Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

Enkelt och snabbt: Så fixar du växtstöd med snören

10 jun, 2022 
Anni Jähde
Växtstöd med snören
Ett växtstöd för lätta klättrare går snabbt att få till med ett par käppar och ett snörnystan. Det är riktigt fint redan innan växterna hunnit ta sig upp!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

mmFör ettåriga klättrare behövs ofta ett stöd av mer tillfällig modell, det ska funka över sommaren men nästa år har man kanske andra planer och är inte i behov av stödet längre. Här är ett klätterstöd som snabbt kan byggas av bara ett par käppar, eventuellt ett par bitar ståltråd samt ett kraftigt snöre.

Det gäller att kunna slå ner käpparna djupt i marken så de står stadigt. Särskilt lämpligt är det här stödet till pallkragar eller andra höga stabila lådor.

Se hur du gör egna växtstöd här:Brand logo
Se hur du gör egna växtstöd här:

Detta behövs till växtstödet:

 • Två långa käppar och en bit att använda som tvärslå längst upp. Du kan använda slanor, störar, kraftiga bambukäppar, rundstavar eller exempelvis reglar. Det är dock lättast att få till snörningen om käpparna är runda. Höjden bör naturligtvis anpassas efter vad du ska låta växa på stödet.
 • En bit ståltråd.
 • Rejält med snöre, det går åt ganska mycket. Snöret får inte vara så tunt att det riskerar att gå sönder under sommaren.
Pallkrage med luktärtor
Käpparna måste stå så stadigt som möjligt. Jorden runt dem måste vara packad, stötta också gärna med en sten.

Så gör du ett växtstöd med snören – steg för steg

 • Kör ner käpparna långt och tryck till jorden runt dem ordentligt. I en lådas hörnor får stödet automatiskt stöd av kanterna. Lägg eventuellt ett par stenar mot käpparna som extra säkerhet.
Växtstöd till luktärtor
Stödet består av två kraftiga käppar som körs så långt ner i jorden som möjligt. En tvärslå överst ger stabilitet. Fäst det med ståltråd, surra snöre över om du vill.
 • Surra fast tvärslån med ståltråd. Detta för att vara säker att den sitter stadigt. Den fungerar som stabilisator för stödet. Dölj ståltråden om du vill genom att surra snöre över.
 • Börja snörningen genom att fästa snöret längst ner på en av käpparna. Surra och knyt ordentligt.
 • Nu ska snöret dras till andra käppen, surra något varv runt käppen och gör en knut. Se till att snöret är spänt.
 • Fortsätt på samma sätt snett uppåt mot den andra käppen. Surra något varv och gör en knut. Dra sedan snöret mot andra käppen och upprepa proceduren. Det blir nu ett sicksack-mönster. Kolla så snöret är spänt.
Snöre fästs på växtstöd.
Surra ett varv och gör en knut – så fäster du snöret på käpparna.
 • När du kommer till toppen, dra snöret till mitten av tvärslån. Surra runt flera varv, fäst med en knut och dra snöret neråt enligt samma princip som innan så snöret korsar det som redan sitter på plats.
Växtstöd av snören.
När du sicksackat dig upp till toppen, surra snöret flera varv på mitten av tvärslån, fäst med en knut och börja snörningen nedåt.
 • Surra fast snöret på samma höjd som det är fäst på andra käppen. Håller du sedan surrningarna parallella blir de diagonala rutorna som uppstår jämna och fina.
 • Fäst slutligen snöret på samma ställe där du började.
Växtstöd av snören.
Växtstödet är riktigt fint även innan klättrarna har börjat växa upp

Förslag på lätta klättrare

Det här stödet är till för lätta klättrare. Tänk på att klätterväxter som får stor bladmassa blir påfrestande för alla växtstöd när det regnar och blåser kraftigt.

Stödet lämpar sig för till exempel ärter och vissa bönor, luktärter, blomma för dagen, törnrosas kjortel och svartöga.

Så klättrar växterna enklast

Gör inte rutorna för stora. Då blir det långt mellan snörena och växterna har inte så mycket att klamra sig fast vid.

Annons