Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

Tåliga och robusta växter blev stomme i drömträdgård

09 maj, 2022 
Kerstin Holmberg
Trädgård med pergola och tulpanrabatt.
På våren blommar mängder av tulpaner och narcisser i Karins färgstämda rabatter. Det är mest gult och vitt som lyser vackert mot gröna blad i olika nyanser och former. Här njuter Karin och hennes man Jonas i fulla drag.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hemma hos Karin och Jonas strålar våren i fräscha nyanser.

– Det är härligt med gult och vitt på våren, säger Karin. Färgerna är så vackra i vårljuset. Jag har längtat efter den här blomningen ett tag när den äntligen kommer. Den är som bäst i början av maj när tulpaner och narcisser blommar samtidigt i stora fält. Små blommor är söta, men det behövs väldigt många om de ska ge samma effekt som de större lökväxterna.

Äppelträd i villaträdgård.

Trädgård med nivåskillnader i sydöstläge

Karin Beijers trädgård ligger nära centrum i Göteborg, det tar tjugo minuter att gå dit. Tomten är åttahundra kvadratmeter, men det kan bara odlas på femhundra ­eftersom tomten är bergig. Trädgården ligger i sydöstläge framför huset och har en stark och tydlig form.

Annons

– Den har vuxit fram efter hand, berättar Karin. Jag har inte gjort en ritning som jag jobbat efter. Men det var viktigt att resultatet blev vackert. Jag tycker om att göra fint både ute och inne. Trädgården har nivåskillnader och består av flera rum som avgränsas av häckar och berg.

– När vi skapade trädgården gjorde vi i princip ett rum i taget. Det var inspirerande att se en färdig del. Det gav energi till att skapa nästa. Därför tog det flera år innan allt var klart, säger Karin.

Vita och rosa tulpaner i en rabatt.
Den här växtkombinationen såg Karin på Sofiero för 10 år sedan. Hon kopierade den genast i sin trädgård och har haft den sedan dess. Här växer ’Purissima’ (vit), ’Ballerina’ (rosa) och ’Queen of Night’ (mörk) tillsammans med bergormrot.

Tog bort syrener och träd

Hon och hennes man Jonas köpte sitt hus 1991. Då fanns här en gammal trädgård med flera stora träd. Karin jobbade med den befintliga trädgården i flera år utan att bli nöjd. Men så kom vändningen 2003.

Annons

– Vi byggde om och renoverade huset. Då fastnade en grävskopa i gräsmattan. Mycket blev uppgrävt och förstört, berättar Karin, men det blev startskottet till att göra om trädgården. Vi tog bort stora syrener och alla träd utom två oxlar och ett äppelträd.

Se även: 10 lättodlade blommande perenner - för sol till halvskuggaBrand logo
Se även: 10 lättodlade blommande perenner - för sol till halvskugga

Karin står för växtval och planteringar. Jonas för grävande och byggande.

– I stort sett fungerar det så, säger Karin, men vi diskuterar så klart och är överens om det vi gör. Jonas är ett fantastiskt bollplank.

Gör vackra buketter och kransar

Ett av Karins intressen är att göra vackra buketter och kransar av sina trädgårdsväxter. Nu på våren är det tulpaner och narcisser från rabatterna som är stommen i hennes arrangemang.

Annons

– Jag älskar att arrangera växter, säger hon. Nu håller jag på att lära mig att göra arrangemang av de växter som finns i säsong. Man kan till exempel kombinera grenar och torrt gräs med några köpta blommor. Det blir så vackert.

Sittgrupp under ett oxelträd.
Sitthörna i skuggan under det gamla oxelträdet, murgröna i slänten som är en favorit. strandråg i stora krukan.

Täta perenner - minimalt med ogräs

Karin är i trädgården så ofta hon kan om vädret tillåter. Och nu när den har fått sin form handlar det mest om att göra fint och pyssla om det som finns. Rabatterna är planterade så att ogräs inte har en chans att etablera sig. Perennerna växer tätt och kraftfullt. Det tar ungefär tre timmar om året att rensa bort det lilla ogräs som växer här.

Det största arbetet i trädgården är när häckarna ska klippas två gånger under sommarhalv­året.

Annons

Fem tips för trädgården

  • Stamma upp dina växter när de blivit stora. Det släpper in ljus i trädgården och ger plats för nya växter under de uppstammade växterna. Klipp bort de nedersta grenarna på trädet eller busken du vill stamma upp.
  • Tänk inte bara blommor i trädgården. Bladen med sina olika färger och former är också viktiga. De är stommen i planteringarna.
  • Det är härligt att kunna se sin trädgård från huset. Karin har fin utsikt över en del av trädgården från sitt burspråk i köket. Där sitter hon ofta och tittar ut.
  • Se till att trädgården är fin året om. Plantera växter med spännande former, naturliga eller formklippta. Vackra stammar är fina året om. Tänk på höstfärger och tidig blomning.
  • Besök andra trädgårdar det ger massor av inspiration. Dessutom är det trevligt att träffa trädgårdsägarna och kunna prata med dem.

Mix av engelskt och svenskt i trädgården

Karin kommer från en trädgårdsintresserad familj. Hennes föräldrar har gett Karin en del av växterna som är stommen i hennes trädgård.

– När vi renoverat huset, gett det en ny fasad och byggt ut var det ebb i kassan och det fanns inte så mycket pengar att köpa växter för. Som tur var fick vi fantastiska plantor från mina föräldrars trädgård. Och från en kompis som hade många plantor att ge bort sedan hon delat växter. Jag sade så klart ja till allt.

Jätterams i flaskor och vaser.
Jätterams i vas är vackert.

De flesta av Karins växter är robusta och lättodlade. Hon vill inte ha växter hon behöver dalta med. Karins trädgård har blivit en blandning av engelsk trädgård och svensk egnahemsträdgård. Den passar bra till huset de bor i.

Annons

– Det är viktigt att hus och trädgård hänger ihop för att det ska bli harmoniskt, säger Karin. Det har jag med mig sedan jag var liten. Min pappa är arkitekt och vi tittade mycket på hus och trädgårdar när jag var barn.

Pergola i en trädgård.
Under coronatiden byggde Jonas pergolan. Den ger höjd och skapar rumslighet. Här ska ett blåregn få klättra. Rododendron ’Cunningham's White’ blommar underbart i maj.

Öppen trädgård i maj

Trädgårdsbesök är något Karin fortfarande ägnar sig åt. Hon hämtar inspiration från trädgårdar, sociala medier, böcker och tidningar. Förra året öppnade hon sin egen trädgård för besök en dag i maj tillsammans med tolv andra trädgårdar i Göteborg.

– Det finns så många fina trädgårdar att visa upp här. Och med tanke på hur stor glädje jag haft av att titta på andras trädgårdar vill jag bidra med att visa upp min, säger Karin.

Här odlar vi

Namn: Karin Beijer, ­Jonas Pettersson.

Gör: Både Karin och Jonas är konsulter inom HR.

Var: Centrala Göteborg.

Zon: 2.

Storlek: 800 kvm, en tredjedel är berg.

Favoritväxt: Murgröna, den är fin året om.

Annons