Lästips:Pyssel med papperPyssel för barnSkapa med leraFörvandla dina loppisfynd

5 snygga saker att göra av vanligt tidningspapper

18 aug, 2020 
Anna-Karin Amilon
Gör inredningsdetaljer av tidningspapper
En festlig girlang, en läcker lampskärm och ett gäng söta blommor är alla saker som du kan göra av vanligt tidningspapper. Ett väldigt roligt pyssel som dessutom är både miljövänligt – och supersnyggt!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Beskrivningar – 5 fina saker du kan göra av tidningspapper

Lampskärm

Lampskärm av tidningpapper
En fin lampskärm gör du av några tidningssidor samt ett gammalt lampskelett, alternativt köper du ett billigt. Vi använde skärmen Ringsta, 49 kr, Ikea. Den färdiga skärmen sprider ett vackert sken, likt en strålande sol!

Du behöver

 • Ett gammalt lampskelett eller en lampskärm
 • Limstift samt limpistol eller superlim
 • Runda tandpetare

Gör så här:

 1. Riv ut sidor ur tidningen och börja rulla diagonalt från ett av hörnen (se bild längst ner i texten). Börja med att lägga ut en tandpetare på tvären i hörnet. Detta för att få jämntjocka rullar. Rulla hörnet runt tandpetaren och fortsätt rulla med hjälp av den. Limma fast sista fliken.
 2. Fäst rulle för rulle längs med skärmen, se bilden. Använd limpistol eller superlim. Klipp efter hand av rullarna upptill till en jämn kant. Fortsätt tills hela skärmen är täckt. Nederkanten blir automatiskt lite ojämn och det ska den vara.
 3. Vik en bit papper till en ca 1,5 cm bred remsa och limma fast den en bit ner från ovankanten runt skärmen.
Se också: Duka vackert med papperspysselBrand logo
Se också: Duka vackert med papperspyssel

Vimpel-girlang

Vimpelgirlang av tidningspapper
Av det lite tjockare omslagspappret till ett magasin gör du en dekorativ girlang att hänga t ex på väggen eller över middagsbordet.

Du behöver

Annons
 • Grovt snöre i önskad längd
 • Limstift eller annat papperslim

Gör så här:

 1. Gör först en mall av en bit kartong, så blir alla vimplar likadana. Våra vimplar är ca 18 cm höga och 15 cm breda upptill. Klipp ut önskat antal vimplar efter mallen.
 2. Vik ner vimpelns ovankant ca 1,5 cm mot baksidan och lägg runt snöret. Limma fast och klipp bort överflödigt papper på sidorna. Limma fast vimplar med 6-7 cm mellanrum till önskad längd på girlangen.

Kuvert

Kuvert gjorda av tidningspapper
Använd dem då du ger bort en present eller då du ska skicka ett brev. Finaste kuverten gör du enkelt själv!

Du behöver

 • Limstift

Gör så här:

 1. Klipp tidningssidan till en kvadrat och vik två av hörnen mot varandra så att de möts i mitten. Vik nästa hörn så att det lägger sig lite omlott över de båda andra, limma ihop till ett kuvert. Vik sista hörnet till lock, även det lite över/omlott med de andra. Runda av spetsen med hjälp av formen från t ex ett glas.

Tavla

Liten tavla gjord av tidningspapper
Rulla dig till det motiv du känner för. Ett hjärta, en stjärna, siluetten av ett djur, en fisk...

Du behöver

Annons
 • Tandpetare
 • En vass sax samt ett limstift
 • Tavelram

Gör så här:

 1. Klipp varje tidningssida på mitten och på mitten igen så att du får fyra lika stora delar. Se sen punkt 1 under Lampskärm. Rulla och fäst på samma sätt, enda skillnaden är att du använder ¼ tidningssida samt bara en halv tandpetare (detta för att den inte ska vara i vägen då du klipper ut ditt motiv).
 2. Gör en mall till ditt motiv av en bit papper, vi klippte ett enkelt hjärta. Fäst med lim så många rullar du behöver för att fylla mallen. Placera rullarna så att de sticker ut lite ovanför och under mallens kanter.
 3. Klipp fram ditt motiv längs med mallen med en vass sax. Mallen utgör nu baksidan på motivet. Fäst motivet i en ram med lite lim.

Blommor

Blommor gjorda av tidningspapper
Söta blommor som håller för evigt. Den sida du använder ur tidningen avgör färgen på blommorna.
Blommor gjorda av tidningspapper

Du behöver

Annons
 • Tandpetare
 • En bra sax samt ett limstift

Gör så här:

 1. Stjälkar – se punkt 1 under Lampskärm.
 2. Vik en tidningssida på längden, till en 7-8 cm bred, dubbel remsa, klipp bort överflödet. Klipp smala jack längs den dubbelvikta kanten av pappret, nästan ända ner – lämna ca 1 cm oklippt.
 3. Lägg remsan plant framför dig och placera en stjälk så att den sticker in ca 2 cm över den oklippta delen av pappret, limma fast med lite lim och börja rulla. Limma lite vartefter så att blomman håller ihop. Fäst den sista biten med lim.

Ass: Lars Cato Rekvisita från Åhléns samt privat.

Så rullar du tidningspappret till fina inredningsdetaljer
Tips! Vi har använt papper från magasin för att få bra stadga. När du ska rulla, klippa eller vika pappret, tänk på vilken sida som kommer utåt. Det är den sidan som avgör färg och utseende.
Annons