Vårstarta trädgården: tips för att komma igång med vårbruket

Delad bild på saker du bör göra för att vårstarta trädgården. Till vänster: Fyller på kompost i pallkrage. Till höger: Ett nystädat växthus.

Foto: Annika Christensen

Gör dig redo för våren! Så fort solen tittar fram och värmer en aning vill du säkert ha fingrarna i jorden igen. Här är bästa tipsen på hur du kommer igång med vårbruket igen.

Förbered pallkragarna där du ska odla grönsaker genom att gräva ner gödsel. Väl brunnen häst- och kogödsel är bra, eller använd kogödsel på säck. Lägg i en halv säck per pallkrage, alltså cirka 25 liter.

En kvinna fyller en pallkrage med jord och kogödsel.

Foto: Annika Christensen

Har du kompost kan du ta en kvarts säck kogödsel och lika mycket kompost.

Se också: Förodla dahlior - så gör du!

4:03

Efter reklamen: Förodla dahlior – så gör du!

(4:03)

Slå på ljud

Tåliga tidiga vårblommor

Penséer planteras ut när det är plusgrader på dagarna och frostfria nätter.

Foto: Annika Christensen

Det är dags för penséer när det blir plusgrader på dagen och det har varit några frostfria nätter. Penséer tål frost några gånger – de slokar på morgonen, men de repar sig under dagen.

Stora krukor till balkong och uteplats – 17 fina shoppingtips!

Ge trädgårdens perenner en bra start på våren

Klipp ner vissna perenner på våren.

Foto: Annika Christensen

Klipp ner vissna perenner i rabatterna innan de börjar växa igen. Städa inte för mycket, låt vissna löv ligga kvar som skydd för växterna.

Storstäda växthuset tidigt på våren

En kvinna rengör fönstren på sitt växthus.

Foto: Annika Christensen

Tvätta växthuset ordentligt i vartenda hörn. Använd gärna såpa eller något annat miljövänligt rengöringsmedel. Putsa både på insidan och utsidan.

6 fönstertvättar som gör dina fönster skinande rena

Kompost är kanon i trädgården på våren

En kompost byggd av pallkragar.

Foto: Annika Christensen

En kompost är guld värd! Gräv ut komposten så snart den tinat, och sprid ut myllan i rabatterna och i köksträdgårdens pallkragar. Till en tomt på 500 kvadratmeter behövs cirka fyra pallkragar på höjden för en kompost. Det bästa är att ha två komposter så att du kan flytta över sådant som inte är riktigt klart från den gamla till den nya komposten.

Organisera årets sådd

Fröpåsar upphängda på väggen för att få överblick.

Foto: Annika Christensen

Gör upp en plan för dina sådder. Kolla igenom vad du har kvar från förra året och köp nya frön eller beställ på nätet. Häng sedan upp påsarna så att du ser när du ska så dem. På det sättet får du en bra överblick.

6 örter du lätt odlar hemma – året runt!

Ta hand om trädgårdens verktyg

Trädgårdens verktyg upphängda på väggen, rengjorda och fixade inför våren.

Foto: Annika Christensen

Hann du inte ta hand om verktygen i höstas så gör det nu. Tvätta, olja och slipa så att allt funkar på bästa sätt när det är dags att komma igång på allvar.

Förgro potatis

Förgro potatisen i en låda för en tidigare skörd.

Foto: Annika Christensen

Om du vill ha tidigare potatis är det bra att lägga sättpotatisen på förgroning tre till sex veckor innan de ska ner i jorden. Lägg potatisarna i en låda med lite sandblandad jord. Spreja jorden lite då och då så skrumpnar de inte. Ställ dem ljust i cirka 12 - 18 grader, då blir groddarna korta och stabila.

Återanvänd vårlökarna

Plantera ut vårlökarna som stått inomhus hela vintern när det blir soligt ute.

Foto: Annika Christensen

Så fort det går att gräva i jorden kan du plantera ut lökväxter som stått inne i krukor under vintern.

Rensa ogräs så tidigt som möjligt

Att rensa ogräs tidigt på våren är enkelt och sparar tid. Marken är ofta fuktig så det går snabbt och lätt att dra upp det med rötterna. Tar du ogräset tidigt så hinner det inte heller fröa av sig och sprida sig. Det här jobbet har du igen senare på vårkanten när det är så mycket annat som ska göras.

Plantera i krukor på våren

Plantera sticklingar i krukor på våren.

Foto: Annika Christensen

Köp sticklingar av pelargoner och plantera om i fina krukor. Kanske vore det kul att prova ett par nya sorter i år! Ställ de nyplanterade sticklingarna i ett soligt fönster inomhus. Har du växthus kan de då flytta dit så snart temperaturen är över tio plusgrader. Skydda småplantorna med skuggduk den första veckan i växthuset – annars får de skador på bladen.

Gör en smoothie av kirskål

En grön smoothie gjord på kirskål.

Foto: Annika Christensen

Kirskål är knappast kul, men det går faktiskt att göra en smoothie av det här ogräset! Mixa en näve kirskål, en näve färsk spenat, en banan, en kiwi och en tesked honung tillsammans med två deciliter vatten. Spä eventuellt ut med mer vatten.