Karl Fredrik på Österlen om blommor och nya tv-programmet på TV4

Karl Fredrik glad i stråhatt och med cerisa dahlior.

Karl Fredrik talar gärna med sina blommor!

Foto: Privat

Som 8-åring odlade han blåklint till sin mormors grav. Tio år senare blev han delägare i en handelsträdgård.
Karl Fredrik blev upptäckt av tv när han besökte Mandelmanns.
Nu har han fått sitt eget trädgårdsprogram Karl Fredrik på Österlen som kommer på TV 4.

Lika delar estetik, njutning och odlarlycka. Det är Karl Fredrik Gustafssons recept för sann trädgårdsnjutning. Detta och massor av inspiration kommer han nu att bjuda tv-tittarna på under måndagskvällarna i TV4:s Karl Fredrik på Österlen.

De är fem i familjen på 1600-talsgården Eklaholm i Hagestad vid Löderup.
Karl Fredrik delar sitt liv med sambon Petter Kjellén, gammel danske hönsehunden Prins Hamlet och katterna JC och Leopold.

Trots att han bara är 33 år har Karl Fredrik en gedigen och blomstrande meritlista bakom sig. Han var en av floristerna bakom utställningen ”Kungliga brudbuketter genom tiderna” på Ulriksdals Slottsträdgård. Han har bundit blommor för Nobelfesten och bland hans kunder finns norska kungahuset, Ernst Kirchsteiger och Petter Stordalen.

Karl Fredrik med en vit ros, sambon Petter och hunden i en grön och prunkande miljö.

Tre av fem i familjen på Eklaholm: Karl Fredrik Gustafsson, sambon Petter Kjellén och hunden Prins Hamlet. Foto: Foto: Jakob Dahlström/TV4.

Karl Fredrik får tv-program om blommor på TV4

2015 vann han guldmedalj, Best in Show och Publikens Pris för sin balkongutställning på Malmö Garden Show .

Hur startade din blomsterpassion?

– Jag har det i blodet. Jag har älskat blommor sen barnsben och jag har alltid sett på naturen med respekt, fascination och glädje. Min ”gammelfarmor” var storodlare och kunde alla växtnamn på latin. Hon inspirerade mig otroligt mycket.

35 svenska slott och trädgårdar att besöka i sommar

– Många släktingar, både på min mors och fars sida, är odlare, biologer och naturälskare. Jag har till och med en slottsträdgårdmästare bland mina förfäder!

När började du odla själv?

– Redan som liten grabb hemma i Örebro. Jag var runt åtta år när jag sådde och odlade luktärter och blåklint till mormors grav.

– Som 18-åring blev jag delägare i en handelsträdgård tillsammans med en kvinna som var dubbelt så gammal som jag själv. Jag utbildade mig till florist och har också drivit flera inredningsbutiker i Mälardalsområdet och arrangerat trädgårdsmässor och utställningar.

Hur hamnade du på Österlen?

– Jag drömde om att utbilda mig till landskapsarkitekt och kom in på Alnarp och flyttade till Malmö 2014. Sen gick det undan!

– I Malmö träffade jag Petter. Vi började leta efter ett litet sommartorp på Österlen men fann Eklaholm, gården med 5 000 kvadratmeter stor odlingstomt hösten 2015. Våren 2016 öppnade vi vår butik lagom till Konstrundan under påsken!

Talar blommor till dig?

– Ja, absolut! Och inte bara blommor – även växter, träd och platser har själ. Stanna upp, se och känn in atmosfären. Sätt dig ner på knä och titta på ett annat sätt. Du kommer lära dig förstå deras sätt att tala!

Glad Karl Fredrik vid järngrinden med en kryddväxt i famnen och stora hortensior på marken.

Karl Fredrik Gustafsson öppnar grinden till Eklaholm och ett nytt livsstilsprogram på TV4. Foto: Privat

Dina fyra favoritblommor?

– Rosor, pioner och ranunkel. Svulstiga, underbara och fantastiska att kombinera. Bara en med lite sällskap - eller många tillsammans, maffigt och färgstarkt.
Förutom dessa tre även vårens ljuvliga lundväxter: de underbara sipporna.

Porträtt av Karl Fredrik med ett fint blomsterarrangemang i famnen.

Blomsterarrangemang är en av Karl Fredriks passioner. Foto Jakob Dahlström/TV4.

När sänds Karl Fredrik på Österlen?

Karl Fredrik på Österlen har premiär på TV4 den 25 maj kl 20.

I första avsnittet, som spelades in 2019, har sommaren kommit till Österlen och Karl Fredrik presenterar sina storslagna planer för ett härligt orangeri. Han förbereder och piffar till en personalfest och visar hur trista rosor från bensinmacken kan bli en underbar lyxbukett.

Här är allt vi vet om nya trädgårdsprogrammet Karl Fredrik på Österlen