Varningen - talgbollarna kan vara livsfarliga

Veterinär varnar för plastnätet kring talgbollarna
Klart man vill att fåglarna ska ha mat när det blir kallt ute. Men tänk på att plastnäten kring talgbollarna kan vara farliga för djuren. Gör din egen talgboll istället!
Veterinär varnar för plastnätet kring talgbollarna

Talgoxe och Blåmes låter sig väl smaka. Bild: IBL

Fågelbord och talgbollar är ett självklart inslag i trädgården. Fåglarna får mat och vi får färggranna gäster i trädgården. Talgbollar säljs lite överallt och är enkla att hänga upp. Problemet är inte själva maten utan plastnätet som maten kommer i.

Expertens guide om beskärning för olika sorters rosor

Veterinär Åsa Magnusson-Juberget, som driver Nordvärmlands Smådjurspraktik, berättar för tidningen Land att man tagit emot många hundar som ätit upp talgbollarna med nät eller nät som bara legat och skräpat på marken.

– Det ger stopp i tarmen och problemet är att näten inte syns på röntgen, så de kan bli kvar och nöta hål på tarmen och orsaka stora skador, i värsta fall livshotande.

Enkelt att undvika

Liknande larm har kommit från andra håll även tidigare i år. I våras berättade Expressen om hur jägare i Nacka hade hittat 10–15 plastnät i magen på en skjuten hjort.

Se också: Minna Mercke Schmidts bästa blomstertips
2:20

Efter reklamen: Se också: Minna Mercke Schmidts bästa blomstertips

(2:20)

Slå på ljud

Men faran med plastnäten gäller inte bara hundar och hjortar till exempel. Även fåglarna kan fastna i nätet för gott.

Råden för att minska faran för djuren är enkla. Det enklaste är att köpa talgbollar utan plastnät. Finns det bara att köpa med nät så plocka av det och släng i återvinningen.

Dela snödroppar för att få fler plantor

Så gör du egna talgbollar

Är man sugen på att göra egna talgbollar åt fåglarna så går det givetvis också bra. Men vad ska man förvara det i om inte nät? Enklas är att sticka ett snöre i själva smeten innan den stelnat. Vill man göra det enkelt för sig kan man hälla blandningen i en tom mjölkkartong. När blandningen har stelnat så klipper man upp sidan och ställer fram paketet, tipsar Sveriges Radios Naturmorgon.

Läs också:

Bjud in till småfågelkalas – så gör du din egen talgboll – recept

7 tips när du matar fåglarna i vinter

Så gör du fint till småfåglarna