Knut Knutson: Detta ska du alltid göra med dina loppisfynd och arvegods – innan du rensar bort
I inslaget får vi ta del av hans bästa tips på hur man gör loppisfynd.
– Jag får ofta frågan ”Vad ska man satsa på?”, säger han.
Intresset för loppis har växt något oerhört senaste åren. Kanske för att vi blivit mer medvetna om miljön eller för att hantverket eller det unika (läs: inte massproducerade) föremålet fått högre status?
Antikvitetsexperten Knut Knutson, känd från Antikrundan, gästade nyligen TV4:s Nyhetsmorgon för att hålla i en liten informell loppisskola.
Där vädrar han sina egna teorier kring loppisens ökande popularitet – och delar med sig av två extremt värdefulla tips – något du alltid ska göra och något du aldrig ska göra när det kommer till just loppisföremål!
Därför har loppisfynd blivit trendiga igen
Knut härleder trenden till sin egen förkärlek att ”rota runt bland prylar och föremål”, som han tror att många svenskar delar. Visst finns det en härlig nostalgi kring det, men det är nog främst känslan av att vara på jakt efter något spännande som är den drivande kraften här.
Dessutom finns det även något kittlande över att kunna sätta sprätt på en 20-lapp och få . Ja, alltså att loppisföremål är så billiga i tider när allt är så dyrt.
– I första hand handlar det ju inte om att man ska göra de här fynden, där man kan köpa billigt och sälja dyrt. För det kräver så enormt stor kunskap, säger han.
Nej, enligt Knut handlar loppistrenden snarare om att man köper med sig ett minne än att man gör en finansiell investering. Och det finns en stor glädje att inkludera loppisföremål i hemmet – just eftersom det kan väcka härliga minnen till liv varje gång man ser eller använder föremålet i vardagen.
Så kan du göra loppisfynd – det ska du kolla efter
Men det finns förstås också en överhängande möjlighet att lyckas köpa ett riktigt värdefullt föremål för en försvinnande liten peng.
– Jag får ofta frågan ”Vad ska man satsa på?” eller ”Tror du att priset kommer att gå upp på de här föremålen igen?”. Om jag hade vetat det, då hade jag inte behövt göra fel någon gång. Det här är ju det svåra. Och det är därför det är så viktigt att köpa med hjärtat. Särskilt om det kostar så lite och man blivit förtjust i den, säger Knut i inslaget.
Han menar på att om man själv fattar tycke för ett föremål är chansen större att någon annan också gör det. Vilket leder till att det finns potential för att föremålets popularitet och värde stiger i framtiden.
Tumregeln är därför att alltid handla med hjärtat!
Knuts loppisskola: Så förhandlar du priset
En stor del av tjusningen med loppis är ju även, som tidigare nämnt, att det är väldigt överkomliga priser. Så om man lyfter på ett föremål på ett loppisbord är chansen stor att man tänker ”oj, så billigt”.
Men bara för att man har råd att lägga den pengen utan att man känner sig ruinerad ska man, enligt Knut, alltid fråga efter ett bättre pris innan man gör affär.
I stället för att säga ”Jag tar den”, rekommenderar Knut att man använder sig av frasen ”Vad kan du sälja den för?” eller ”Vilket är det bästa priset du kan ge mig?”.
Allt som oftast kontrar försäljaren med ett lägre pris än det som står på prislappen. Kanske får du rentav det lägsta accepterade priset.
Först då kan man säga ”Jag tar den”, om man tycker att den nya summan står i relation till känslorna man känner för objektet. Då gör man en bra affär och kan känna sig nöjd som förhandlare menar Knut!
Knut Knutson: Det ska du aldrig göra med loppisfynd
Framför sig på bordet, under hans gästspel i Nyhetsmorgon, syns en samling loppisfynd. Knut avslöjar att ett av objekten i dag har ett värde om 300 000 kronor.
Det är en keramikskulptur av skotska konstnären Jennifer Lee, som fortfarande är verksam än i dag. Han förklarar att när den här skulpturen tillverkades låg värdet på närmare 5 000 kronor, vilket är en otrolig prisökning.
I detta exempel ligger en väldigt viktig läxa; gör dig aldrig av med arvegods eller loppisfynd, innan du låtit få dem värderade.
– Om dessa föremålen stod i ett hem och någon kommer och ska värdera, så skulle jag säga då krävs det en väldigt skicklig värderingsman för att inte missa [dyrgripen]. Det är därför det är så viktigt, innan man börjar slänga eller sortera ut efter ett arvsskifte, att få tag i en ordentlig expert som går igenom det, konstaterar Knut.
Annars kanske detta föremål hamnar hos en uppköpare som inte har koll. Denne kanske då sätter ut det på ett loppisbord och skriver 150 kronor på prislappen. Först om något kunnig, som känner till Jennifer Lee och värdet på hennes gods, kommer förbi och lyckas knipa den för det priset kan vi tala om ett fynd.
Knut säger avslutningsvis att det är anledningen till att han inte gillar ”fynd” egentligen, för det lämnar alltid någon ”förlorande” i ekvationen. Därför är det så väldigt mycket roligare att köpa med hjärtat!