Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

Vårlökar och vackra kvistar till påsken: Våra vackraste arrangemang

31 mar, 2021 
Susanna Rosén
Till vänster: En dörrkrans till påsk. Till höger: Ett grönt mossägg att dekorera med i påsk.
Bjud in våren med påskfina arrangemang ute och inne! Använd gärna det du redan har – vårlökar från rabatter och beskärningsris från buskar och träd. Och plocka fram soppterriner, skålar eller gamla bruksföremål för att plantera i.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Påskarrangemang på entrén

Narciss, påsklilja, murgröna och forsythia i ett fint arrangemang vid entrén.

I krukorna blommar påskliljan 'Carlton' i gult och den vita narcissen 'Mount Hood' som grävts upp knoppiga och planterats om. Fyllda tazetter och småblommiga penséerna är köpta uppdrivna i kruka. Blommorna har kombinerats med murgröna, och bredvid står ett fång blommande forsythia. För att få mer dynamik i arrangemanget kan man placera någon kruka på en stol så den kommer upp lite.

Se också:

Långsmalt blomsterarrangemang till påsk

Ett långsmalt påskarrangemang med blommor.

Kanske bjuder påskvädret till vårens första kaffestund ute? Ett långsmalt arrangemang gör att alla kommer nära blommorna och får plats med koppen. Här en gammal verktygslåda med olika narcisser, både i sort och höjd. Påskliljan 'Carlton' i gult och 'Mount Hood' i vitt tillsammans med fyllda tazetter, mossa från gräsmattan döljer jorden. I botten står små plantor av slideranka (plättar i luften).

Annons

Gör ett grönt mossägg till påsk – kul pyssel

Gör ett grönt mossägg till påsk.

Gör ett mjukt och fint mossägg. Använd gärna mossa från gräsmattan. Är det fuktigt ute håller ägget sig fint länge.

Material

  • Tidningspapper
  • Grön mossa
  • Sytråd
  • Natursnöre
  • En slinga av vintergröna eller murgröna
  • Penséer att dekorera med

Gör så här

  1. Knöla ihop tidningspapper eller annat papper till en äggformad stomme.
  2. Fäst mossa runt stammen med sytråd. Ju mer du lindar, desto stabilare blir ägget.
  3. Knyt natursnöre som dekoration runt den tjockaste delen av ägget tillsammans med en slinga av vintergröna. Trä sedan en liten pensé under snöret.

Se också: Så gör du friterade ägg

Så gör du friterade äggBrand logo
Så gör du friterade ägg

Fin dörrkrans till påsk

Enkel påskkrans med påskliljor och björk.

Vira några mjuka grenar av hängbjörk till en krans, fäst med ståltråd. Dekorera med påsktazetter på lök, slingor av murgröna och några videkvistar. Häng upp i ett fint band. Kransen blir naturligt äggformad av lökarnas tyngd.

Annons

Plantera påskens blommor i gamla soppskålar

Vårens vackra blommor planterade i gamla soppterriner.

Gamla soppterriner är fina att plantera i. Det blir ett härligt blickfång i trädgården eller på balkongen! Minipåskliljor 'Tête-à-tête', penséer, pärlhyacinter och förgätmigej passar fint tillsammans. En krans av hängbjörk ramar in en terrin och några forsythiakvistar lyser upp i den låga tekannan.

Blanda vårblommor för ett skönt arrangemang

Olika vårblommor i genomskinliga vaser på rad.

En skön blandning blommor samsas i tre smala vasar, tillsammans i en gammal flaskhållare av ståltråd. Olika sorters narcisser och tulpaner från trädgården eller blomsterhandlaren, du behöver inte så många av varje sort. Stick ner några björkkvistar för spirande grönska och överraska med ett par udda blommor, här papegojtulpan och trädgårdshyacint.

Annons

Narcisser som stickblomma

Vårblommor som stickblommor.

Ställ små udda vaser, flaskor eller glas på en bricka. Sätt en eller ett par stjälkar av vårlökar i varje. Här flocktulpan, pärlhyacint, hyacint, olika slags narcisser, kvistar av forsythia, körsbär, slideranka och strån av gräset vårälväxing.

Samplantera allt i gult i påsk

Påsklilja samplanterad med bland annat penséer.

Påskliljan 'Carlton' samplanterad med gula minipenséer till slingor av vintergröna. Stick ner några kvistar vårgrönt för att ge arrangemanget lite höjd.

Annons
Servettring av björkris med penséer.

Gör en söt servettring av björkris och trä en liten pensé under ringen.

Annons