tid att utveckla och förverkliga en idé som legat och grott sedan tidigare.

Annons

Men mest längtar vi kanske efter att träffas mer igen. Förhoppningsvis blir 2022 ett år fyllt av glädje då högtider och traditioner firas av hjärtans lust – inte minst med stora och härliga trädgårdsfester.

– Över huvud taget kommer vi att mötas kring det dukade bordet mycket mer än på länge, säger Jan Rundgren och tror att kärlekens färg blir populär tack vare det här.

I växtväg kan det röda hittas i till exempel löjtnantshjärta, kärlekspelargon, vallmoängar och grönsaker med rödfärgade stjälkar och blad.

– Kanske har den här tiden lärt oss att vi ska vara snällare mot varandra – att mota bort hatet och vara justa, hoppas Jan Rundgren.

Årets största trädgårdstrender 2022

  • Massor av egenodlade grönsaker
  • Snittblommor från egna trädgården eller köpta lokalodlade
  • Torkade blommor, gräs, fröställningar med mera i buketter
  • Flytt till landet
  • Stora trädgårdsfester
  • Plantering på innergårdar
  • Blomstrande balkonger
  • Gröna krukväxter och sticklingar
Annons