Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Ulrika Carén och Jonas Karlsson vann Årets Trädgård 2018

26 jul, 2018 
Marcus Alm
Bakom en tegelfärgad mur mitt i stan ligger Ulrikas och Jonas sköna, gröna oas. På en liten yta finns en fantastisk mix av allt man kan önska sig av en trädgård. För den pärlan har paret vunnit Årets Trädgård 2018.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Årets Trädgård 2018 – Juryns motivering

”Ulrika Carén och Jonas Karlsson har skapat en liten trädgård med mycket innehåll. På 250 kvm finns rabatter, sittplatser, utekök, spa, grönsaksodling och mycket mer. Med stor känsla för form och proportioner har de fått plats med allt utan att det är trångt. Här trivs både växter och människor.”

Årets Trädgård 2018 – Växthuset byggde vinnarna själva.
Hemmabygge. Växthuset är byggt av gamla fönster som hittades i en bod hemma hos Ulrikas föräldrar. Jonas byggde upp en mur av tegel. Här växer tomater, chili och gurka.

Dagar med bra väder tar Ulrika Carén med sig datorn och sätter sig i trädgården när hon arbetar. Här har hon ett arbetsrum under bar himmel och kan sitta ostörd bakom tegelröda murar, omgiven av vackra växter mitt inne i Laholm. För femton år sedan flyttade hon in här hos Jonas Karlsson som hon träffat på jobbet. De var bägge bygglovshandläggare på kommunen.

Annons

– Det tog nästan tio år innan jag började skapa trädgården, säger Ulrika. Jag bodde in mig rejält innan jag började. Men med tiden blev behovet av att göra det fint här starkare och starkare.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Årets Trädgård 2018 – Vatten till insekter och fåglar
Vattenblänk. Både insekter och fåglar dricker vatten och svalkar sig i det fina fågelbadet. Under det växer en stjärnflocka.

Hon har en byggkonsultfirma och arbetar hemifrån, så drivkraften var att hon ville ha det vackert omkring sig när hon satt ute och jobbade.

– Jag är faktiskt inte så växtkunnig, säger Ulrika med glad röst och är lite chockad över att hon fått utmärkelsen Årets Trädgård.

– Jag trodde verkligen att man behövde kunna en massa om växter för att vinna det här priset.

Annons
Blommorna lyser i rabatten i Årets Trädgård 2018

Växtkunnig eller inte, det växer fantastiskt i hennes trädgård och hon har fått plats med många fina små trädgårdsrum på 250 kvm.

När det gäller växtval har Ulrika provat sig fram till vad som trivs hos henne. Hon avslöjar att det är mycket som inte klarat sig.

– Fast så är det kanske för de allra flesta. Det är en ju läroprocess att göra en trädgård, säger hon.

Minna Mercke Schmidts bästa blomstertipsBrand logo
Minna Mercke Schmidts bästa blomstertips
Årets Trädgård 2018 i uteköket håller mest Jonas till.
Utekök. Här är Jonas domäner. Till Ulrikas förtjusning tycker han om att laga mat och gör det gärna i det fina uteköket.
Annons

Ulrika har förmånen att kunna hämta inspiration, råd och kunskap på nära håll. Hon har en syster som är trädgårdsmästare och en annan som är väldigt trädgårdsintresserad.

– Det har liksom smittat av sig på mig, säger Ulrika. Jag behöver bara besöka mina systrars trädgårdar för att få massor av idéer.

Årets Trädgård 2018 har väl dolda utrymmen som omringas av tegelfärgade murar.
Inramat. Ulrikas och Jonas trädgård ligger väl dold bakom tegelfärgade murar. Utanför dem har Ulrika planterat en vit ros. Genom den öppna grinden syns det lilla växthuset.

Ulrikas man Jonas är den som bygger, gräver och fixar i trädgården. När de till exempel hittade några gamla fönster hemma hos Ulrikas föräldrar byggde han ett litet växthus på tegelgrund av fönstren.

Annons

– Vi är byggnadsingenjörer bägge två och det har vi stor hjälp av, säger Ulrika. Vi ritar bland annat hus. Det ger oss känsla för rum och proportioner och har såklart gjort det lättare för mig att ge den här lilla trädgården så många funktioner.

Här finns flera sittplatser, växthus, utekök, gräsmatta, grönsaksodlingar, perennrabatter, en spahörna, ett äppelträd och växter i krukor.

– Det händer nya saker här varje år, säger Ulrika.

– Jonas brukar fråga om jag aldrig blir klar. Det blir jag inte. Och det är ju en del av charmen med att ha en trädgård. Det finns alltid något att förändra eller något nytt att tillföra. Och det är avkoppling för mig. Ett nytt projekt blir att göra ett hallonland. Det längtar jag efter.

Årets Trädgård 2018 – Rosen American Pillar
Väldoft. Innanför muren mot gatan växer rosen ’American Pillar’. Den blommar överdådigt och doftar underbart gott.

Hon förändrar inomhus också. Målar om, fixar till möbler och sätter upp nya tapeter. Får hon idéer hon gillar vill hon gärna förverkliga dem både inne och ute.

Annons

– Min hjärna hittar på saker hela tiden, säger hon.

Årets Trädgård 2018 – Vinnaren Ulrika njuter av en bok bland perennerna
Vilsamt. I trädgården finns många uteplatser där man kan sitta i både sol och skugga. En favoritplats ligger vid boningshusets vägg. Här sitter Ulrika och Jonas ofta.

När Ulrika inte jobbar eller förändrar sin trädgård har hon tid att sitta här och njuta.

– Jag slipper rensa ogräs, säger hon. Perennerna växer så tätt i mina rabatter att inget ogräs får plats där. Det gör att det inte är så mycket underhållsarbete i trädgården.

Årets Trädgård 2018 – uterummet i vinnarträdgården
Foto: Annika Christensen

Ulrika stortrivs i sin trädgård och allra bäst är det kanske när hon sitter i en skön stol bland blommande pioner, eller när hon skördar solvarma tomater ur sitt växthus, eller när Jonas lagar god mat på uteköket. Det finns mycket bra att välja bland.

Annons

– Det är jättemysigt att vara här innanför murarna, säger Ulrika. Men ibland kan jag längta efter en stor trädgård med utsikt. Fast bara ibland. Egentligen är det bäst här.

Årets Trädgård 2018 ligger i Laholm

Fem tips från Ulrika – Vinnare av Årets Trädgård 2018

  1. Fixa många uteplatser. Både i sol och skugga.
  2. Våga testa dina idéer. Det kan inte bli mer än fel.
  3. Bygg altaner och rabatter på höjden så att trädgården inte blir helt platt.
  4. Tänk mer än växter i trädgården. Bygg till exempel en pergola och ett utekök med tak. Leta prylar och använd dem på fantasifulla sätt.
  5. Allt behöver inte blomma. Olika gröna nyanser och bladformer är vackra tillsammans.
Årets Trädgård 2018 – Här odlar vinnarna goda grönsaker.
Goda grönsaker. I ett hörna av trädgården odlar Ulrika grönsaker i pallkragar och krukor. Här växer persilja, morötter, lök, ärter och mangold.
Årets Trädgård 2018 – en vit pion blommar
Ovanför bubbelpoolen blommar det friskt.

Här odlar vinnarna av Årets trädgård 2018

Här odlar vinnarna av Årets Trädgård 2018
Här bor vi!

Namn: Ulrika Carén och Jonas Karlsson.
Familj: Dottern Moa och hennes två utflyttade syskon Martin och Matilda.
Gör: Både Ulrika och Jonas är byggnadsingenjörer.
Trädgård: 250 kvm stadsträdgård omgiven av murar, zon 1, nästan noll i det skyddade läget.
Var: Laholm.
Favoritväxter: Rosor och pioner.

Annons

Fakta Årets Trädgård

Vad: Årets Trädgård utses av Allers Trädgård och Drömhem & Trädgård.

Vilka får tävla? Trädgården ska vara anlagd och skötas av trädgårdsägaren. Odlingarna ska vara ekologiska utan konstgödsel och giftiga bekämpningsmedel. Alla sorters trädgårdar kan vara med, från kolonilotter till stora trädgårdar och innergårdar i staden.

När: Tävlingen brukar utlysas i början av året. Håll utkik i Allers Trädgård under våren!

Tävlingsjury: Årets jury har bestått av Marie Kasimir (redaktör Allers Trädgård), Susanne Lindén (chefredaktör Allers Trädgård), Kerstin Holmberg (redaktör Drömhem & Trädgård, Liselotte Stålberg (chefredaktör Drömhem & Trädgård)

Av Kerstin Holmberg

Foto: Annika Christensen

Årets Trädgård 2018 delas ut i samarbete med Nelson Garden och Freixenet.

Annons