Victoria Skoglunds favoriter bland sommarblommorna

Trädgårdsmästaren Victoria skoglund berättar om sina sommarblommor i trädgården.
Victoria Skoglund, trädgårdsmästare, författare och bloggare avslöjar vilka sommar blommor och andra utplanteringsväxter man kan hitta i hennes trädgård.

Vad fyller du din favoritkruka med?

– Jag har en kombination som går i repris varje år: vit rosenskära, vitt sommarljus och jätteverbena i stora krukor. Och på terrassbordet ställer jag skålar med triangel oxalis som har snygga, mörka blad. De trivs bra i lätt skugga utomhus.

Vilken sommarblomma finns med varje år?

– Luktärter! De får klättra på bambuställningar. Det brukar bli olika sorter, men en favorit är sorten ’Wiltshire Ripple’. Blomman är vacker och ser ut som om man har stänkt lingonsylt på den. Fin i buketter, gärna tillsammans med stjärnflocka. Sorten är svår att få tag på som planta så den får man dra upp själv från frö.

Jätteverbena, törnrosas kjortel och luktärten Wiltshire Ripple tillhör Victorias favoriter.

Jätteverbena, törnrosas kjortel och luktärten Wiltshire Ripple tillhör Victorias favoriter.

En utplanteringsväxt du tycker är sorgligt underskattad?

– Jag kommer att tänka på törnrosas kjortel, den är inte så känd. Kanske beror det på att den är lite seg i starten, men den tar sig och är faktiskt en sagolik liten sommarblomma i kruka. Jag låter den växa på en tunn järnspaljé. När bladen faller av så hänger de blodröda dropparna kvar långt in på hösten. Det är så fint med växter som kämpar vidare mot alla odds, och det här är en livskraftig prinsessa. Har även hört att den går att övervintra. Vissa säger att den till och med kan blomma på vintern, men då måste den nog stå tillräckligt ljust.

Om du ska odla något du inte brukar i år, vad blir det då?

– Har upptäckt tagetes på nytt, den var ju populär när jag var ung. Nu är den tillbaka och den är faktiskt inte så tokig. Tänker mig den som en solitärväxt i stora lerkrukor, som gyllengula peruker. Dem placerar jag nog nära köksträdgården, som jag tycker att tagetes hör ihop med. En annan idé är att stor tagetes ’French Vanilla’, som är lite högre och får större blommor, kunde bli snyggt till det svajande mjuka svansfjädergräset ’Ponytails’.

Vilken är din favoritfärgskala?

– Sammetsröd. Den färgen blir en fin accent till allt annat i trädgården. Ett exempel på växt är chokladskära, men jag väljer också gärna rödbladiga borstnejlikan ’Sooty’ Det är visserligen ingen traditionell sommarblomma utan en flerårig växt, men jag använder den ofta som ettåring.

Foto: Anni Andreasson, Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt, Lena Granefelt, Shutterstock, Victoria Skoglund.

Läs också:

Så maxar du sommarblommorna – 7 tips!

Kolla in Årets sommarblomma!

Kan man övervintra sommarblommor?