Starta året i vitt - här är vårvinterns ljuspunkter i trädgården

Vita vårblommor.

Vita blommor som ger glädje under årets första månader.

Foto: Jytte Boch

De är små ljuspunkter i vintermörkret och ger en lugn start inför vårens alla färger. Många av de tidigaste vårblommorna är vita eller i toner av vitgrönt – satsa på rikliga mängder av dem i din trädgård!

Mitt i vintern, när den sena höstblomningen är ett minne blott och de lövfällande träden och buskarna står nakna, känns trädgården plötsligt kall och trist. Den pågående klimatförändringen har gjort perioderna med snö allt färre, det är oftare bara brunt och mörkt runt omkring oss. Behovet av något ljust och hoppfullt blir lite större och kanske kan mer av riktigt tidig vit blomning i trädgården hjälpa.

Vitsippor.

Sippsläktet, ’Anemone’, är en stor grupp med enkla eller dubbla blommor i många olika färger. Den vilda vitsippan är underbar, men i trädgården känns de förädlade sorterna lite mer utvalda, som ’Vestal’ med den täta mitten i blomman. Trivs som vanlig vitsippa under lövfällande träd där de kan få full sol tidigt på året och därefter skugga.

Foto: Jytte Bosch

Se även: Bästa knepet: Så får du fler snödroppar till nästa vår
1:15

Efter reklamen: Se även: Bästa knepet: Så får du fler snödroppar till nästa vår

(1:15)

Slå på ljud

Vårvinterblommande växter ger glädje

Genom att välja vårvinterblommande lökväxter och perenner som blommar under de mörka månaderna fram till mars eller april, får vi små ljuspunkter att glädjas över. Det finns en hel del vita lök- och knölväxter och några perenner som blommar från vintern till den tidiga våren. De riktigt tidiga blommorna är inte bara till för vårt nöje, de är också viktiga för de första insekterna som vaknar upp och behöver mat.

Julros.

Under milda vintrar kan vanlig julros, Helleborus niger, börja blomma redan i november och hålla i blomningen i flera månader. Oftast är de helt vita eller crèmevita men även limevita.

Foto: Jytte Boch

Tidiga perenner kan minska ogräset

Många av de tidigaste perennerna och lök- och knölväxterna, som krokus, snödroppar, blåsstjärna (scilla), cyklamen, gullflocka och olika sippor är låga växter om 5 till 15 centimeters höjd. De trivs fint under lövfällande buskar som får sina blad senare på våren. Här kan de breda ut sig i fred och vissa bildar med åren hela mattor. Håller du färgerna till vitt eller limegrönt kommer de att lysa upp fint under buskarna. Den vandrande skuggan förlänger blomningen jämfört med om de skulle planterats i full sol. Samtidigt hindrar växternas bladverk årets första ogräs att titta upp.

Blodört.

Den renaste vita färgen hittar vi i blodörten, Sanguinaria canadensis, när den börjar blomma i mars eller april med enkla eller dubbla blommor beroende av sort. Namnet kommer av den orangeröda växtsaften.

Foto: Jytte Boch

Plantera perenner och lökar i olika höjder

Om du vill att din trädgård ska uppfattas som större, mer varierad och frodig är tricket att plantera växter i flera olika höjder och på olika nivåer. Då får man plats med mer växter i trädgården. Plantera därför lite högre perenner och lökväxter som julrosor, narcisser, snöklockor och tulpaner som tar sig upp och bildar nästa nivå i trädgården. Träden skapar det översta taket i trädgården, undertill ger buskar nästa skikt. Välj gärna städsegröna buskar som ger trädgården struktur året om.

Turkisk julros, Helleborus orientalis, som också kallas orientalisk julros är högre än vanliga julrosor. De vanligtvis nickande blomklockorna finns i många färger, även vita eller vitgröna, och blommar senare än julrosorna. Bladen är vintergröna men ser på våren trista ut, så klipp bort dem när de nya bladen börjar titta fram.

Foto: Jytte Boch

Rododendron är grön året om

I surjordsrabatten är rododendron grön hela året, dessutom med dekorativa knoppar. Knopparna bildas ganska snabbt efter att försommarblomningen är över. Vissa sorters rododendron får ett luddigt lager i silver på bladen i samband med att busken skjuter nya skott – något som lyser upp lite extra.

Amerikansk buskrosling härdigast

Buskrosling, Pieris, är en annan fin surjordsbuske som behåller bladen, den finns med gröna, rödaktiga och brokiga blad och blommar tidigt på våren. Den amerikanska buskroslingen är den härdigaste och klarar zon 4.

Snöklocka.

Snöklockan, Leucojum vernum, har vita klockformade blommor med små gröna markeringar längst ut på kronbladen. Blommorna är större än snödropparna och kommer något senare. Lökarna kan grävas upp och delas efter blomning.

Foto: Jytte Boch

Bland fler städsegröna buskar som är fint sällskap till tidig vårblomning hittar vi till exempel benved som både kan ledas att klättra upp mot en mur eller stammas upp till ett litet träd. Buxbom, tuja och idegran är tillsammans med lagerhägg andra vintergröna inslag.

Sätt lökarna och perennerna i klungor

För mesta möjliga effekt av de limegröna och vita blommorna, försök få dem att växa samman i mattor eller större klungor. Plantera därför flera perenner av samma sort, tre till fem stycken, tillsammans redan från början. Lökväxterna blir också som bäst i stora samlingar.

Krokus.

Krokus, Crocus, finns det många arter, sorter och färger av. De tidigaste små vita botaniska krokusarna blommar redan från slutet av januari. Storblommande brukar komma i mars. Här bägarkrokusen, Crocus chrysanthus, ’Ard Schenk’.

Foto: Jytte Boch

Snödroppar.

Snödroppen, Galanthus, är tapper och slås inte ner av plötsliga snöfall och kraftiga minusgrader. Där de trivs bildar de till slut stora ruggar. Dela dem med några års mellanrum så får du fler att plantera ut. Skönheter med tidig blom Blomtider ungefärliga beroende på var i landet du bor och var växterna är planterade.

Foto: Shutterstock

I stället för att sprida ut lökarna en och en på många ställen blir effekten häftigare om du väljer ut några få platser och där sätter många lökar ganska tätt, allt efter lökarna storlek.

Gullflocka.

Bladverk i vitbrokigt är också uppiggande, som är den variegerade gullflockan, Hacquetia epipactis, ’Thor’. Bildar stora marktäckande mattor i woodlandlika miljöer. Blommar från början av mars.

Foto: Jytte Boch

Tidiga vårblommor

Januari

 • Julros, Helleborus niger
 • Dvärgcyklamen, Cyclamen coum
 • Snödroppe, Galanthus nivalis
 • Turkisk julros, Helleborus orientalis
 • Krokus, botaniska/vilda arter, Crocus

Februari

 • Snöklocka, Leucojum vernum
 • Klockjulros, Helleborus foetidus
 • Krokus, storblommiga arter, Crocus

Mars

 • Balkansippa, Anemone blanda
 • Blodört, Sanguinaria canadensis
 • Vitsippa, Anemone nemorosa
 • Vårstjärna/blåstjärna, Scilla
 • Pärlhyacint, Muscari
 • Porslinshyacint, Puschkinia scilloides
 • Backsippa, Pulsatilla vulgaris
 • Gullflocka, Hacquetia epipactis
 • Dvärgtulpan, Tulip turkestanica
Dvärgtulpan.

Söta lilla dvärgtulpanen, Tulipa turkestanica, blommar tidigare än förädlade tulpaner. Blomhuvudet är mindre, men det är ofta fler än en blomma på varje stjälk. Porslinstulpan, Tulipa polychroma, är en annan av få vita vilda tulpaner.

Foto: Jytte Boch

Vitt en symbol för renhet - grönt är hoppets färg

Vitt är en kombination av alla färger i det synliga ljusspektrumet. I vår del av världen symboliserar den vita färgen bland annat renhet, oskuld och kyskhet och används vid såväl bröllop som dop samt som tecken på inre ro och nystart. Grönt är den mest framträdande färgen i naturen och den idealiska bakgrunden för att framhäva andra färger. Grönt är hoppets färg och används som symbol för miljö och ekologi eftersom den symboliserar natur, sundhet, fruktbarhet och vår.

Många arter av snödroppe

Satsa gärna på snödropparna, dessa tidiga glädjespridare. Det finns ett stort antal arter och namnsorter. Den vanliga snödroppen, Galanthus nivalis, är enkelblommande men det finns även fyllda där sorten ’Flore Pleno’ är mest känd.

Lyckas med snödroppar

Snödroppen är en av de första vitblommande lökväxterna och börjar titta upp i januari till februari och blommar länge. Det är flera av de tidiga vårblommarna som doftar underbart, framför allt i solens värme. För att kunna njuta av dem riktigt mycket är det extra trevligt att ha dem där du ser dem varje dag och kanske känner dofterna, till exempel vid grinden in till tomten, längs trädgårdsgångarna och vid entrén.

Tänk också på att plantera perenner och vårlökar precis utanför fönsterna så du ser dem inifrån.

Balkansippa.

Balkansippa, Anemone blanda, ser man nästan alltid i blått. Men det finns andra färger. Den rena vita ’White Splendour’ har stora vackra blommor.

Foto: Jytte Boch