Trending: PåskpysselPyssel med papperPyssel för barnSkapa med lera

5 roliga sätt att göra egen konfetti – helt miljövänligt

05 nov, 2019 
Egengjord konfetti DIY pyssel
Konfetti gör vilken fest som helst till något extra. Men det är inte alltid som de partyhöjande flarnen bryts ned på marken. Dessutom tillverkas många sorter med onödiga metaller. Nu listar vi 5 roliga – och helt miljövänliga – sätt att göra egen konfetti.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vilken fest blir inte roligare av ett maxat konfettiregn? Så underbart att få strössla över ett nygift brudpar, sprida ut som dekoration på en dukning eller kasta över kompisen som öppnar dörren på överraskningsfesten.

Men konfetti är inte bara fint, det kan tyvärr också vara ganska dåligt för miljön, speciellt om man sprider det utomhus. Ofta är materialet inte nedbrytbart och ibland är konfetti som man köper tillverkad med onödiga metaller.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

allas.se har satt ihop en fem olika typer av konfetti som är helt miljövänlig. Nu kan du behålla festers höjdpunk utan att få dåligt samvete – och dessutom upptäcka ett nytt roligt pyssel.

Konfetti av blomblad

Blommor och blad går att använda på många sätt för att skapa konfetti. Det kanske enklaste sättet på våren och sommaren är att använda gröna blad från naturen. Bara att ta in och torka.

Se också: Ljuvligt ballongmoln – så gör du!Brand logo
Se också: Ljuvligt ballongmoln – så gör du!

1. Gröna blad

Tänk vad fint det kan bli med helt enfärgade blad. Så skirt och stilrent. Lika festliga att fira brudparet med som att lägga på en fin dukning.

Grona böad konfettt
Foto: Shutterstock/TT

2. Konfetti av blommor

Lika tjusigt blir det ju att göra konfetti av blommor i olika färger. Här har DIY-proffsen gått före och visar att det funkar bra både med hela blomknoppar som man torkar och med blandade blad från färglada blommor. Eller varför inte bara rispa av de lila lavendelknopparna? Tänk vilken doft det kan konfettin kan sprida.

Konfetti av torkade blommor
Är det fel säsong för att plocka blommor – fråga närmsta florist om det finns några sloka snittblommor över som ändå ska slängas. Foto: Lovely Life.
Konfetti av torkade blommor
Tänk vad fint att få sprida över någon du älskar. Foto: Lovely Life.

Blommor och blad kan man torka på fler sätt. En metod är att hänga växterna med klädnypor, upp och ned på en lina. Man kan också torka på svag värme i ugnen, eller med hjälp av sol och luft liggande inomhus på en ren handduk.

Annons

Är det fel årstid att plocka blommor och blad i naturen, kan man alltid prova att gå till en florist och fråga efter veknade snittblommor som ändå ska kastas. Det lär ju bli billigare eller rent av gratis. Tänk vilken win-win.

3. Stansa ut söta lövfigurer

Ursäkta men hur bedårande var inte detta? Vi är nog många som minns de roliga stansverktygen från pysselhörnan på fritids. Så smart att använda på höstens rödaste löv eller enkla gröna blad.

konfetti utstansat i blad
Foto: Tulpis and a toolbox

En vanlig håltagare verkar funka lika bra om man bara vill ha runda konfettiflarn. Känns det lite tidskrävande? Kanske är det ett perfekt pyssel att samla kompisgänget till dagen innan bröllop eller fest.

Annons

Gör egen konfetti av papper

Ett annat hållbart sätt kan vara att göra konfetti av olika pappersmaterial. Här kan man antingen tänka återbruk – alltså papper man ändå skulle ha slängt – eller papper som inte släpper ut gift i nedbrytningsprocessen.

4. Återvinning + pappersstrimlare = sant

Många har nog papperstidningar, magisin eller papperförpackningar hemma som ändå ska till återvinningen. Istället för att slänga, varför inte strimla och göra till konfetti när det nalkas kalas? Använder man papper får man dock hålla sig inomhus, sopa och återvinna flarnen när festen är slut.

5. Rispapper

Rispapper har faktiskt blivit vanligare i konfetti som man köper, men går lika bra att skaffa själv och strimla. Eller inspireras av lövkonfettin och stansa ut figurer.

Rispappret är helt biologiskt nedbrytbart och processen startar så fort det kommer i kontakt med vatten. Perfekt att strössla över studenten på torget eller utanför kyrkan efter vigseln.

Foto: TT, Tulpis and a toolbox, Lovely Life

Annons