Lästips: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Sommarsnyggt i kruka och ampel

06 maj, 2021 
AvEmmy Lundström
Delad bild på två olika uteplatser. Till vänster: En blå och lila. Till höger: Varma orange toner.S
Äntligen dags att fixa uteplatsen! Genom att välja både krukor och amplar kan du njuta av blomning i flera nivåer. Vi visar planteringar i tre härliga färgställningar och stilar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Skapa en varm uteplats eller balkong med orange blommor

En uteplats med orange blommor i krukor och amplar.

Vilt och vackert blir det när blommor i brända, orange toner får samsas i kruka och ampel. Dessa eldiga planteringar lyser garanterat upp på uteplatsen.

Se också: Så skapar du blomstrande sommarkrukor

Så skapar du blomstrande sommarkrukorBrand logo
Så skapar du blomstrande sommarkrukor

Plantera dessa blommor för en varm uteplats med orange i kruka och ampel

Lejongap på balkongen

Lejongap kan bli upp till en meter hög.

Denna ståtliga blomma kräver sitt utrymme, vissa sorter kan bli upp emot en meter höga. En riktig favorit bland sommarblommorna – lejongap blommar länge och rikligt från maj till oktober. Trivs i sol och näringsrik jord.

Annons

Så sköter du nemesia i kruka

Nemesia är en sommarfavorit.

En färgstark sommarfavorit som blommar rikligt hela sommaren. Hjälp blomningen på traven genom att klippa bort vissna blommor regelbundet.

Tagetes trivs i sol till halvskuggigt läge

En orange tagetes blommar på uteplatsen.

En vanlig blomma i rabatterna på 1970-talet. Efter att ha varit borta från rampljuset ett tag har tagetes nu fått ett uppsving. Det är en tacksam och tålig växt som blommar från april fram tills frosten tar den. Trivs bäst i soligt till halvskuggigt läge och vill ha vatten regelbundet.

Annons

Småpetunia 'Million Bells' är perfekt i ampel

Småpetunian 'Million Bells' i ampel.

Dessa näpna petunior finns i många olika fina nyanser, här vackert persikofärgad. Ampelväxten passar även i krukor och är en otroligt blomrik sommarblomma, som trivs i soligt och varmt läge.

Eldkrona doftar citrus på hela uteplatsen

Eldkrona blommar vackert och doftar underbart.

Blommar bäst i full sol men trivs även i halvskugga. Står helst i mullrik och näringsrik jord. Hela växten doftar härligt av citrus vid beröring.

Annons

Murgröna är lättskött

Murgröna blir fantastisk i ampel.

De gröna bladen ger volym och vackert fall i både kruka och ampel, och är en alldeles utmärkt utfyllnadsväxt. Den mångsidiga murgrönan klarar både halvskugga och skugga, ju mörkare blad desto mer skugga tål den. Lättskötta murgrönan ställer inga stora krav. Se dock till att vattna regelbundet, jorden bör inte torka ut. Tillsätt gärna näring då och då, så kommer murgrönan att trivas extra bra.

Annons

Så här skapar du en uteplats eller balkong som lyser blått och lila med krukor och amplar

En vacker blå och lila uteplats med krukor och amplar.

Blommor i koboltblått och violett drar blickarna till sig. Gör en samplantering i de svala och sköna sommarfärgerna.

Hängverbera och daggsalvia lockar till sig humlor och fjärilar

Hängverbena och daggsalvia i en kruka på uteplatsen.

Hängverbenan blommar från maj till oktober. Plocka bort överblommat för en rikligare blomning och låt gärna torka upp mellan vattningarna. Daggsalvian är en lättskött favorit som trivs i såväl sol som halvskugga. En mycket tålig växt som klarar av torka och blommar från sommar till långt in på hösten. Lockar dessutom till sig humlor och fjärilar.

Annons

Heliotrop doftar ljuvligt

Heliotrop blommar hela sommaren på uteplats och balkong.

En riktig fjärilsfavorit. Heliotrop doftar av vanilj eller honung, beroende på sort. Blomman håller sig vacker hela sommaren. Den trivs i värme, ställ krukan på en solig, varm och lugn plats.

Oxalis fäller ihop bladen på kvällen

Vacker oxalis med kontrasterande färger på bladen är perfekt på uteplatsen eller balkongen i sommar.

Det är kontrasterna som gör det. De mörkt vinröda bladen på oxalis, också känd som lyckoklöver, är snygga mot de blålila blommorna i krukan. Visste du förresten att oxalis fäller ihop sina blad som ett paraply framåt kvällen för att spara energi?

Annons

Småpetunia, surfinia-serien, trivs på uteplatser och balkonger

Småpetunia i vacker lila färg.

Denna ampelväxt blommar rikligt hela sommaren. Se till att nya bort vissna blommor så kommer det snart nya igen. Vattna regelbundet och tillför gärna näring då och då. Trivs i sol och halvskugga.

Så sköter du lobelia på uteplatsen

Lobelia blommar i kruka och ampel hela sommaren.

Vattna lobelian med näring en gång i veckan så blommar den hela sommaren lång. Den lättskötta växten trivs i både sol och skugga men vill helst inte torka ut.

Annons

Lavendel är ett måste på uteplatser och balkonger

Lavendel doftar underbart på uteplatsen och på balkongen.

Denna väldoftande sommarfavorit är vacker i både kruka och ampel. Den ljuvliga, lila blomman trivs bäst i soliga lägen och lockar både fjärilar och bin till trädgården.

Så här skapar du en uteplats eller balkong i ljust vitt och silver i krukor och amplar

Skapa en uteplats med silvriga och vita blommor i krukor och amplar.

Med blommor i vita och silvriga nyanser får du vackra planteringar till uteplatsen som lyser upp.

Annons

Kombinera hängande blommor med stående blommor i utekrukan

En kruka som kombinerar hängande med stående blommor.

Att låta något hänga nedåt som ett vattenfall och samtidigt låta något ge höjd åt arrangemanget gör krukan ännu mer spännande.

Så tar du hand om blomstertobak och silvernjurvinda på uteplatsen och balkongen

Kombination av blomstertobak och silvernjurvinda i utekruka.

Blomstertobak är en väldoftande favorit, trivs i sol eller halvskugga, gärna på en varm och skyddad plats i näringsrik jord. I utbyte ger den rikligt med klockformade blommor. Plocka bort vissna blommor efterhand så kommer det snart nya igen. Dessutom håller du samtidigt bladlöss borta. Det finns flera olika sorters blomstertobak och vissa doftar svagt på dagen, andra starkt på natten.

Annons

Detta beror på att blomstertobak pollineras av nattflygande insekter som hittar blommorna endast tack vare doften. Och eftersom doften inte behövs dagtid sparar växten den till natten. Med sina skimrande blad passar silvernjurvindan i alla typer av planteringar. Denna tåliga växt, med sina långa rankor, är fin i både kruka och ampel. Trivs i både skugga och sol. Plantera i väldränerad jord.

Plantera i amplar på uteplatsen och balkongen

En vit kruka i ampel på uteplats.

Att hänga upp en ampel fångar ditt öga och gör att växterna blir ett helt annat blickfång än när de står i kruka. Du kan komma dem riktigt nära och skärskåda dem i detalj.

Annons

Nemesia och rabatteternell är vackert på balkong och uteplats

Nemesia och rabatteternell är fina i samma kruka.

Nemesia kan även populärt kallas karnevalsblomma. Finns i en rad olika färger, här vackert vit. Blommar rikligt hela sommaren lång. Rabatteternell har ett fint bladverk som drar åt silverhållet. Framåt sensommaren får den även små gula blommor. Har ett kompakt och brett växtsätt med långa rankor. Önskar soligt läge, i väldränerad och näringsrik jord.

Annons

Så tar du hand om småpetunia 'Million Bells'

Småpetunia 'Million Bells' är vacker i ampel.

Trivs i näringsrik och väldränerad jord. Blomman är lätt att övervattna i början, så var lite försiktig med vattningen initialt.

Plantera vitblommig gräslök på balkonger och uteplatser

Vitblommig gräslök i en kruka på en uteplats.

Varför inte addera något ätbart till blomkrukan? Den vitblommiga gräslöken är vacker i en samplantering och trivs bäst i fuktig jord. Efter nedklippning kommer nya späda skott.

Annons
Annons