Dina gamla bokmärken kan vara en riktig guldgruva – så mycket kan du tjäna

Många minns dem med värme. Änglarna, tomtarna, brudparen, de söta katterna och bebisarna. Albumen man samlade dyrbarheterna i, och bytandet med kompisarna på skolgården.
Någon som kommer ihåg de fina korgarna?
Bokmärken framkallar massor av nostalgi och är ett samlarområde i dag. De flesta håller på med det för att det är roligt, men större samlingar kan faktiskt ha ett ekonomiskt värde. Inte minst äldre bokmärken och oklippta ark.
Här är några exempel på vad som sålts på auktion under senare år:
Änglar finns många i bokmärkesform, och de är omtyckta. De här såldes för nästan tre gånger utropspriset!
Kommer ni ihåg kompisarna från Fablernas värld på tv – Jakob Uggla, Pentti Varg och de andra? De fanns med i en pärm svenska bokmärken från 1900-talets andra hälft som såldes på auktion i september 2023.
Tyska och engelska bokmärken
De äldsta bokmärkena är tryckta i Tyskland under andra hälften av 1800-talet, och det är där de flesta tillverkats, även om England också har bidragit med en del. Fram till mitten av 1900-talet fanns flera förlag som producerade bokmärken, men färre och färre var intresserade och i dag finns inte mycket till produktion kvar.
Jerseykon nedan är tryckt av det engelska förlaget Mamelok Press, MP, verksamt från 1936 till 1960 då man ändrade namn till Mamelok Press Limited och fortsatte tillverkningen. Den syntes i Enköpings museums utställning Bytt är bytt, kommer aldrig mer igen 2020.
Svenska bokmärken från 1900-talet
Den svenska tillverkningen av bokmärken kom igång i början av 1940-talet, när kriget gjorde att man inte fick tag i tyska och engelska så lätt.
Vi avslutar med en riktig klassiker från den största svenska tillverkaren: Eric F. Olsson & Co:
Källor: NE samt Enköpings museum