Vintervackert i varje vrå - enkla tips för mysig adventskänsla

Foto: Ellen Forsström

Grön krans och röda äpplen ger färg åt trädgården.

Foto: Ellen Forsström

Det enkla är ofta det vackra. En knubbig grankrans pyntad med nypon och lärkkottar. Frostnupna äpplen som hänger från en gren. Här får du tips på hur du lätt kan skapa en riktigt mysig adventskänsla ute – gammaldags och glimrande!
  • På vintern smyger sig trädgården närmare huset. Då vill vi gärna mötas av något trevligt när vi kommer hem. Låt en en grupp med krukor och korgar fyllda med gröna kvistar hälsa välkommen vid entrén. Lägg till lite stämningsbelysning, kanske ett batteridrivet ljus i en lykta som tänds när mörkret faller. Eller som på bilden här nedan där en enkel ljusslinga letar sig upp längs gran-girlangen i portalen över entrén.
Portal till trädgård.

Rosenportalen under den frostklädda tallen är adventspyntad med grangirlang och röda juläpplen som hänger i vackra band.

Foto: Ellen Forsström

Vi är många som tycker om att förhöja årstiderna, och det går utmärkt att använda sig av material som finns runt knuten. Till midsommar kan man binda gräskronor och buketter, i adventstid göra mosskransar och kottgirlanger. Det är enkla och hållbara arrangemang som går snabbt att göra. Och det blir så vackert och stämningsfullt. Prova gärna några av tipsen vi presenterar här!

Se även: Så gör du julens vackraste krans
3:16

Efter reklamen: Se även: Så gör du julens vackraste krans

(3:16)

Slå på ljud
Nypon.

Röda nypon ger välkomna färgklickar i vinterns trädgård.

Foto: Ellen Forsström

Girlanger, ruskor och kransar

Gröna eller blomstrande girlanger

Gör långa girlanger att fästa över rosenbågen, farstubron, ytterdörren eller att lägga på ett bord. Använd gran-, en- eller tallris. Enklaste sättet är att jobba nerifrån och upp och binda fast buketter efter hand. På sommaren kan man göra girlanger på samma sätt som man gör en blomsterkrans att ha i håret, men vinterns grenar är svårare att böja. Fäst i stället buketterna längs ett grovt snöre eller rep. Linda fast dem med bindtråd eller ståltråd. Ju mindre buketter och ju tätare du fäster dem desto mer kompakt blir girlangen. Vill du ha ett yvigare utseende använder du större knippen och sätter dem glesare.

Juldekorationer utomhus.

Foto: Ellen Forsström

Girlanger av kottar

Ta ett snöre och häng upp det där du vill ha din girlang, till exempel över ett fönster. Haka sedan på kottar med ståltråd, så tätt du vill ha dem. Du kan även knyta fast buketter av granris med jämna mellanrum. Knyt fast fina band eller snören som får hänga ner.

Julkrans.

Ellen Forsström som gjort arrangemangen gillar allt som lyfter trädgårdens årstider. Kransen har hon gjort av granris, enkvistar och lingonris och pyntat med, äpplen, nypon och lärkkottar. Den färdiga kransen finputsar hon i mitten med sekatör.

Foto: Ellen Forsström

Gröna kransar

Skaffa en stomme av flätat ris eller halm. Klä den tätt med grön mossa som du lindar fast med bindtråd. Låt den vara så eller bygg på med buketter av gran-, tall- eller enris. Har du mycket ris behöver du inte ha mossa under. När grunden är lagd, stick in kvistar med lärkkottar, nypon eller lingonris. Även äpplen är fina här. Knyt gärna fast snören högst upp och låt kottar eller äpplen hänga ner.

Julkrans.

Redan med en krans på dörren och några korgar tallris kommer man långt.

Foto: Ellen Forsström

Ruskor att hänga

Ruskor av ris är ett enklare alternativ till kransar. Knyt ihop riset till en bukett som du hänger upp och ner. Du kan sätta fast lite ståltråd i några grenar för att få extra volym. Pynta med fina band och snören.

Röda äpplen.

Äpplen och bomulls-band matchar den röda portalen. Att pynta bågar, portaler, en pergola eller ett träd med hängande äpplen är ett enkelt sätt att skapa stämning.

Foto: Ellen Forsström

Äppelpynt

  • Låt äpplen hänga i snören från rosenbågar och trädgrenar. Gärna två, tre eller fyra på olika höjd. Komplettera med band eller klippta trasor i färg om du vill bryta av mot det gröna, det ger fin effekt.
  • Lägg granris på ett bord ute och pynta med några äpplen. Extra vackert blir det vid minusgrader när äpplena får frostiga kinder.
  • Dekorera fågelbordet med granris och äpplen. Redan med en krans på dörren och några korgar tallris kommer man långt.

Fler tips från Ellen

  • Undvik gärna rött så känns arrangemangen inte så juliga, utan funkar fint under lång tid.
  • Behåll stommarna från år till år och byt ut ”klädedräkten” efter säsong. En stomme klädd med grankvistar till jul kan på våren istället kläs med ris från en hängbjörk.
Julstämning.

Den fina kottgirlangen kan få hänga i fönstret hela året om.

Foto: Ellen Forsström