Varningen – talgbollarna kan vara livsfarliga

Veterinär varnar för plastnätet kring talgbollarna
Klart man vill att fåglarna ska ha mat när det blir kallt ute. Men tänk på att plastnäten kring talgbollarna kan vara farliga för djuren. Gör din egen talgboll istället!
Annons

Fågelbord och talgbollar är ett självklart inslag i trädgården. Fåglarna får mat och vi får färggranna gäster i trädgården. Talgbollar säljs lite överallt och är enkla att hänga upp. Problemet är inte själva maten utan plastnätet som maten kommer i.

Annons

Veterinär Åsa Magnusson-Juberget, som driver Nordvärmlands Smådjurspraktik, berättar för tidningen Land att man tagit emot många hundar som ätit upp talgbollarna med nät eller nät som bara legat och skräpat på marken.

– Det ger stopp i tarmen och problemet är att näten inte syns på röntgen, så de kan bli kvar och nöta hål på tarmen och orsaka stora skador, i värsta fall livshotande.

Enkelt att undvika

Liknande larm har kommit från andra håll även tidigare i år. I våras berättade Expressen om hur jägare i Nacka hade hittat 10–15 plastnät i magen på en skjuten hjort.

Men faran med plastnäten gäller inte bara hundar och hjortar till exempel. Även fåglarna kan fastna i nätet för gott.

Råden för att minska faran för djuren är enkla. Det enklaste är att köpa talgbollar utan plastnät. Finns det bara att köpa med nät så plocka av det och släng i återvinningen.

Så gör du egna talgbollar

Är man sugen på att göra egna talgbollar åt fåglarna så går det givetvis också bra. Men vad ska man förvara det i om inte nät? Enklas är att sticka ett snöre i själva smeten innan den stelnat. Vill man göra det enkelt för sig kan man hälla blandningen i en tom mjölkkartong. När blandningen har stelnat så klipper man upp sidan och ställer fram paketet, tipsar Sveriges Radios Naturmorgon.

Läs också:

Så gör du fint till småfåglarna

 

 

Mer trädgårdsinnehåll från allas.se:

Dela på:

Annons

Laddar